job curent IT vs deschidere SRL

Discutii privind Societatile Comerciale
cmaryus

job curent IT vs deschidere SRL

Post by cmaryus » 25 Jul 2005, 11:52

buna,

am si eu cateva intrebari si nedumeriri.
in prezent lucrez la o firma de software de ceva ani buni. pe langa aceasta, lucrez si la un software pe care as dori sa-l vand pe internet. vreau ca totul sa fie facut in regula si sa nu am surprize...
din cate am mai intrebat se pare ca va trebui sa-mi deschid un SRL ca sa pot vinde legal softul. ar putea sa-mi afecteze aceasta pozitia in cadrul firmei unde lucrez? ma refer mai ales la faptul fiind in IT sunt scutit de impozit. as prefera chiar sa nu discut asta deloc in firma unde sunt, dar banuiesc ca legal o sa fiu obligat sa declar noua situatie.
o alta varianta ar fi sa fac firma pe numele sotiei (ea e invatatoare).
va rog foarte mult daca ma puteti ajuta cu ceva sfaturi...

merci mult,
marius

wav

Post by wav » 25 Jul 2005, 12:25

1. simpla infiintare a unei SC pe numele tau nu cred ca ar fi de natura sa-ti afecteze pozitia in societatea unde lucrezi cu conditia sa nu-i faci concurenta neloiala angajatorului tau
2. trebuie sa stii, fara indoiala, daca ai semnata vreo clauza de neconcurenta, inclusa in contractul de munca sau intr-un document accesoriu. E important caci daca da trebuie sa observi daca nu cumva software-ul la care lucrezi este de aceasi natura cu cele create/comercializate de angajatorul tau. daca da, nici macar firma deschisa pe numele sotiei nu-ti garanteza ca nu vei avea probleme.
3. s-ar putea, de asemenea, sa fi semnat vre-un document prin care sa te angajezi sa nu prestezi activitati similare celor care fac obiectul de acivitate al angajatorului tau si pentru vreo alta societate concurenta. In aceste conditii chiar daca societatea ar fi deschisa pe numele sotiei ar trebui sa nu se poata face legatura cu tine nicicum (in sensul ca ai lucra pentru aceasta societate)

Dupa cum vezi ti-am cam spus ce sa nu faci. Sincer pentru ca nu prea stiu ce sa-ti spun sa faci.

cmaryus

Post by cmaryus » 25 Jul 2005, 12:52

merci de idei,
punctul 1 si 2 nu cred ca se aplica deoarece softul meu nu tine deloc de domeniul in care face firma soft.
la punctul 3 o sa ma uit mai atent pe contractul individual sa vad daca nu e pe acolo vre-o clauza care sa ma incurce...

fanna

Post by fanna » 26 Jul 2005, 09:07

Verifica si legea dreptului de autor, pentru ca trebuie sa iti inregistrezi programul si sa obti dreptul de autor pe el.
Asa ca te sfatuiesc sa ramii angajat pina obtii dreptul de autor, pentru ca e o procedura anevoioasa si de durata.
Nu poti sa vinzi programul pina nu ai dreptul de autor pe el.
Legea 8/1996 modificata.

cmaryus

Post by cmaryus » 26 Jul 2005, 13:32

aici am inteles ca va trebui sa-mi inregistrez softul la ORDA (OFICIUL ROMAN PENTRU DREPTURILE DE AUTOR). dar pentru asta trebuie sa fiu PFA sau sa am firma.
de aceea va trebui prima data sa-mi fac un srl si apoi voi inscrie si softul, astea toate inainte sa incep sa-l vand pe internet.

sebi77

Re: job curent IT vs deschidere SRL

Post by sebi77 » 26 Jul 2005, 16:53

cmaryus wrote: ma refer mai ales la faptul fiind in IT sunt scutit de impozit.

Eu am serioase dubii ca vei fi scutit de impozite.....si presupun ca te referi la impozit pe profit...si TVA (Daca e cazul)

cmaryus

Post by cmaryus » 27 Jul 2005, 08:37

nu, ma refeream la faptul ca daca lucrezi in IT si aduci un profit firmei de peste 10.000 $ pe an, esti scutit de impozit. asta inseamna automat ca vre-o 30% din salarul brut care era tras ca impozit, il primesti inapoi, ceea ce e foarte bine ca mai castig cateva milioane bune aici.
de asta ziceam, ca daca as avea si firma sa nu am probleme la munca, in sensul ca va disparea scutirea de impozit...

daca voi face firma banuiesc ca acolo vor fi taxe si impozite, de alea sunt convins ca nu voi fi scutit...

marius

wittmann

Post by wittmann » 27 Jul 2005, 17:05

Eu n-am inteles de ce trebuie sa isi infiinteze PFA sau firma, pentru a isi inregistra softul la ORDA.

cmaryus

Post by cmaryus » 27 Jul 2005, 17:25

pai din cate m-am uitat scurt pe site (https://www.orda.ro) am ramas cu impresia ca trebuie sa fiu PFA sau firma.
si oricum va trebui sa fac firma ca sa vand softul...

wittmann

Post by wittmann » 27 Jul 2005, 17:31

Nu prea cred... Ca simpla PF nu poti vinde softul?

sebi77

Post by sebi77 » 27 Jul 2005, 22:36

wittmann wrote:Eu n-am inteles de ce trebuie sa isi infiinteze PFA sau firma, pentru a isi inregistra softul la ORDA.
Pentru simplu fapt ca trebuie sa emita facturi ... si sa factureze...

cmaryus

Post by cmaryus » 28 Jul 2005, 08:29

sebi77 wrote:Pentru simplu fapt ca trebuie sa emita facturi ... si sa factureze...
dar pentru asta ar fi suficient daca as fi PFA ?

sebi77

Post by sebi77 » 28 Jul 2005, 09:48

Poti emite facturi daca esti PFa

wittmann

Post by wittmann » 28 Jul 2005, 16:12

De ce sa emita facturi? Cine il obliga?

dinubocos

Post by dinubocos » 28 Jul 2005, 16:22

Buna intrebare. Cine impiedica o persoana fizica sa vanda un soft ce-i apartine? Si prin codul fiscal se vorbeste de niscai venituri din drepturi de proprietate intelectuala si/sau autor.

Post Reply