Imposibil sau ...... ?

Discutii privind procedura civila
rnonique

Imposibil sau ...... ?

Post by rnonique » 22 Apr 2005, 14:29

Divort imposibil sau exista o solutie in cazul in care unul dintre parteneri are domiciliul in strainatate (Canada), dar care nu poate veni in Romania pentru a se prezenta in fata instantei? Ambii, atat sotia cat si sotul, sunt de acord cu divortul, nu au copii si nici bunuri materiale. :oops:

Oare o hartie semnata de sotie in fata unui notar in Canada ar putea substitui prezenta in fata instantei din Romania? Ne puteti, va rugam, da un sfat cum ar trebui sa procedam in aceasta situatie.

Va multumesc mult,
Monica

norocel

Post by norocel » 22 Apr 2005, 14:53

Cauta-ti un avocat care, s-ar putea sa reuseasca sa-ti inregistreze cererea de divort fara ca judecatorul de serviciu sa ceara prezenta personala a partilor.
Daca cererea este inregistrata, dupa, poti dovedi ca ai resedinta in strainatate, situatie in care, potrivit prevederilor art. 614 Cod pr. civ., prezenta personala in fata instantei de fond nu mai este obligatorie.

dellutza

Post by dellutza » 22 Apr 2005, 21:39

Singura modalitate este prin procurist. Sotul care are resedinta in strainatate merge la un notar acolo si da procura speciala avocatului. Trimite procura in tara, mergi cu ea la un traducator autorizat si .......gata.

sofia

Post by sofia » 23 Apr 2005, 20:48

S-a rezolvat numai daca avocatul are noroc sa dea peste un judecator de serviciu care sa nu ceara prezenta personala a partilor pentru a face aplicarea prevederilor art. 613 Cod civ. (sfaturi de impacare).

dellutza

Post by dellutza » 23 Apr 2005, 22:08

Daca divortezi prin procurist nu se mai pune problema

Luciann

Post by Luciann » 23 Apr 2005, 22:41

Cererea sa o introduca sotul care locuieste in tara (asa am inteles, ca doar unul are domiciliul in strainatate), pentru ca cererea trebuie introdusa personal, nu se poate prin "procurist".

dellutza

Post by dellutza » 23 Apr 2005, 22:54

Pai si care mai e rolul procuristului???
Daca reclamant este sotul care are resedinta in strainatate, cererea de divort se introduce prin procurist.
Daca reclamant este sotul care nu mai locuieste in tara se poate si fara procurist. Sotul cu resedinta in strainatate poate fi citat prin publicitate.

ainsof

Post by ainsof » 24 Apr 2005, 06:46

Luciann wrote:...pentru ca cererea trebuie introdusa personal, nu se poate prin "procurist".
Luciann are dreptate.
Uitati-va la art. 612 si 613 din Codul de pr. civ si nu confundati introducererea cererii cu reprezentarea in fata instantei.
Art. 614 se refera numai la reprezentarea in fata instantei.
Cererea se introduce numai personal (art. 612 Cod cpr.civ), iar sfaturile de impacare prevazute in art. 613 se dau de judecatorul de serviciu si nu de instanta de fond, in fata careia este posibila reprezentarea in conditiile art. 614 Cod pr. civ.

dellutza

Post by dellutza » 24 Apr 2005, 10:13

Nu stiu unde ai vazut tu judecator de serviciu care da sfaturi de impacare. Iti spun eu ca nu e cazul.

dellutza

Post by dellutza » 24 Apr 2005, 10:19

In ceea ce priveste textul de lege (art. 614), ma tem ca-l interpretati gresit

ainsof

Post by ainsof » 24 Apr 2005, 10:29

1. S-a abrogat art. 613 Cod pr. civ. si nu stiu eu?
2. Dar tu cum interpretezi art. 614 Cod pr. civ?

Luciann

Post by Luciann » 24 Apr 2005, 11:36

S-ar putea ca in practica sa fie cum zici, dellutza, dar vorbind strict legal, cererea nu poate fi introdusa decat personal. Abia dupa aceea putem vorbi despre mandatar, la termenele ce vor urma. Judecatorii de serviciu, nu numai ca interpreteaza gresit legea, dar chiar o incalca.

dellutza

Post by dellutza » 24 Apr 2005, 12:44

Eu de practica vorbesc. Doamna care a pus intrebarea se referea la un caz concret. Ca altfel scria subiectul la DIVAGATII
La modul la care pune ainsof problema, in cazul in care locuiesti in strainatate si vrei sa divortezi trebuie sa te intorci in tara. Nu e asa!

pilu

Post by pilu » 24 Apr 2005, 14:16

Din cate am inteles eu doar unul dintre soti are domiciliul in Canada astfel incat nu cred ca se pune problema introducerii cererii prin mandatar sau personal. Sotul care este in RO introduce cererea, cere desfacerea casatoriei din culpa sotului ratacitor, se fixeaza termen... Pana la prima zi de infatisare sotul din Canada are timp sa se duca la un notar si sa imputerniceasca un avocat care sa-l reprezinte si sa-si dea eventual acordul ( daca a trecut un an de la casatorie ) pt. desfacerea casatoriei prin acordul partilor. La prima zi de infatisare se prezinta reclamantul si mandatarul celui din Canada, reclamantul isi precizeaza cererea si solicita desfacerea casatoriei prin acord...
Deloc imposibil.

Luciann

Post by Luciann » 24 Apr 2005, 22:04

Chiar un subiect tratat in conformitate cu legea ar trebui sa-si gaseasca loc la DIVAGATII?

Post Reply