Apartament inchiriat si lasat cu datorii
Apartament inchiriat si lasat cu datorii
Am inchiriat un apartament prin firma de agentie imobiliara, care a facut contract intre locatar si locator 2 exemplare ,ea nu si-a oprit nici un exemplar,,,,am intrebat atunci firma care mi-a raspuns ca nu trebuie sa mai platesc la taxe si impozite avand acel contract,,,,contractul era de 6 luni ,,,,dupa 4 luni ma trezesc ca,chiriasi plecasera si datori la utilitati de 1300 lei ....ce pot face ?,am inteles ca sunt pasibil de frauda fiscala si ca nu am cum sa imi recuperez pagubele .,,exista o modalitate sa achit retro-activ taxele indatorate si sa bag il bag instanta dupa contract??
Re: Apartament inchiriat si lasat cu datori
Sunteti un pic cam incoerent, insa voi incerca sa va raspund:
Dvs trebuie sa va achitati datoriile, indiferent cine le-a facut in numele Dvs si indiferent de modalitatea de plata: ca va intelegeti sa le platiti in rate sau nu;
- sunteti vinovat de evaziune fiscala, intrucat proprietarul are obligatia sa inregistreze contractul de inchiriere la Administratia Fiscala si sa plateasca impozit pe acest venit realizat (chiria declarata), motiv pentru care va potoliti si acceptati paguba.
- Contractul la Administratie se depune intr-un termen scurt de la data incheierii contractului de inchiriere, nicidecum dupa trecerea unei perioade de 6 luni;
- Firma / agentia imobiliara nu are nicio obligatie fata de Dvs : aceste firme va iau banii pentru furnizarea unei prestari de servicii: va gasesc clientul cautat, si cam aici se opresc indatoririle firmei. Data viitoare, nu mai apelati la firme imobiliare, alegeti-va singur chiriasii, mergeti cu ei la administratia financiara si declarati intelegerea facuta - adica incheierea unui contract de inchiriere, care poate fi si un act facut de mana, sau un act la notar. Abia in aceasta situatie ii puteti trage la raspundere.
Dvs trebuie sa va achitati datoriile, indiferent cine le-a facut in numele Dvs si indiferent de modalitatea de plata: ca va intelegeti sa le platiti in rate sau nu;
- sunteti vinovat de evaziune fiscala, intrucat proprietarul are obligatia sa inregistreze contractul de inchiriere la Administratia Fiscala si sa plateasca impozit pe acest venit realizat (chiria declarata), motiv pentru care va potoliti si acceptati paguba.
- Contractul la Administratie se depune intr-un termen scurt de la data incheierii contractului de inchiriere, nicidecum dupa trecerea unei perioade de 6 luni;
- Firma / agentia imobiliara nu are nicio obligatie fata de Dvs : aceste firme va iau banii pentru furnizarea unei prestari de servicii: va gasesc clientul cautat, si cam aici se opresc indatoririle firmei. Data viitoare, nu mai apelati la firme imobiliare, alegeti-va singur chiriasii, mergeti cu ei la administratia financiara si declarati intelegerea facuta - adica incheierea unui contract de inchiriere, care poate fi si un act facut de mana, sau un act la notar. Abia in aceasta situatie ii puteti trage la raspundere.
da ,dar intrebarea mea este ...eu nu neinregistrand contractul ,,,pot face plata impozitului prin declaratia 200 ...nefacando prin 220??
Dvs neinregistrand contractul, figurati ca proprietar care nu si-a inchiriat locuinta, deci platiti ca orice proprietar de locuinta care nu a realizat venituri suplimentare din aceasta. Insa nici nu puteti sa recuperati sau sa va judecati cu fostii chiriasi. Actul incheiat cu agentia imobiliara atesta doar faptul ca acestia au prestat un serviciu catre dvs - adica v-au gasit la un moment dat niste chiriasi. Acest lucru nu dovedeste neaparat ca acei chiriasi au locuit efectiv si nu s-au razgandit chiar a doua zi de la incheierea contractului. E treaba fiecaruia cum alege sa isi cheltuiasca banii.mircea22 wrote:da ,dar intrebarea mea este ...eu nu neinregistrand contractul ,,,pot face plata impozitului prin declaratia 200 ...nefacando prin 220??
Dar ma repet: nu ii puteti urmari in instanta, sau mai bine spus, daca o faceti, atunci recunoasteti ca ati savarsit evaziune fiscala. Cu alte cuvinte, mai bine potoliti-va cu instanta de judecata. Pentru a putea sa beneficiati de protectie legala trebuie ca mai intai sa respectati Dvs legea.