Partaj de comun acord prin tranzactie

Sectiune destinata celor care isi cauta un avocat.
Post Reply
Alexandra

Partaj de comun acord prin tranzactie

Post by Alexandra » 04 Dec 2018, 17:30

Buna ziua. Care este valoarea taxei de timbru pentru un partaj de comun acord prin tranzacție? Unul din soți ramane cu casa si restul ratelor ce mai sunt de plătit. Taxa se calculează la valoarea casei+ valoarea ratelor ce mai sunt de plătit?

STOICA Alin Marius

Re: Partaj de comun acord prin tranzactie

Post by STOICA Alin Marius » 02 Jan 2019, 14:07

Buna ziua,

Taxa de timbru in materia partajului judiciar este stabilita de art. 5 din OUG 80/2013 privind taxele judiciare de timbru:

"(1) Cererile în materia partajului judiciar se taxează astfel:
a) stabilirea bunurilor supuse împărțelii - 3% din valoarea acestora;
b) stabilirea calității de coproprietar și stabilirea cotei-părți ce se cuvine fiecărui coproprietar - 50 lei pentru fiecare coproprietar;
c) creanțe pe care coproprietarii le au unii față de alții, născute din starea de proprietate comună - 3% din valoarea creanțelor a căror recunoaștere se solicită;
d) cererea de raport - 3% din valoarea bunurilor a căror raportare se solicită;
e) cererea de reducțiune a liberalităților excesive - 3% din valoarea părții de rezervă supusă reîntregirii prin reducțiunea liberalităților;
f) cererea de partaj propriu-zis, indiferent de modalitatea de realizare a acestuia - 3% din valoarea masei partajabile.
(2) Dacă cererile în materia partajului judiciar prevăzute de alin. (1) se formulează în cadrul aceleiași acțiuni, aceasta se taxează cu o singură taxă de 5% din valoarea masei partajabile."

Din cate se poate observa, cuantumul acestora este foarte ridicat.

Daca exista intelegere si consens cu privire la partajarea bunurilor, astfel cum ati mentionat, nu este nevoie de sesizarea instantei de judecata, ci se poate rezolva la notar cu costuri mult mai mici.

Privitor la aceste costuri, din informatiile mele, acestea se stabilesc in urmatorul mod (Ordinul Nr. 46/C/2011 al Ministerului Justitiei):

"1) in cazul partajului de bunuri mobile şi/sau imobile prin formarea de loturi şi atribuirea acestora tuturor copartajanţilor, cu sau fără sultă, taxa de partaj se calculează conform Anexei nr. 1 din Ordinul mai sus citat, respectiv 300 Lei pentru autentificare primului exemplar al actului de partaj plus 75 Lei la fiecare lot rezultat.

2) in cazul partajului de bunuri mobile şi/sau imobile prin care bunurile care fac obiectul partajului revin unuia sau unora dintre copartajanţi, cu sau fără sultă:
a) pentru bunurile imobile, onorariul se calculează după criteriile de la punctul I din Anexa nr. 2, la valoarea cotelor care revin copartajanţilor peste cota lor ideală
b) pentru bunurile mobile, onorariul se calculează prin aplicare".

O zi frumoasa,

Cu stima,
Av. STOICA Alin Marius

T: 0760.562.206
E: office@stoicalawyers.ro
W: www.stoicalawyers.ro

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests