Exercitare drept de vot

Discutii privind alte teme decat cele pentru care exista un forum
Post Reply
leonardo

Exercitare drept de vot

Post by leonardo » 12 Aug 2014, 13:39

Dragi participanti la forum, sper sä primesc aici un räspuns.
Träiesc in Germania de zeci de ani. Am atat cetätenia germanä cat si cea romanä. Pasaport valabil, buletin, nu am decat german, fiindu-mi absolut suficiente (chiar si la notari din Romania). Detin bineinteles un CNP.
La alegerile din Noiembrie as vrea sä particip, avand acest drept constitutional. Se pare cä Consulatul Romaniei nu mä lasä sä votez, decat dacä am un act de identitate romanesc valabil (adicä neexpirat). Nu am de gand sä-mi "cumpär" un asemenea act. Nu este sufient sä arät cu CNP-ul cetätenia romanä si cu actul de identitate german valabil identitatea mea?
Care lege / articol reglementeazä aceastä chestiune?
Dacä intr-o asemenae lege (care trebuie sä existe) nu se specificä explicit cä este necesar un act de identitate valabil ROMÂNESC si nu mi se va permite sä votez, voi face plangere penalä contra Consulului.
Vä multumesc.

Silviu

Re: Exercitare drept de vot

Post by Silviu » 13 Aug 2014, 15:13

Legea 370/2004 cu modificarile ulterioare. Destul de sec, se spune ca alegatorul va prezenta actul de identitate. Restul de reglementari cu privire la ce fel de act de identitate se stabilesc de catre BEC. Adica daca se poate sa fie pasaport sau C.I. permanent/provizoriu.

Nu mi se pare normal ca dvs. sa puteti vota in baza unui document eliberat de o alta tara, chiar daca aveti cetatenia acestei tari. Ca un notar v-a acceptat documentul eliberat de autoritatile germane este problema dumnealui.
Practic, faceti dovada nationalitatii dvs. prin cartea de identitate ROMANA si nu prin alte acte de identificare eliberate de alte autoritati, in acest caz autoritatile germane.

Actul de identitate romanesc nu se cumpara, mergeti in Romania la sectia de politie ce are in competenta eliberarea C.I. romanesc, depuneti actele necesare si vi se elibereaza in cateva zile.

In Germania ati votat cu C.I. de Romania? Presupun ca nu.
Nici eu in locul consulului nu v-as lasa sa votati in baza unei carti de identitate eliberata de un alt stat.
In mod normal legea de functionare si desfasurare a alegerilor prezidentiale NU trebuie sa contina SPECIFIC faptul ca documentul de identitate trebuie sa fie romanesc, sa fim seriosi, nicio lege nu specifica acest aspect expres, intrucat este doar logic sa se inteleaga cu privire la acest aspect ca legea romana face vorbire despre documente valide eliberate de autoritatile aceluiasi stat.

Faceti plangere penala contra consulului, procurorii n-au mai ras de mult. ;)

