Art 17 sau 18

Discutii privind procedura penala
Post Reply
sebi77

Art 17 sau 18

Post by sebi77 » 20 Apr 2005, 17:46

Sunt inclupat intr-o cauza de calomnie si insulta....Am sesizat instantei (judecatorie) ca s-au produs niste pagube unei institutii prevazute de art. 145 CP prin plata unor sume de bani catre reclamanta si alte persoane...Am cerut constituirea ca parte civila din oficiu in baza a art. 17 CCP ..si mi s-a respins... Spunandumi-se ca cauza e de contencios si sa ma adresez cu actiune separata... Pai atunci cum ramane cu art. 17 sau 18...Aveti ceva prin juristprudenta?

elis

Post by elis » 20 Apr 2005, 18:12

Sebi, intre infractiunea ce face obiectul dosarului penal si prejudiciul cauzat partii civile trebuie sa existe legatura de cauzalitate.
Cel obligat la plata prejudiciului este de regula inculpatul, singur sau impreuna cu partea responsabil acivilmente.
Daca obiectul dosarului il constituie o infractiune de calomnie si tu esti inculpat, nu este admisibila cererea ta privind constituirea de parte civila a unei institutii despre care sustii ca a fost pagubita printr-o alta fapta decat cea care face obiectul dosarului.

wittmann

Post by wittmann » 21 Apr 2005, 13:21

Sunt un pic nedumerit. Vorbesti de un dosar penal (insulta, calomnie) si de inculpat, ca apoi sa faci referire la "reclamanta". Mai explica odata ca la momentul asta creierul meu nu prea functioneaza... :roll:

sebi77

Post by sebi77 » 21 Apr 2005, 17:26

Treaba e urmatoarea: Am sezizat niste abuzuri (angajari ilegale,imorale si preferentiale) la o institutie publica din invatamant. Reclamanta m-a actionat in justitie pentru calomnie si insulta privitor la aceste abuzuri pentru ca am zis ca ea a fost angajata ilegal ... Eu sunt obligat sa fac proba veridicitatii in conformitate cu art. 207 CP. AM solicitat instantei constatarea acestor abuzuri si constituirea din oficiu a partii civile pentru repararea pagubei (plata unor persoane care nu aveau dreptul conform legii sa ocupe aceasta functie).... conform art. 17 si 18 CPP.

Instanta (judecatoria) mi-a raspuns ca ca e de compentea instantei de contencios...

ADR

Post by ADR » 21 Apr 2005, 23:54

art. 317 instanta penala judeca doar cu privire la fapta si persaona din actul de sesizare.

solutia mea este sa ceri instantei constatarea ca in cauza ai avut un interes in a promova acele plangeri pt ca ai candidat si tu la acele posturi ocupate ilegal

fa o plangere la parchet mai trage de timp in procesul tau si in functie de solutia parchetului vezi ce mai faci
totul e sa ai cat de cat dovezi privind abuzurile ca sa nu te bage si la denuntare calomniosa

instanta are dreptate ca sa-ti respinga cererea deoarece depasea obiectul judecatii

Post Reply