ordonanta emisa pe OG5/2001 intrerupe cursul prescriptiei?

Discutii privind procedura civila
mariusms

ordonanta emisa pe OG5/2001 intrerupe cursul prescriptiei?

Post by mariusms » 23 Jul 2005, 09:45

Sunt instante care considera ca ordonanta data in procedura somatiei de plata, chiar daca este respinsa actiunea, intrerupe cursul prescriptiei extinctive. Dar cele mai multe instante nu considera ca o astfel de hotarare ar intrerupe cursul prescriptiei.
Ce parere aveti?

norocel

Post by norocel » 23 Jul 2005, 09:49

Nu intrerupe termenul de prescriptie decat daca este admisa, la fel ca oricare alta cerere de chemare in judecata.

mariusms

Post by mariusms » 23 Jul 2005, 10:56

Norocel, m-am referit la cea respinsa. Eu sunt de acord cu instantele care considera ca si o cerere respinsa pe OG5?2001 intrerupe cursul prescriptiei.
Este adevarat ca la art. 16 alin. ultim din Decretul nr. 167/1958 se prevede ca o cerere respinsa nu intrerupe prescriptia, dar cred ca legea se refera la hotararile irevocabile.

norocel

Post by norocel » 23 Jul 2005, 11:02

Ca sa nu se implineasca un termen de prescriptie, trebuie sa se intreupa sau suspende termenul, nu?
Ca sa se intample asta ar trebui sa existe un text de lege care sa prevada ca se intrerupe, nu?
Cum ar motiva o instanta in drept, intreruperea termenului in cazul ordonantei respinse?
Spune textul legal si ma inclin!

mariusms

Post by mariusms » 23 Jul 2005, 11:08

Daca era un text clar, nu mai era discutia aceasta. Ti-am zis mai sus, o interpretare corecta a alin. ultim al art. 16 din Decretul nr. 167/1958. Pe aceasta cale tin sa felicit Tribunalul Bihor. :aplauze:

norocel

Post by norocel » 23 Jul 2005, 11:12

Sa inteleg ca tu ai o astfel de hotarare care apreciaza, fara a motiva in drept, ca introducerea unei cereri pentru emiterea somatiei de plata intrerupe termenul de prescriptie chiar daca a fost respinsa?

mariusms

Post by mariusms » 23 Jul 2005, 11:17

Afirmativ, pe jumatate. Am asrfel de hotarari, dar sunt motivate in drept - art. 16 alin.1 lit. b.

cumintzica

Post by cumintzica » 23 Jul 2005, 11:28

Mi se pare aberant! care va sa zica, creditorul poate sa introduca la nesfirsit cereri de somatie de plata, cereri respinse, si de fiecare data se va intrurupe prescriptia, ducind practic la imprescriptibilitatea dreptului sau???
cu ce este mai presus cererea de somatie de plata fata de o procedura de drept comun, in materia prescriptiei?
in plus, art. 17 din decret spune clar: in cazul in care prescriptia a fost intrerupta printr-o cerere de chemare in judecata - orice fel de cerere - ori de arbitrare (...) noua prescriptia nu incepe sa curga cit timp hotarirea de admitere a cererii nu a ramas definitiva. - prin urmare nici nu se pune problema intreruperii precriptiei cind este vorba de o hotarire de respingere a cererii.

norocel

Post by norocel » 23 Jul 2005, 11:34

mariusms wrote:Afirmativ, pe jumatate. Am asrfel de hotarari, dar sunt motivate in drept - art. 16 alin.1 lit. b.
Marius, spune-le judecatorilor care au dat solutiile ca art. 16 are si alin. 2. :-D :-D :-D

mariusms

Post by mariusms » 23 Jul 2005, 11:47

Cumintzica wrote:Mi se pare aberant! care va sa zica, creditorul poate sa introduca la nesfirsit cereri de somatie de plata, cereri respinse, si de fiecare data se va intrurupe prescriptia, ducind practic la imprescriptibilitatea dreptului sau???
cu ce este mai presus cererea de somatie de plata fata de o procedura de drept comun, in materia prescriptiei?
in plus, art. 17 din decret spune clar: in cazul in care prescriptia a fost intrerupta printr-o cerere de chemare in judecata - orice fel de cerere - ori de arbitrare (...) noua prescriptia nu incepe sa curga cit timp hotarirea de admitere a cererii nu a ramas definitiva. - prin urmare nici nu se pune problema intreruperii precriptiei cind este vorba de o hotarire de respingere a cererii.
Cum sa introduci la nessfarsit, Cumintzico?
Solutia este foarte simpla, dupa mine. Ai introdus cerere pe somatia de plata, care nu are autoritate de lucru judecat, de aceea nu putem spune ca nu s-a respins in sensul Decretului nr. 167/1958. Se va judeca dupa aceea pe procedura comuna (in nici un caz o alta cerere pe somatia de plata), si daca se respinge si pe dreptul comun...bye. :-P

norocel

Post by norocel » 23 Jul 2005, 11:51

Nu fugi marius, spune ce facem cu art. 16 alin. 2 din Decretul nr. 167/1958?

mariusms

Post by mariusms » 23 Jul 2005, 11:59

Sunt aici, Norocel. Am spus mai sus, termenul "respingere" din OG nr.5/2001 nu este cel avut in vedere de Decretul nr. 167/1958. Eu asa vad problema, deoarece hotararea data pe OG 5/2001 nu are autoritate de lucru judecat.

norocel

Post by norocel » 23 Jul 2005, 12:02

Marius, nu cumva tu ai avut o recunoastere de debit (normal, daca te referi la doua societati comerciale, ar fi trebuit sa ai extrasul de cont confirmat) ?

cumintzica

Post by cumintzica » 23 Jul 2005, 12:05

mariusms wrote:Cum sa introduci la nessfarsit, Cumintzico?
Solutia este foarte simpla, dupa mine. Ai introdus cerere pe somatia de plata, care nu are autoritate de lucru judecat, de aceea nu putem spune ca nu s-a respins in sensul Decretului nr. 167/1958. Se va judeca dupa
aceea pe procedura comuna (in nici un caz o alta cerere pe somatia de plata), si daca se respinge si pe dreptul comun...bye. :-P
daca cererea de somatie de plata este introdusa in termenul de prescriptie, si dupa ce este respinsa termenul de prescriptie se implinise deja, creditorul nu mai are nici o sansa sa apeleze la procedura de drept comun.
iar daca se intrerupe termenul, inseamna ca un nou termen de prescriptie incepe sa curga. care termen ar putea fi intrerupt din nou prin introducerea unei noi somatii de plata, respinsa de aceasta data ca existind autoritate de lucru judecat, caci nu-mi aduc amite ca tu sa fie facut vreo disctinctie cu prvire la intreruperea prectiptiei in caz de respingere a cererii in functie de temeiul respingerii.

mariusms

Post by mariusms » 23 Jul 2005, 12:09

Recunoasterea datoriei este un alt caz de intrerupere, care nu intra in obiectul discutiei.

Post Reply