Directorul executiv: submandatar sau salariat al societatii?

Discutii privind Societatile Comerciale
Post Reply
piorel

Directorul executiv: submandatar sau salariat al societatii?

Post by piorel » 30 Mar 2004, 16:41

M-ar interesa daca nu exista cointradictie intre calitatea de submandatar si cea de salariat, avand in vedere raporturile de dreptul muncii dintre directorul executiv si societate. CU alte cuvinte, exista atat raport de dreptul muncii, cat si raport de mandat? Sau calitatea de submandatar nu afecteaza raporturile (de dreptul muncii) nidtre directorul executiv si societate?

Multumesc anticipat.

cadri

director executiv

Post by cadri » 30 Mar 2004, 23:48

Cred ca se poate face o disociere, dir reprezitasoc intemeiul unui raport de munca .El nu actioneaza in temeiul unei procuri.... deci :!:

piorel

Post by piorel » 31 Mar 2004, 01:52

Hm... cam asa ma gandem si eu. Ideea cu submandatarul oricum am gasit-o neargumentata... desi ar fi cam logica... adica submandatar al consiliul de administratie/al adminsitratorului unic. Dupa ideea cu submandatarul autorii bucuresteni adauga ca direcotul exectuiv este salariat. Deci da. :D

boby

situatia Director mandatar sau salariat? -

Post by boby » 31 Mar 2004, 14:22

Vorbiti despre doua lucruri toatal diferite mandatarul nu poate susbista in acepasi timp cu calitatea de salaria. Izvorul celor doua obligatii este total diferit , mandatarul are un contract de mandat in limitele caruia isi desfasoara activitatea si va raspunde in limitele acestuia in fata patronului, deci este un contract civil, pe cand un salariat chiar director i se aplica codul muncii si toate drepturile si obligatiile care decurg din aceasta situatie.P :wink: rin natura postului de director executiv acestuia trebuie sa i se aplice contractul de mandat

Scorpion

Post by Scorpion » 02 Apr 2004, 18:05

E vbde un raport juridic de prepusenie practic al carui izvor il constituie contractul de munca! in virtutea acestui raport directorul executiv are trasate anumite sarcini, atributii etc! el nu actioneaza in numele sau propriu! el actioneaza ca organ al societatii, actele organuui de conducere este actul societatii insasi!

wittmann

Post by wittmann » 27 Jun 2004, 17:58

nu cred ca exista vreo contradictie. Am avut o speta in care clientului (e adevarat administrator, dar totodata si salariat) i se emisese decizie de imputare (pe vechiul Cod). Am obtinut anularea deciziei pe motiv ca adm. nu raspunde decat in temeiul Legii nr. 31/1991, prin promovarea unei actiuni in justitie. Aceasi situatie si pentru directori executivi.

Lmihai

Post by Lmihai » 21 Feb 2005, 14:26

Directorii executivi, in virtutea imputernicirii acordate de consiliul de administratie, au fata de acesta pozitia de mandatar, iar fata de societate au dubla calitate de angajat si de submandatar, in aceasta din urma calitate raspunzand pentru neindeplinirea sau indeplinirea necorespunzatoare a mandatului (a indatoririlor ce le revin), intocmai ca administratorii.

dinubocos

Post by dinubocos » 26 Feb 2005, 11:25

Mergand pe rationamentul acesta ar insemna ca mandatul se transmite pe linie ierarhica:
directorul mandateaza pe adjunct, acesta pe inginerul sef, acesta pe maistru, acesta pe muncitor.

Intrebare: muncitorul este sub...submandatar al societatii sau angajat?!

piorel

Post by piorel » 26 Feb 2005, 18:28

@dinubocos: Vedeti gresit rationamentul. Nu cunosc sub-sub-sub-sub-mandatari.

@Lmihai: nu stiu ce sa zic, ce spuneti dvs este interesant, dar totodata nu mi se par compatibile calitatea de mandatar (chiar si submandatar) si cea de salariat, angajat al societatatii. Foarte bine ati spus in schimb cu raspunderea.

In schimb practica ne arata exact invers, chiar si o parte din doctrina spune ca ar fi compatibile.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests