sanctionarea disciplinara a judecatorului-motiv de revizuire

Discutii privind procedura civila
elis

sanctionarea disciplinara a judecatorului-motiv de revizuire

Post by elis » 16 Jul 2005, 09:47

Potrivit prevederilor art. 322 pct. 4 Cod pr. civ. in formularea data prin Legea nr. 219/2005, constituie motiv de revizuire "daca un magistrat a fost sanctionat disciplinar pentru exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta in acea cauza".

excalibur

Post by excalibur » 16 Jul 2005, 12:23

Acum sa vedeti cate plangeri vor fi la CSM ! :grin:

flaviusnet

Re: sanctionarea disciplinara a judecatorului-motiv de reviz

Post by flaviusnet » 16 Jul 2005, 12:48

pai daca avem o sanctiune pe penal de acest gen(reprimare nedreapta),de ce sa nu avem si pe civil.mi se pare o masura corecta,desi e foarte greu de stablit granita intre rea-credinta si eroare judiciara.practic,resturnarea prezumtiei de buna-credinta cred ca este cea mai malefica operatiune,iar cine castiga un astfel de proces,este un avocat reusit.:)

excalibur

Post by excalibur » 16 Jul 2005, 12:55

Dar "grava neglijenta" se poate dovedi foarte usor si este usor de probat. :grin:

kko

Post by kko » 16 Jul 2005, 13:13

Sunt curios daca CSM comunica justitiabilului sanctiunea disciplinara aplicata judecatorului...

Apropo, ati observat ca art.324 C.pr.civ, pct.3 nu s-a modificat corespunzator ???? Cool :evil:

excalibur

Post by excalibur » 16 Jul 2005, 13:19

Interesant este ca justitiabilul acum a dobandit un interes legitim in contestarea solutiei date de CSM cu privire la sesizarea lui.

Nu am observat ca nu s-a modificat art. 324 dar m-am uitat acum si ai dreptate.
Prin urmare de cand curge termenul pentru formularea cererii de revizuire?

sofia

Post by sofia » 17 Jul 2005, 08:14

Cred ca de la data cand a luat cunostinta de solutia data de CSM.

alrofa

Post by alrofa » 18 Jul 2005, 14:14

Pentru optimisti: plangerea justitiabilului va fi solutionata de CSM cu maxima celeritate si in mod obiectiv, iar solutia ii va fi comunicata in cel mai scurt timp posibil, astfel incat justitiabilul sa aiba timp sa ceara revizuirea sentintei date de magistratul in culpa si chiar sa beneficieze de un proces echitabil pe care-l vor judeca alti magistrati care au cunostinta de motivul revizuirii si nu-l vor privii piezisi.

Pentru pesimisti: ce frumos ar fi sa fie realitate :mrgreen: [/b]

nicuvar

Post by nicuvar » 18 Jul 2005, 17:48

Daca magistratul si-a exercitat functia cu rea credinta sau cu grava neglijenta, dar recursul inca nu s-a judecat, nu e motiv de revizuire. Daca eu consider ca magistratul respectiv astfel a actionat, cui sa ma adresez pentru a fi sanctionat si daca va fi sanctionat, ce se intampla cu recursul?

norocel

Post by norocel » 18 Jul 2005, 17:51

Te adresezi CSM-ului, care insa iti va raspunde ca nu poti sesiza aspecte pe care le poti invoca intr-o cale de atac.

nicuvar

Post by nicuvar » 18 Jul 2005, 17:56

Multumesc mult. Astea deja le-am facut in cererea de recurs.

norocel

Post by norocel » 18 Jul 2005, 18:00

Nicuvar, fii atent ca trebuie sa fie vorba doar despre "rea credinta" (foarte greu de dovedit) sau "grava neglijenta", nu despre nemultumiri in legatura cu modul cum a fost judecat litigiul (adica au fost apreciate probele, interpretate textele de lege aplicabile in speta etc).

nicuvar

Post by nicuvar » 18 Jul 2005, 18:06

Multumesc din nou. Din fericire nu am folosit acesti termeni in recurs. Pana se va judeca recursul am timp sa aprofundez modificarie codului de procedura civila. Si sa ma mai informez citind aceste mesaje. :kiss:

kko

Post by kko » 18 Jul 2005, 18:44

Norocel wrote:Te adresezi CSM-ului, care insa iti va raspunde ca nu poti sesiza aspecte pe care le poti invoca intr-o cale de atac.
In acest caz ai putea sa intri in polemica cu CSM-ul si sa le reamintesti preambulul art. 322 C.pr.civ " Revizuirea unei hotarari ramase definitiva in instanta de apel sau prin neapelare, precum si a unei hotarari data de o instanta de recurs atunci cand evoca fondul, se poate cere in urmatoarele cazuri:&..." Prin urmare sesizarea CSM-ului pentru rea credinta si grava neglijenta nu este conditionata de epuizarea cailor de atac ....
... Hmm, daca n-ai atacat cu apel sentinta, in schimb faci sesizare la CSM iar acesta sanctioneaza disciplinar judecatorul.... mi-e greu sa continui ideea ... si faci apoi revizuire 8O :idea: (sau poate sunt obosit... si nu inteleg prea bine) Totusi nu exista nici un termen neechivoc ,reglementat de lege ,in care poti sa faci revizuire pentru acest caz special...

nicuvar

Post by nicuvar » 18 Jul 2005, 20:13

In cauza respectiva, sentinta a fost data fara drept de apel. Cu recurs in 15 zile de la comunicare. Nu ai obosit. Nu am fost eu suficient de explicit.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests