Termenul in favoarea ambelor parti
Termenul in favoarea ambelor parti
intr-un contract de imprumut cu dobanda, termenul este stipulat in favoarea ambelor parti;
nu se poate renunta asadar la termen decat daca ambele parti sunt de acord;
plata anticipata a ratelor este posibila in consecinta la cererea debitorului si cu acordul creditorului;
intrebarea mea este: daca creditorul accepta plata anticipata a ratelor este obligat sa renunte la dobanda aferenta acestora?
ma intreb daca acceptul dat debitorului de a plati inainte de termen reprezinta o renuntare la beneficiul termenului, beneficiul termenului fiind materializat in dobanda (ma gandesc eu)!
voi ce parere aveti?
nu se poate renunta asadar la termen decat daca ambele parti sunt de acord;
plata anticipata a ratelor este posibila in consecinta la cererea debitorului si cu acordul creditorului;
intrebarea mea este: daca creditorul accepta plata anticipata a ratelor este obligat sa renunte la dobanda aferenta acestora?
ma intreb daca acceptul dat debitorului de a plati inainte de termen reprezinta o renuntare la beneficiul termenului, beneficiul termenului fiind materializat in dobanda (ma gandesc eu)!
voi ce parere aveti?
Nu poate fi vorba de dobanda fara capital, deoarece plata debitului stinge obligatia principala si implicit si pe cea accesorie privind dobanda. Imprumutatorul poate percepe un comision ptr. plata anticipata ori poate pretinde despagubiri ptr. prejudiciul cauzat in tem art.998-999c.civ.sau poate refuza primirea inainte de termen a capitalului .
Nici eu nu cred ca faptul acceptarii platii anticipate a ratelor de catre creditor il poate obliga pe acesta a renunta la dobanzi. Daca acestea nu au fost platite nu ajungem sa consideram ca prin simplul fapt ca a acceptat o plata anticipata a ratelor se transforma intr-un contract gratuit contrar vointei uneia dintre parti?
Un principiu de baza al dr.civ. este accesorium sequitur principalem, ori obligatia de plata a dobanzii este o obligatie accesorie care nu poate exista fara obligatia principala de plata a creditului; daca ai achitat creditul nu numai ca nu ai baza legala ptr. perceperea dobanzii, dar nu ai la ce sa calculezi DOBANDA CARE PRIN IPOTEZA ESTE X% /AN DIN SOLD, ADICA DIN DATORIE.
Mary 2004, contractul de imprumut este un contract cu executare succesiva iar plata este o modalitate de stingere a obligatiei (atat obligatia princ.cat si obligatia accesorie) si nu de transformare a naturii AJ, dar sincer nu stiu de unde ai scos si prin ce rationament ai ajuns la concluzia ca s-ar ajunge la un contract gratuit prin stingerea obligatiei de plata a dobanzii aferente platii anticipate.
Mary 2004, contractul de imprumut este un contract cu executare succesiva iar plata este o modalitate de stingere a obligatiei (atat obligatia princ.cat si obligatia accesorie) si nu de transformare a naturii AJ, dar sincer nu stiu de unde ai scos si prin ce rationament ai ajuns la concluzia ca s-ar ajunge la un contract gratuit prin stingerea obligatiei de plata a dobanzii aferente platii anticipate.
Contractul de imprumut cu dobanda este un contract cu titlu oneros (bineinteles ca daca nu ar exista dobanda ar fi cu titlu gratuit). In cazul imprumutului cu dobanda se prezuma ca termenul este stipulat in interesul ambelor parti. Stingerea obligatiei principale prin plata, dar fara plata dobanzilor, nu atrage dupa sine stingerea creantei la dobanzi, cu exceptia cazului cand din chitanta de plata a datoriei principale rezulta prezumtia de plata a acestora (art.1590 C.civ). Dar daca imprumutatorul, in chitanta eliberata, a facut rezerva in privinta dobanzilor, obligatia accesorie nu se stinge odata cu cea principala.
Deci eu spun ca (,) creditorul mai are inca dreptul la dobanda aferenta.
Deci eu spun ca (,) creditorul mai are inca dreptul la dobanda aferenta.
De acord cu fanfanlatulipe. Dobanzile au o existenta independenta si reprezinta elementul oneros intr-un contract de imprumut. Acestea nu se pot stinge prin prin plata oblig. principale decat daca creditorul da chitanta fara rezerva in acest sens contractul fiind pana la urma unul dezinteresat pentru el(cam asta am vrut sa spun cu devenirea contractului gratuit)
In ce priveste daunele compensatorii nu se pot acorda fiind vorba de obligatii banesti. Chiar daca am accepta acest lucru ele nu se pot cumula niciodata cu o executare a oblig. chiar partiala si anticipata.
In ce priveste daunele compensatorii nu se pot acorda fiind vorba de obligatii banesti. Chiar daca am accepta acest lucru ele nu se pot cumula niciodata cu o executare a oblig. chiar partiala si anticipata.
Speta :
intrebarea mea (croc) este: daca creditorul accepta plata anticipata a ratelor este obligat sa renunte la dobanda aferenta acestora?
