Avem asa: un C de buna credinta, care cumpara un teren dobandit prin constituire, il intabuleaza si incepe contructia pe el. Dupa niste ani, apare o promisiune de vanzare facuta la notariat, antedatata contractului de v-c(dar fara inregistrare in CF).
V si tertul din antecontract merg la notariat. V refuza sa ma vanda, si se ofera sa plateasca tertului daunele prevazute in promisiunea de vanzare. Tertul refuza si declara ca se vor vedea in instanta pt daune interese.
apoi, tertul notifica C de buna credinta ca vrea sa ceara anularea V-C in instanta(cf L 18/1991, art 32), si ca va cere executarea silita a antecontractului. Cum se poate apara C de buna credinta?
Exista varianta refacerii actului de V-C cu respectarea clauzelor care l-au facut nul? respectiv data, care nu fusese respectata?
Stie cineva din practica cum au fost solutionate astfel de cazuri?
Multumesc.
Teren constituire vandut inainte de termen. Nulitate?
Cred ca daca intr-adevar este vorba de nerespectarea termenului de 10 ani, nu prea mai are ce sa faca teoretic. Nulitatea absoluta poate fi invocata oricand de orice persoana interesata. Nu cred ca se poate vorbi de vreun just titlu sau alta cauza de curatare a titlului. In teorie, daca vanzatorul este de acord, se poate reface contactul de vanzare-cumparare. S-ar putea totusi ivi o probelema lgata de faptul ca C isi pierde buna-credinta deoarece sigur va afla de cauza pentru care i se cere refacerea actului. In practica este mai greu sa se dovedeasca faptul cunoasterii antecontractului. Este o sansa ca un fir de par in cazul in care se incheie un nou contract de v-c. Sincer, nu stiu ce notar vei gasi sa itiincheie inca o data contractul de v.-c intre aceleasi parti mai ales daca s-a procedat la notarea antecontractului. Eu zic ca toata problem pleaca de la notarul care a autentificat un contract nul. Nu stiu daca i va fi prea moale cand o sa iasa la iveala treaba asta.
Din pacate, daca se invoca nulitatea absoluta, nu prea ai ce sa faci pentru C. Oricum proprietarul cladirii poate fi atacat doar de proprietarul terenului care, din cate inteleg eu, nu are interes la aceasta. Ideea este ca proprietarul poate fi obligat pe cale silita la incheierea contractului de vanzare in acord cu antecontractul. Daca ar vinde unei alte persoane de buna credinta care la randul ei sa i vanda proprietarului cu titlu lovit de nulitate... Sau o simulatie cu privire la identitatea noului cumparator (de fapt adevaratul cumparator fiind C)
Din pacate, daca se invoca nulitatea absoluta, nu prea ai ce sa faci pentru C. Oricum proprietarul cladirii poate fi atacat doar de proprietarul terenului care, din cate inteleg eu, nu are interes la aceasta. Ideea este ca proprietarul poate fi obligat pe cale silita la incheierea contractului de vanzare in acord cu antecontractul. Daca ar vinde unei alte persoane de buna credinta care la randul ei sa i vanda proprietarului cu titlu lovit de nulitate... Sau o simulatie cu privire la identitatea noului cumparator (de fapt adevaratul cumparator fiind C)
C, [u]fiind de buna credinta[/u], va ramane proprietar, mai ales ca si-a inscris in CF contractul. Asta chiar daca titlul este nul..
La orice vanzare, cumparatorul vede ce cumpara, aici nu este un teren viran, ci cu constructii (pentru care vanzatorul nu are titlu). Unde e buna lui credinta? Unde e cauza?
Pe de alta parte, actiunea tertului va fi respinsa ca fiind [b]lipsita de interes[/b], intrucat, presupunand ca ar fi admisa cererea, terenul s-ar intoarce in patrimoniul vanzatorului si tot nu ar putea face obiectul vanzarii catre tert (daca e vreo interdictie). Si atunci, ce castiga?
Treaba lui V si a tertului ce si cat se plateste pentru prostii..
La orice vanzare, cumparatorul vede ce cumpara, aici nu este un teren viran, ci cu constructii (pentru care vanzatorul nu are titlu). Unde e buna lui credinta? Unde e cauza?
Pe de alta parte, actiunea tertului va fi respinsa ca fiind [b]lipsita de interes[/b], intrucat, presupunand ca ar fi admisa cererea, terenul s-ar intoarce in patrimoniul vanzatorului si tot nu ar putea face obiectul vanzarii catre tert (daca e vreo interdictie). Si atunci, ce castiga?
Treaba lui V si a tertului ce si cat se plateste pentru prostii..