Buna ziua.
Ma confrunt cu urmatoarea problema: am cumparat anul trecut un teren intravilan in Bucuresti si am aflat ca gardul din plasa de sarma cu unul dintre vecini a fost facut de acesta fara participarea si prezenta sau acordul fostului proprietar, dupa ce acesta a facut cadastrul (2012), dar inainte sa cumpar eu terenul (2014). Fostul proprietar mi-a spus abia zilele trecute ca vecinul respectiv nu a facut gardul unde era gard inainte (a mutat hotarul cu circa 25 cm pe terenul meu, intr-un punct de la jumatatea granitei cu el, nefiind la vreunul dintre capete). Am vorbit cu politia si mi-au zis ca fie il dau in judecata pentru graniituire, nu pentru tulburare de posesie (desi asta cred ca a facut din moment ce a mutat hotarul, nu?) - ei nepermitandu-mi sa depun o plangere contra vecinului, fie cand obtin autorizatia de a a construi la calcan cu vecinul, gardul va fi scos si eu voi face constructia asa cum e in proiect (facut conform cadastrului, pe care vecinul nu l-a respectat), iar daca vecinul face scandal chem politia sa il linisteasca (eventual ma poate da el in judecata pt granituire, dar fara sanse, iar eu evit cheltuielile cu procesul si posibile expertize). Vecinul nu are cadastru si f probabil nici autorizatie pentru gard. Intrucat zona e scumpa, iar suprafata destul de mica, nu as vrea sa pierd cei cca. 25 cm din latimea terenului. Am cateva intrebari:
1. Care e modalitatea cea mai eficienta de a proceda: una din cele doua sugerate de politisti sau alta?
2. Exista termen de prescriptie? - el poate invoca faptul ca asa a avut gardul de cand am cumparat sau ca nu am actionat intr-un termen mai mic, tinand cont ca sunt vreo 3 ani probabil de cand el a facut acel gard p terenul meu?
Multumesc
Probleme cu gardul
Re: pb cu gardul
Exista o solutie si mai simpla: ii spuneti vecinului ca nu a montat corect gardul si aveti nevoie de cei 25 25 de centrimetri, pentru ca va apucati in curand de construirea casei.
Abia dupa asta treceti la celelalte masuri.
Abia dupa asta treceti la celelalte masuri.
Re: Probleme cu gardul
excelenta idee cea de a vorbi cu vecinul. am si facut-o, dar el zice ca l-a facut unde trebuie si ca nu e corect cadastrul meu!!!
daca voia sa il puna corect, cred ca o facea de la inceput, nu trebuia sa il mai rog sa mute gardul, ma gandesc si eu....
daca voia sa il puna corect, cred ca o facea de la inceput, nu trebuia sa il mai rog sa mute gardul, ma gandesc si eu....
Re: Probleme cu gardul
Am patit la fel si sunt cat de cat la obiect.Un gard care desparte 2 proprietati se face de cei 2 proprietari si numai in prezenta lor,nu unul face o bucata cealalalt o bucata,nu se apuca sa faca gardul fara a fi de fata si celalalt proprietar.Ei,de comun acord stabilesc din ce materiale urmeaza sa se faca gardul respectiv.Stiu,e greu la noi la romani asa ceva,dar cu asa ceva se hranesc instantele de judecata,politia,in cazul in care se incep amenintarile si uneori bataia,etc.In vecinatatea gardului nu trebuie sa existe pomi,minim 2m de gard x constructii ,minim 0,80m de gard.Va trebuie o expertiza topo,actul de proprietate,fisa de parcela ocupata,se ia de la primarie,si mergeti la un avocat.Alta cale nu exista.Daca aveti castig de cauza la prima infatisare,mergeti in continuare si faceti apel,si apoi recurs,ca eu asa am pierdut,cu toate actele mele,tribunalul a dat castig de cauza celuilalt si acum gardul este exact ca dracu,am pierdut 5 mp si liniaritatea gardului.Va doresc succes