leonardo

Re: Exercitare drept de vot

Post by leonardo » 13 Aug 2014, 17:56

Stimate Silviu,
mai întâi Vă mulțumesc pentru răspunsurile trimise.
În legea amintită n-am găsit un „alegatorul va prezenta actul de identitate“. În care articol să fie?
Eu nu am de gând ă votez în baza unui document eliberat de o alta țară, cum afirmați. Eu vreau doar să mă legitimez în baza acestui act. De votat doresc să votez în baza dreptului meu de vot ca cetățean român, ceeace cred că se poate dovedi prin numărul CNP, care nu este „eliberat de alte autoritati, in acest caz autoritatile germane“, cum credeți D-voastră (de unde ați scos-o?).
Deci, eu vreau să votez în baza cetățeniei române, dovedită prin CNP. Că eu sunt respectiva persoană, adică identificarea mea, doresc s-o pot face cu un act de identitate valabil, indiferent de cine este acesta emis. Nu ştiu care este motivul că m-ați înțeles greşit – faptul că m-am exprimat inexact, faptul că n-ați citit exact ce am scris, sau greutatea D-voastră de a înțelege. Pe de altă parte nu ştiu dacă un act de identitate dovedeşte înt-adevăr naționalitatea la un moment dat. Cred că analizând, în fişiere corespunzătoare ale ministerului de interne, numărul meu CNP, se găseşte, dacă la momentul respectiv sunt sau nu cetățean român.
Cuvântul „cumpără“ l-am pus în ghilimele, adică am vrut doar să arăt că m-ar costa o oarecare sumă de bani obținerea acestui document. Bineînțeles că l-aş primi perfect legal.
N-am votat bineînțeles în Germania cu paşaportul românesc, dar nici n-am încercat, având unul german valabil. Întrebarea ar fi doar, dacă aş putea. Ar fi de analizat cum se dovedeşte cetățenia germană şi dacă legea cere explicit un act de identitate valabil GERMAN.
Văd că Vă referiți la logică. Nu ştiu ce sunteți de meserie, dar în justiție nu contează logica ci legea, fiind importantă fiecare virgulă din lege. Dacă ceva nu se cere explicit înseamnă că nu este necesar.
Şi dacă tot vorbiți de logică: Sunt absolvent al unui liceu de renume din România. Am avut materia LOGICĂ, la care s-au dat şi note. În timp ce eu luam 10, ceilalți au luat cel mult 7 (devenind în viață buni ingineri, medici, jurişti etc.). Recunosc că liceul nu era în Oltenia. Slăbiți-mă cu logica.

Procurorii din România (ca şi justiția) încep să-şi facă bine treaba. Om vedea dacă domnului Consul (numit bineînțeles politic) îi va veni să râdă sau îi va trece.

leonardo

Re: Exercitare drept de vot

Post by leonardo » 14 Aug 2014, 14:30

Stimate Domnule Silviu Deaconu (avocat Gorj),
revin asupra afirmatiei D-voastră : „In Germania ati votat cu C.I. de Romania? Presupun ca nu.“ :?:

Eu mă bucur de fiecare dată, dacă cineva îmi oferă informații utile pentru că consider, că nu este prea bine să mori prost. :-? Acum am şi eu ocazia să Vă informez referitor la întrebarea D-voastră, care sunt sigur că ați pus-o, habar neavând, răutăcios. :wall:
Recunosc că există o (mică) deosebire şi anume că în Germania eu votez având domiciliul în Germania în timp ce pentru alegeri din România votez, având domiciliul în afara României (dar acest aspect nu l-ați amintit). Dacă aş trăii în altă parte, ar trebuii eu să cer buletinul de vot, indicând numărul meu personal de identitate.
În preajma unui tur de scrutin primesc din oficiu acasă un plic cu o invitație la vot, invitație prevăzută cu datele mele personale conținând şi un număr particular, oarecum similar CNP-ului din România. Mi se oferă posibilitatea să cer un buletin de vot pentru un vot prin corespondență. Dacă-l cer pe acesta, îl completez şi-l depun la poştă. Nimeni nu-mi cere un act de identitate (deci este egal dacă am unul german, unul român sau nu am de loc). Singura condiție pentru a putea vota este să am drept de vot. Dacă mă hotăresc să merg personal la vot nu o pot face decât într-un singur loc exact definit. În cazul meu este o şcoală la 400 de locuința mea. Ajuns aici aştept până îmi vine rândul. Arăt invitația, sunt căutat în lista electorală şi dacă sunt găsit sunt marcat acolo. Mi se dă buletinul de vot, merg în spatele unei perdele şi-l completez. Acum predau definitiv invitația la vot, primind dreptul să-mi depun buletinul de vot în urnă. Gata. :aplauze: În general nu-mi cere nimeni vre-un act de identitate, şi dacă mi s-ar cere, m-aş putea legitima cu orice fel de asemenea act, chiar şi cu permisul de conducător auto. :mrgreen:
Nu văd cum s-ar putea vota dublu (ceeace în România se parte că este bine organizat din timp :regulament: ). Frauda electorală este, după convingerea mea, ca şi inexistentă. :-?
Sper că acum muriți mai puțin prost.
Suntem mândrii nevoie mare că suntem români. Vrem (cică) să trăim ca nemții dar judecăm pe cât de olteneşte posibil. Se zice că „Prostul până nu-i fudul, parcă nu e prost destul“. Da, aşa-i!

