martori asistenti

Discutii privind procedura penala
Post Reply
pavel

martori asistenti

Post by pavel » 26 Apr 2005, 13:18

Potrivit art.92 din Codul de procedura penala ,,cand legea prevede ca la efectuarea unui act procedural este necesara prezenta unor martori asistenti, numarul acestora trebuie sa fie de cel putin 2. Se poate invoca nulitatea absoluta a unui proces verbal de recoltare a probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei, daca acesta este semnat doar de un singur martor asistent?.Avem in vedere aici si faptul ca sesizarea instantei de judecata s-a facut avand la baza ca act procedural esential tocmai un astfel de proces verbal. Ar fi mai curand o nulitate relativa? Cunoaste cineva practica judiciara in legatura cu martorii asistenti?

norocel

Post by norocel » 26 Apr 2005, 13:59

In procedura penala, cazurile in care nulitatea este absoluta sunt prevazute expres si limitativ in art. 197 alin. 2.
Prin urmare, nulitatea find relativa, trebuia invocata sub sanctiunea decaderii, in momentul in care s-a recoltat proba.
S-ar mai putea pune problema unei nulitati intremediare, in conditiile art. 197 alin. 4 teza a II-a.

liviu70

Post by liviu70 » 26 Apr 2005, 20:46

recoltarea de probe biologice este un act procedural?
sa fie nevoie de doi martori asistenti pentru intocmirea acestuia?

constable

Post by constable » 26 Apr 2005, 20:58

Liviu 70 are dreptate.

P.V. de recoltare se incheie de medic si nu este un act procedural.

Eu stiu ca se recolteaza doua probe la interval de o ora si, in caz de suspiciuni si contraproba.

Este greu de dovedit ca si medicul examinator si asistentul care a recoltat si politistul care a asistat, si chiar si un martor asistent daca a existat, au complotat cu totii impotriva subiectului testat.

De regula in astfel de cazuri apar ca martori chiar asistentii medicali.

liviu70

Post by liviu70 » 26 Apr 2005, 21:29

asteptam si alte pareri.

comisar

Post by comisar » 10 May 2005, 09:52

Procesul verbal de recoltare a probelor biologice de singe este un act 100% procedural care se intocmeste de medic in prezenta politiei si al unui asistent sau doi dupa caz.
in prezent ne-am aliniat si noi la cerintele UE, fiecare politie primeste de la medicina legala o cutie in care se afla toata dotarea necesara recoltarii de probe biologice.cu aceasta cutie si cu betivanul se merge la spital unde se recolteaza probe si contraprobe,apoi cutia se sigileaza cu sigiliu de unica folosinta si se preda la medicina legala de unde se primeste alta cutie.

liviu70

Post by liviu70 » 10 May 2005, 21:48

comisare fa asocierea cu procedura penala si in special cu urmarirea penala,
sa inteleg ca asupra unei persoane careia i se recolteaza probe biologice si sa zicem ca iese negativ s-a efectuat in legatura cu fapta savarsita un act procedural,
tuturor oamenilor oricand in functie de imprejurari li se efectueaza acte procedurale.
alba-neagra!

ADR

Post by ADR » 10 May 2005, 23:31

de obicei /din practica judiciara constanteana martorul asistent (99% din cazuri est un singur martor asistent ) este opit din trafic inainte de a i se lua proba cu alcoltestul faptuitorului si apoi aceeasi persoana merge si la spital pentru recoltarea probei de sange

comisar

Post by comisar » 11 May 2005, 08:07

liviutule am spus ca-i act procedural in contextul folosirii ulteriore a acestuia intr-un dosar penal.In general singe se recolteaza numai atunci cind s-a produs un accident cu victime si pagube materiale,(sau cind betivanul nu este multumit de rezultatul testului alcooltest si vrea proba cu singe,vrea avocat vrea pe masa,etc)la procesul verbal de constatare a infractiunii care constitue si actul de incepere a urmaririi penale se ataseaza si procesul verbal de recoltare a probelor biologice.Corect liviutule !!!!!,dupa tine ar trebui mai intii sa-i faca dosar penal dupa care cu onor sa-l invite pe betivan la spital sa-i recolteze singe.alba neagra poate ai jucat tu,eu nu am avut timp am umblat sa prind hoti inclusiv pe cei cu alba neagra

constable

Post by constable » 12 May 2005, 20:00

ADR nu are dreptate. In 50 % martor este asistentul medical. Fii serios cine pleaca de pe strada sa fie martor la spital. Apropos : exista o sanctiune daca refuzi sa fii martor asistent ?
Vis-a-vis de pozitia comisarului consider ca respectivul act nu este unul procedural. Este un act care se intocmeste in afara unei proceduri judiciare dar care are valoare probatorie in masura in care el ajuta la documentarea unei fapte infractionale.

ADR

Post by ADR » 15 May 2005, 01:41

recoltare de probe de sange se face de fiecare data cand alcoltestul arata o alcolemie peste limita legala pentru infractiune

eu ce nu consider legal este faptul ca probele de sange sunt tinute doar 10 zile dupa care sunt distruse

wittmann

Post by wittmann » 15 May 2005, 11:40

Sunt probe materiale. Ar trebui tinute pana la ramanerea definitiva a hotararii.

ADR

Post by ADR » 16 May 2005, 00:22

e cal putin ilogic ca aceste probe sa nu fie tinute pentru a se da dreptul inculpatului sa le conteste in cadrul procesului penal, avadu-se in vedere ca urmarirea penala dureaza mai mult de 10 zile

master1

Post by master1 » 27 May 2005, 01:34

Nu este caz de nulitate...la urma urmei asta s-a intrebat, nu?

Post Reply