martori asistenti
martori asistenti
Potrivit art.92 din Codul de procedura penala ,,cand legea prevede ca la efectuarea unui act procedural este necesara prezenta unor martori asistenti, numarul acestora trebuie sa fie de cel putin 2. Se poate invoca nulitatea absoluta a unui proces verbal de recoltare a probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei, daca acesta este semnat doar de un singur martor asistent?.Avem in vedere aici si faptul ca sesizarea instantei de judecata s-a facut avand la baza ca act procedural esential tocmai un astfel de proces verbal. Ar fi mai curand o nulitate relativa? Cunoaste cineva practica judiciara in legatura cu martorii asistenti?
In procedura penala, cazurile in care nulitatea este absoluta sunt prevazute expres si limitativ in art. 197 alin. 2.
Prin urmare, nulitatea find relativa, trebuia invocata sub sanctiunea decaderii, in momentul in care s-a recoltat proba.
S-ar mai putea pune problema unei nulitati intremediare, in conditiile art. 197 alin. 4 teza a II-a.
Prin urmare, nulitatea find relativa, trebuia invocata sub sanctiunea decaderii, in momentul in care s-a recoltat proba.
S-ar mai putea pune problema unei nulitati intremediare, in conditiile art. 197 alin. 4 teza a II-a.
Liviu 70 are dreptate.
P.V. de recoltare se incheie de medic si nu este un act procedural.
Eu stiu ca se recolteaza doua probe la interval de o ora si, in caz de suspiciuni si contraproba.
Este greu de dovedit ca si medicul examinator si asistentul care a recoltat si politistul care a asistat, si chiar si un martor asistent daca a existat, au complotat cu totii impotriva subiectului testat.
De regula in astfel de cazuri apar ca martori chiar asistentii medicali.
P.V. de recoltare se incheie de medic si nu este un act procedural.
Eu stiu ca se recolteaza doua probe la interval de o ora si, in caz de suspiciuni si contraproba.
Este greu de dovedit ca si medicul examinator si asistentul care a recoltat si politistul care a asistat, si chiar si un martor asistent daca a existat, au complotat cu totii impotriva subiectului testat.
De regula in astfel de cazuri apar ca martori chiar asistentii medicali.
Procesul verbal de recoltare a probelor biologice de singe este un act 100% procedural care se intocmeste de medic in prezenta politiei si al unui asistent sau doi dupa caz.
in prezent ne-am aliniat si noi la cerintele UE, fiecare politie primeste de la medicina legala o cutie in care se afla toata dotarea necesara recoltarii de probe biologice.cu aceasta cutie si cu betivanul se merge la spital unde se recolteaza probe si contraprobe,apoi cutia se sigileaza cu sigiliu de unica folosinta si se preda la medicina legala de unde se primeste alta cutie.
in prezent ne-am aliniat si noi la cerintele UE, fiecare politie primeste de la medicina legala o cutie in care se afla toata dotarea necesara recoltarii de probe biologice.cu aceasta cutie si cu betivanul se merge la spital unde se recolteaza probe si contraprobe,apoi cutia se sigileaza cu sigiliu de unica folosinta si se preda la medicina legala de unde se primeste alta cutie.
comisare fa asocierea cu procedura penala si in special cu urmarirea penala,
sa inteleg ca asupra unei persoane careia i se recolteaza probe biologice si sa zicem ca iese negativ s-a efectuat in legatura cu fapta savarsita un act procedural,
tuturor oamenilor oricand in functie de imprejurari li se efectueaza acte procedurale.
alba-neagra!
sa inteleg ca asupra unei persoane careia i se recolteaza probe biologice si sa zicem ca iese negativ s-a efectuat in legatura cu fapta savarsita un act procedural,
tuturor oamenilor oricand in functie de imprejurari li se efectueaza acte procedurale.
alba-neagra!
liviutule am spus ca-i act procedural in contextul folosirii ulteriore a acestuia intr-un dosar penal.In general singe se recolteaza numai atunci cind s-a produs un accident cu victime si pagube materiale,(sau cind betivanul nu este multumit de rezultatul testului alcooltest si vrea proba cu singe,vrea avocat vrea pe masa,etc)la procesul verbal de constatare a infractiunii care constitue si actul de incepere a urmaririi penale se ataseaza si procesul verbal de recoltare a probelor biologice.Corect liviutule !!!!!,dupa tine ar trebui mai intii sa-i faca dosar penal dupa care cu onor sa-l invite pe betivan la spital sa-i recolteze singe.alba neagra poate ai jucat tu,eu nu am avut timp am umblat sa prind hoti inclusiv pe cei cu alba neagra
ADR nu are dreptate. In 50 % martor este asistentul medical. Fii serios cine pleaca de pe strada sa fie martor la spital. Apropos : exista o sanctiune daca refuzi sa fii martor asistent ?
Vis-a-vis de pozitia comisarului consider ca respectivul act nu este unul procedural. Este un act care se intocmeste in afara unei proceduri judiciare dar care are valoare probatorie in masura in care el ajuta la documentarea unei fapte infractionale.
Vis-a-vis de pozitia comisarului consider ca respectivul act nu este unul procedural. Este un act care se intocmeste in afara unei proceduri judiciare dar care are valoare probatorie in masura in care el ajuta la documentarea unei fapte infractionale.