fuziunea impiedica lichidarea unei sc dizolvate?

Discutii privind Societatile Comerciale
Post Reply
aho

fuziunea impiedica lichidarea unei sc dizolvate?

Post by aho » 17 May 2005, 11:58

Conf. art. 230 alin.1din L31/90(republicata) in termen de 6 luni de la dizolvare s.c intra in lichidare, alin 2 prevede ca nu mai are loc lichidarea daca a intervenit fuziunea. Intrebarea mea este daca un s.r.l. ptr. care s-a dat incheiere de dizolvare ptr. neobtinerea CUI ( L359/2004)poate pentru a impiedica lichidarea sa fuzioneze cu un alt s.r.l.? Interesul meu este ptr. operatie este justificat pentru mentinerea contractului de inchiriere spatiu com.

murik

Post by murik » 20 May 2005, 16:35

trebuie studiat subiectul. Pina una-alta, exista la Camera de Comert (cel putin la Brasov cu siguranta) un pliant in care sunt enumerate si explicitate toate situatiile in care o societate este dizolvata. Am si eu unul prin birou, trebuie sa-l caut

elis

Post by elis » 20 May 2005, 16:51

Cred ca ideea ar fi urmatoarea: SRL-ul care este absobit de o alta societate sau care se uneste cu alta societate pentru a forma alta noua, oricum dispare ca persoana juridica, dar nu este necesara lichidarea pentru ca societatea care a absorbit SRL-ul sau cea rezultata din comasare ii preia toate drepturile si obligatiile.

murik

Post by murik » 20 May 2005, 17:03

Da, cred ca asta ar fi solutia. Am verificat si acel pliant, insa nu zice nimic despre situatia in cauza. Cred ca ambele art din L31/1990 sunt bune, doar ca primul reprezinta regula - iar cel de-al doilea exceptia.

yagunz

Post by yagunz » 25 May 2005, 22:58

Daca ar fi asa, atunci toti cei care vor sa functioneze in continuare, ar putea sa continue activitatea ca urmare a fuziunii, desi nu au efectuat preschimbarea, ceea ce ar contraveni intentiei legiuitorului.
Nu sustin ca ideea mea este cea mai buna, dar eu stiu ca o societate in dizolvare nu poate lua hotarari decat in ceea ce priveste lichidarea, iar pentru o fuziune este necesara si hot. AGA a societatii care-si va inceta existenta (oricum ca urmare a fuziunii nu va mai avea loc lichidarea patrimoniului societatii).
sunt interesat si de alte pareri!

mariusms

Post by mariusms » 26 May 2005, 14:39

ELIS wrote:Cred ca ideea ar fi urmatoarea: SRL-ul care este absobit de o alta societate sau care se uneste cu alta societate pentru a forma alta noua, oricum dispare ca persoana juridica, dar nu este necesara lichidarea pentru ca societatea care a absorbit SRL-ul sau cea rezultata din comasare ii preia toate drepturile si obligatiile.
Parerea lui Elis este corecta pentru ca se transmite si pasivul si nu sunt prejudiciati creditorii. In plus, sa nu uitam ca legea falimentului lasa loc reorganizarii mai intai.

yagunz

Post by yagunz » 26 May 2005, 17:11

Atentie: conf. art. 30 din L. 359/2004 societatile care nu au efectuat preschimbarea in termen sunt in dizlovare de drept si obligate sa-si faca lichidarea. Legea 64 prevede procedura lichidarii judiciare.
Eu am cautat o solutie nu de mult pentru salvarea unor astfel de societati si am ramas pagubas, dar daca voi aveti dreptate este o solutie simpla: constitui o societate comerciala noua si o absorb pe cea veche. Mie mi se pare cam simplist si la indemana....
Voi ce parere aveti?

mariusms

Post by mariusms » 26 May 2005, 17:53

yagunz wrote:Atentie: conf. art. 30 din L. 359/2004 societatile care nu au efectuat preschimbarea in termen sunt in dizlovare de drept si obligate sa-si faca lichidarea. Legea 64 prevede procedura lichidarii judiciare.
Eu am cautat o solutie nu de mult pentru salvarea unor astfel de societati si am ramas pagubas, dar daca voi aveti dreptate este o solutie simpla: constitui o societate comerciala noua si o absorb pe cea veche. Mie mi se pare cam simplist si la indemana....
Voi ce parere aveti?
Pai si care este problema? Nu-ti plac lucrurile simple?
Eu am cerut lichidarea si falimentul unei societati dizolvate de drept in temeiul legii mentionate de tine. In urma cererii pe care am formulat-o, s-a deschis procedura falimentului. :lol: Daca societatea debitoare ar fi venit cu un plan de reorganizare prin absorbtie, sunt convins ca nu s-ar mai fi trecut la faliment.

yagunz

Post by yagunz » 26 May 2005, 18:03

mariusms wrote:
yagunz wrote:Atentie: conf. art. 30 din L. 359/2004 societatile care nu au efectuat preschimbarea in termen sunt in dizlovare de drept si obligate sa-si faca lichidarea. Legea 64 prevede procedura lichidarii judiciare.
Voi ce parere aveti?
Pai si care este problema? Nu-ti plac lucrurile simple?
Eu am cerut lichidarea si falimentul unei societati dizolvate de drept in temeiul legii mentionate de tine. In urma cererii pe care am formulat-o, s-a deschis procedura falimentului. :lol: Daca societatea debitoare ar fi venit cu un plan de reorganizare prin absorbtie, sunt convins ca nu s-ar mai fi trecut la faliment.
Felicitari! Chiar daca raman sceptic, incercati totusi sa folositi motivul cu fuziunea pentru evitarea dizolvarii ca urmare a neprechimbarii si daca reusiti (in practica) nu va sfiiti sa si anuntati, pentru ca, banuiesc eu, pe multi ii vor interesa. Acum pt mine e prea tarziu, dar poate se va ivi o ocazie in viitorul apropiat.

aho

Post by aho » 27 May 2005, 08:24

Potrivit L359/2004 lichidarea se face potrivit L31( si nu L64/95) iar L31 art.228 si urmatoarele stabilesc ca nu se intra in lichidare daca se face fuziunea; vorbiti in prealabil cu judele, pe el trebuie sa-l convingeti unii char au reusit. SE POATE.

yagunz

Post by yagunz » 27 May 2005, 08:54

Voi incerca in scurt timp sa aflu si parerea unui judecator delegat la ORC Bucuresti, dupa aceea va voi informa. In orice caz va fi o opinie neoficiala, care nu va angaja institutia... :)

botexe

Post by botexe » 27 May 2005, 09:55

In Arges se practica salvarea unei societati in dizolvare prin fuziune.

Post Reply