Contract de vanzare - cumparare - executare
Contract de vanzare - cumparare - executare
Situatia se prezinta in modul urmator:
- Contract de vanzare-cumparare;
- Plata se va face in trei rate;
- Dupa efectuarea platii ratei a doua, vanzatorul va pune la dispozitia cumparatorului apartamentul;
- Plata celei de a doua rate s-a facut cu intarziere de o zi;
- Dupa efectuarea platii, vanzatorul nu mai vrea sa paraseasca apartamentul pe motiv ca si el a primit banii cu intaziere.
Ce se poate face in acest caz?
- Contract de vanzare-cumparare;
- Plata se va face in trei rate;
- Dupa efectuarea platii ratei a doua, vanzatorul va pune la dispozitia cumparatorului apartamentul;
- Plata celei de a doua rate s-a facut cu intarziere de o zi;
- Dupa efectuarea platii, vanzatorul nu mai vrea sa paraseasca apartamentul pe motiv ca si el a primit banii cu intaziere.
Ce se poate face in acest caz?
Am inteles, deci transferul proprietatii a avut loc la data incheierii contractului si acum discutam numai despre executarea obligatiilor de catre parti.
In speta ta, vanzatorul a invocat exceptia de neexecutare a contractului pentru a nu-si executa propria obligatie, dar, cumparatoril si-a executat obligatia doar ca a executat-o cu intarziere de o zi.
Parerea mea este ca se poate introduce o actiune in evacuare, intemeiata pe prevederile din contractul de vanzare cumparare.
In speta ta, vanzatorul a invocat exceptia de neexecutare a contractului pentru a nu-si executa propria obligatie, dar, cumparatoril si-a executat obligatia doar ca a executat-o cu intarziere de o zi.
Parerea mea este ca se poate introduce o actiune in evacuare, intemeiata pe prevederile din contractul de vanzare cumparare.
Vanzatorul poate cel mult sa refuze predarea pana la plata celei de-a doua rate. Dupa ce rata s-a achitat, chiar cu intarziere, nu poate invoca exceptia de neexecutare. Doar daca nu cumva exista vreo clauza contractuala care-i permite sa refuze eliberarea in conditiile date, dar ma indoiesc.
Asadar, evacuarea cred ca rezolva problemele.
Asadar, evacuarea cred ca rezolva problemele.
Ok.
Sa vedem daca am inteles pana aici:
- actiune (cerere) in evacuare - introdusa la judecatoria pe raza careia se afla imobilul;
- obligarea paratului la plata unor daune - interese (al caror cuantum, in cazul in care nu se precizeza nimic in contractul de v.-c., il va stabili instanta);
- nu prea am reusit sa ma edific cu privire la taxe (T.T. si T.J.)
Sa vedem daca am inteles pana aici:
- actiune (cerere) in evacuare - introdusa la judecatoria pe raza careia se afla imobilul;
- obligarea paratului la plata unor daune - interese (al caror cuantum, in cazul in care nu se precizeza nimic in contractul de v.-c., il va stabili instanta);
- nu prea am reusit sa ma edific cu privire la taxe (T.T. si T.J.)