Ne raportam deci numai la dobanda aferenta platii anticipate; ptr. ratele anterior achitate cof. contractului se datoreaza dobanda conf. contractului, dobanda calculata procentual la intregul credit si nu numai la rata iar debitorul este obligat sa plateasca dobanda aferenta ratelor (modalitatea de calcul a dobanzii lunare: X%din sold :12) . Dar este simplu si logic ca dupa ce ai platit creditul nu mai exista baza de calcul a dobanzii, dobanda este accesorie debitului. Acesta este raspunsul meu pe care il sustin si daca nu mai revin cu precizari nu inseamna ca achiesez la opiniile anterioare pe care le apreciez ca lipsite de rationament logic
intrebarea mea (croc) este: daca creditorul accepta plata anticipata a ratelor este obligat sa renunte la dobanda aferenta acestora?
Ne raportam deci numai la dobanda aferenta platii anticipate; ptr. ratele anterior achitate cof. contractului se datoreaza dobanda conf. contractului, dobanda calculata procentual la intregul credit si nu numai la rata iar debitorul este obligat sa plateasca dobanda aferenta ratelor (modalitatea de calcul a dobanzii lunare: X%din sold :12) . Dar este simplu si logic ca dupa ce ai platit creditul nu mai exista baza de calcul a dobanzii, dobanda este accesorie debitului. Acesta este raspunsul meu pe care il sustin si daca nu mai revin cu precizari nu inseamna ca achiesez la opiniile anterioare pe care le apreciez ca lipsite de rationament logic
dobanda reprezinta fructele lucrului imprumutat, in cazul nostru, suma de bani. in cazul in care capitalul se restituie in prestatii succesive, la fiecare plata se restituie o parte din capital si dobanda aferenta acestuia. prin urmare daca se plateste anticipat, mi se pare firesc potrivit principiilor generale in materie de obligatii sa se plateasca si fructele capitalului restituit, calculate pana la data platii anticipate.
De acord cu cumintzica dar cred ca asta am spus si eu dobanda aferenta pana la data platii anticipate, dobanda se calculeaza la sold, intrebati orice banca si orice contabil. Intrebarea se referea la dobanda aferenta sumei anticipat platita, adica daca platesc in avans platesc dobanda si ptr. aceasta suma . Prin ipoteza am de restituit creditul contractat pe un an in suma de 12000000 lei cu o dobanda de 10%/an, credit pe care urmeaza sa-l platesc in 12 luni astfel: rata 1- un milion rata plus 100000 lei dobanda (1200000:12 ) ; rata 2 -1000000 rata plus dobanda 91666,66(10% din 11000000:12) etc., rata 6 platesc 100000 rata plus dobanda de 10% din sold (care este de 7000000 ) si lichidez creditul, adica platesc in avans si suma de 6000000 lei, ptr aceasta suma nu mai datorez dobanda .
CROC - "intrebarea mea este: daca creditorul accepta plata anticipata a ratelor este obligat sa renunte la dobanda aferenta acestora? "
Nu. Daca situatia e asa cum ai expus-o tu si creditorul a consimtit doar la plata anticipata a ratelor si nu a acceptat si recalcularea dobanzilor acestea vor fi datorate conform contractului. Solutia contrara ar fi de natura sa deturneze scopul urmarit de imprumutatorul-creditor la incheierea contractului -obtinerea unui (anumit) avantaj patrimonial . Sigur ca imprumutul cu dobanda (titlu oneros) se poate transforma intr-un act dezinteresat dar numai cu acordul creditorului pt ca altfel acesta din nu ar mai putea atinge scopul pentru care a contractat. PACTA SUNT SERVANDA pana la urma.
Apoi cred ca e gresit sa privim dobanzile datorate in temeiul contractului de imprumut ca un echivalent al lipsei de folosinta a capitalului - debitorul achita capitalul si dobanzile aferente perioadei cat creditorul a fost lipsit de folosinta banilor si este liberat de obligatia pe care si-a asumat-o valabil, doar nu vorbim de daune moratorii aici, nu?...
Nu. Daca situatia e asa cum ai expus-o tu si creditorul a consimtit doar la plata anticipata a ratelor si nu a acceptat si recalcularea dobanzilor acestea vor fi datorate conform contractului. Solutia contrara ar fi de natura sa deturneze scopul urmarit de imprumutatorul-creditor la incheierea contractului -obtinerea unui (anumit) avantaj patrimonial . Sigur ca imprumutul cu dobanda (titlu oneros) se poate transforma intr-un act dezinteresat dar numai cu acordul creditorului pt ca altfel acesta din nu ar mai putea atinge scopul pentru care a contractat. PACTA SUNT SERVANDA pana la urma.
Apoi cred ca e gresit sa privim dobanzile datorate in temeiul contractului de imprumut ca un echivalent al lipsei de folosinta a capitalului - debitorul achita capitalul si dobanzile aferente perioadei cat creditorul a fost lipsit de folosinta banilor si este liberat de obligatia pe care si-a asumat-o valabil, doar nu vorbim de daune moratorii aici, nu?...