apel declarat de partea vatamata

Discutii privind procedura penala
astreea

apel declarat de partea vatamata

Post by astreea » 15 May 2005, 17:20

ajutati-ma sa conving o colega de ceva. a gasit o speta si anume : tribunalul suceava l-a condamnat pe G.N. pt tentativa de omor (l-a lovit pe C.C. cu un cutit) si pe C.C. pt vatamare corporala (l-a lovit cu un par pe G.N.). partea vatamata G.N. a declarat apel cerand schimbarea incadrarii juridice a faptei savarsite de C.C. din vatam.corp. in tentativa de 174...exact asa suna speta
ce a crezut ea? ca instanta a pronuntat doua hotarari de condamnare pt ca ambele parti se faceau vinovate de o infractiune :mask: ...am incercat sa o conving ca e o aberatie si ca o persoana nu poate avea calitatea de inculpat si parte vatamata in acelasi proces
mie mi-a ridicat alta problema: stiu ca partea vatamata poate sa ceara schimbarea incadrarii juridice daca actiunea s-a pus in miscare la plangerea prealabila..dar in cazul asta, sa zicem ca C.C a sesizat organele, s-a judecat cauza, si a fost condamnat G.N. pt tentativa de omor...instanta se poate sesiza din oficiu cu privire la vatam.corp. suferita de G.N. nu?..atunci G.N., acum in calitate de parte vatamata, poate sa declare apel?

mariusms

Re: apel declarat de partea vatamata

Post by mariusms » 15 May 2005, 18:31

astreea wrote:ajutati-ma sa conving o colega de ceva. a gasit o speta si anume : tribunalul suceava l-a condamnat pe G.N. pt tentativa de omor (l-a lovit pe C.C. cu un cutit) si pe C.C. pt vatamare corporala (l-a lovit cu un par pe G.N.). partea vatamata G.N. a declarat apel cerand schimbarea incadrarii juridice a faptei savarsite de C.C. din vatam.corp. in tentativa de 174...exact asa suna speta
ce a crezut ea? ca instanta a pronuntat doua hotarari de condamnare pt ca ambele parti se faceau vinovate de o infractiune :mask: ...am incercat sa o conving ca e o aberatie si ca o persoana nu poate avea calitatea de inculpat si parte vatamata in acelasi proces
mie mi-a ridicat alta problema: stiu ca partea vatamata poate sa ceara schimbarea incadrarii juridice daca actiunea s-a pus in miscare la plangerea prealabila..dar in cazul asta, sa zicem ca C.C a sesizat organele, s-a judecat cauza, si a fost condamnat G.N. pt tentativa de omor...instanta se poate sesiza din oficiu cu privire la vatam.corp. suferita de G.N. nu?..atunci G.N., acum in calitate de parte vatamata, poate sa declare apel?
Totusi eu cred ca se poate ca cele doua infractiuni sa fie reunite. Vezi art. 34 C.pr.pen referitor la conexitate.
Referitor la a doua problema, extinderea procesului penal cu privire la alte persoane nu se poate face din oficiu de catre instanta, ci numai la initiativa procurorului.

wittmann

Post by wittmann » 15 May 2005, 19:26

Astreea, de ce spui ca o persoana nu poate avea in acelasi proces dubla calitate (parte vatamata si inculpat)?. Ba se poate si se intampla chiar f. des, in special in legatura cu 180 c.p. Ex: partile se lovesc reciproc si isi fac plangere una impotriva alteia ptr. lovire si alte violente.

astreea

Post by astreea » 15 May 2005, 19:28

inseamna ca am retinut eu prost..eu stiam ca nu poti sa fi parte vatamata si inculpat in aceasi cauza
mea culpa

wittmann

Post by wittmann » 15 May 2005, 19:36

Nu e o regula; ti-am spus ca se intampla la 180, 205, 206, 193 (adica "scuipaturi si injuraturi"). E adevarat ca mai rar in materie de infractiuni contra vietii...

astreea

Post by astreea » 15 May 2005, 19:42

ok...got it :idea:
merci
si legat de nelamurirea mea ce poti sa zici..adica intrebare ce mi-a trecut mie prin cap legat de speta..asta daca ai sa intelegi, pentru ca am incercat sa recitesc ce am scris si e :roll:

wittmann

Post by wittmann » 15 May 2005, 19:47

Nici eu nu prea am inteles....

astreea

Post by astreea » 15 May 2005, 19:57

stai sa vad daca mai imi iese..ca am avut o revelatie atunci..sau o stare de dementa temporara :mrgreen:
deci exemplul dat nu mai e valabil pt ca am inteles ca la lovituri, calomnie insulta e posibil sa fi si si..am incercat sa ma gandesc la un alt exemplu dar...ma doare capul din cauza rezultatului. :mrgreen:

wittmann

Post by wittmann » 15 May 2005, 20:02

"pt ca am inteles ca la lovituri, calomnie insulta e posibil sa fi"
Nu intelege ca ar fi posibil doar la calomnie sau lovituri; acolo se intalneste cel mai des aceasta situatie.

excalibur

Re: apel declarat de partea vatamata

Post by excalibur » 24 Aug 2005, 16:21

astreea wrote: mie mi-a ridicat alta problema: stiu ca partea vatamata poate sa ceara schimbarea incadrarii juridice daca actiunea s-a pus in miscare la plangerea prealabila..dar in cazul asta, sa zicem ca C.C a sesizat organele, s-a judecat cauza, si a fost condamnat G.N. pt tentativa de omor...instanta se poate sesiza din oficiu cu privire la vatam.corp. suferita de G.N. nu?..atunci G.N., acum in calitate de parte vatamata, poate sa declare apel?
Partea vatamata, indiferent daca este o infractiune pentru care actiunea penala se pune in miscare din oficiu sau este conditionata de plangerea prealabila, poate cere schimbarea incadrarii juridice pentru fapta care i-a cauzat vatamarea.
Partea vatamata poate face si apel.
Cred ca intrebarea ta a plecat de la prevedrile art. 362 care nu permit partii vatamate sa formuleze apel decat in in cauzele in care actiunea penala se pune in miscare la plingerea prealabila.
Acest text a fost insa declarat neconstitutional

sansiro

Post by sansiro » 31 Aug 2005, 15:54

Poti te rog Excalibur sa imi dai decizia respectiva?

sofia

Post by sofia » 31 Aug 2005, 16:00

Nu sunt sigura acum dar cred ca este 100/2004.
Daca poti, verifica.

sansiro

Post by sansiro » 02 Sep 2005, 15:44

Aia-i, mersi.

sofia

Post by sofia » 02 Sep 2005, 15:47

Eu am uitat sa mai verific ce am spus.
De ce articolul apare in continuare nemodificat?

wittmann

Post by wittmann » 02 Sep 2005, 15:53

Curtea Const. nu are puterea de a modifica articolele. El ramane practic in vigoare, dar ca efect al deciziei CC nu mai poate fi aplicat. In unele situatii texetele de lege sunt declarate neconstitutionale doar in parte, in referire la un anumit aspect; in aceasta situatie ele se aplica in continuare in raport de "celelalte aspecte".

Post Reply