Şi cum sunt sigur că Vă interesează, iată: sunt născut la Brăila, tata la Bucureşti şi mama la Piteşti, adică sunt oarecum unul de-al nostru, dar nu chiar! :dans:

Am şi eu o întrebare: înainte de a fi avocat ați fost milițian? N-ați fi singurul.

Silviu

Re: Exercitare drept de vot

Post by Silviu » 14 Aug 2014, 18:25

Care-i domnule drag, calea cea mai simpla de a merge la vot, in cazul dvs? O calatorie in Romania pentru a solicita autoritatii romane sa va elibereze o carte de identitate.

Desigur ca in principiu, legal, albul poate fi negru si un document eliberat de o alta tara poate atesta cetatenia romana, fiindca asa suna logica dumneavoastra.

Va doresc sincer numai bine, multa sanatate si mai ales sa reusiti sa votati astfel cum doriti.
Va multumesc pe aceasta cale pentru toate complimentele adresate.
Faptul ca locuiti in Germania de atata timp n-a facut decat sa va scoata cele mai ascunse frustrari la suprafata, fapt ce va face sa le aruncati asupra primului venit.

Va rog sa ma iertati daca nu o sa continui o cearta cu dvs. care nu ar aduce nimic bun.

leonardo

Re: Exercitare drept de vot

Post by leonardo » 14 Aug 2014, 19:32

„Desigur ca in principiu, legal, albul poate fi negru si un document eliberat de o alta tara poate atesta cetatenia romana, fiindca asa suna logica dumneavoastra.“

Văd că persistați să exprimați păreri greşite.
Când am afirmat eu că documentul eliberat de o altă țară mi-ar putea atesta cetățenia română? Aveți vedenii? Cetățenia română (in logica mea, nu cum sună logica mea) este atestată de CNP-ul valabil. Ca să mă expim (poate) şi pe înțelesul D-voastră: dacă D-voastră ați avea doar buletin românesc şi l-ați pierde sau v-ar fi furat, v-ați pierde cetățenia sau v-ar fi fost furată? Îmi închipui (ceeace poate fi greşit) că un consulat are oricând aces la baza de date ale CNP-urilor. Documentul eliberat de o altă țară ajută doar să mă legitimez, adică să arăt că eu sunt acela care afirm că aş fi. Un permis de conducere, dacă ar fi cu fotografie, sau o cartelă a sistemului de sănătate cu fotografie, ar fi deasemeni capabile să confirme identitatea mea. Ați înțeles acum cum este logica mea, sau o luați tot după sunet?
Se poate că ceeace cred eu că ar trebuii să fie nu este. De exemplu, dacă în lege scrie că pentru a vota trebuie să-mi dovedesc cetățenia română (deci dreptul de vot) cu un act de identitate, atunci este clar că acesta ar trebuii să fie românesc, deoarece cu altul mi-aş dovedi doar altă cetățenie. Dacă însă dreptul de vot rezultă din posesia cetățeniei române, atunci pot dovedi acestă cetățenie cu CNP-ul. Identificarea ar putea şi ea să fie cerută prin lega ca putând fi făcută doar cu un act de identitate ROMÂNESC. Nu ar fi neapărat după logica mea, dar cum am mai spus, legea e lege, nu contează logica. Tocmai asta am întrebat inițial: există o lege în care se cere ca actul de identificare să fie unul ROMÂNESC şi care ar fi aceasta?
Şi să mai spun ceva: Ultimul paşaport românesc, pe care l-am cerut tot pentru a putea vota, mi s-a eliberat la data de 04.08.1994. Pe pagina 1 scrie mare:
REPUBLICA SOCIALISTĂ ROMÂNIA. Cu el am votat. Care vă este părerea oltenească, doar era emiterea unui paşaport al unui stat inexistent de aproape 5 ani? Era valabil? Atesta cetățenia mea română? Cum aşa – ia explicați-mi şi mie, nu de alta, doar ca să nu mor prost. După părerea mea era un act fals, şi am mai şi plătit destul pentru obținerea sa. Pe piața neagră puteam poate cumpăra unul mai puțin fals şi poate ceva mai ieftin.

Nu țin neapărat să continui discuția, vreau doar să lămuresc treaba.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests