Salutare,
Din pacate tatal meu a avut ultimele 2 job-uri numai la firme de 2 lei si momentan e intr-o situatie in care eu prea il pot ajuta cu informatii din legislatie.
Cer informatii cu privire la urmatoarea situatie:
El a lucrat la o firma de paza,totul a fost ok 1 an pana cand in ultimele 4 luni patronul a cam golit periodic conturile si intarzia cu platile.
La un moment,prin mai,le-a spus angajatilor,implicit tata,ca firma e in incapacitate de plata dar incearca sa faca rost de fonduri si i-a transferat pe aproape toti la o alta firma de paza cu care se pare ca se cunostea cu patronul ei,promitandu-le ca in lunile urmatoare le rezolva si salariile.
Intre timp,tata a inceput lucrul la firma 2 de paza.Numai ca si astia,ca si firma 1 ,lucrai 1-30 ale lunii si iti dadeau banii pe 25-30 in luna urmatoare.
Acum problema e ca de la 1 octombrie postul unde el activa se desfiinteaza(locatia unde era stationat nu mai plateste,s-a decis sa se renunte la paza ei si la angajatii de la paza de acolo).
Necazul e ca pe 25 august a luat banii pe iulie iar acum pe 25-30 septembrie,in ultima saptamana de lucru i-au zis ca ii dau banii pe august,la 1 oct se inchide contractul si tocmai pe 25 -30 octombrie se va plati ultimul salariu.
Nemaifiind angajat acolo ,ma gandesc ca aia pot sa ii dea cu flit si sa nu ii mai dea acel ultim salariu ,ramanand doar sa se judece(nu stiu daca s-ar merita pt o suma pana in 1000 ron) pt acea suma,deci bani si timp pierdut.
L-au pus sa semneze ca a primit la cunostinta ca de la 1 oct se inchide acel post si se inchide contractul .
Eu ma gandesc ca sa scrie ca la incheierea contractului sa se faca lichidarea integrala a datoriilor salariale,altfel aia il pot tepui cu ultimul salariu si pa-pa !
Nu ma pricep la legislatie,oricum stiu ca platindu-l la 25-30 zile intarziere fata de luna lucrata era deja ceva necurat la mijloc,dar acum la incheierea contractului miroase a teapa de la o posta.
Firma 1 nu mai e de gasit,sediul e gol,nu mai vine nimeni,la telefon nu mai raspunde nimeni.Patronul,sotia nu raspund pe mobil.
Fixul lor nu mai merge.
La ITM a facut plangere si i s-a raspuns ca e inregistrat ca i s-a incheiat contractul din ziua Z si ca pt recuperarea salariilor restante sa se adreseze in instanta.
Seful lui de post e neplatit din aprilie,s-a dat batut.Colegul lui idem.Alte persoane nu cunoaste in firma.
Am inteles ca trebuia sa fie chemat sau sa se prezinte la o masa a creditorilor?
Cum firma cred ca e in insolventa sau mai stiu eu,a ramas cu aproape 1800 ron paguba(pt el e o suma uriasa).
Ce mai poate face?Nici macar nu mai poate da de patron,de oricine l-ar putea ajuta.Cred ca sunt 10-20 angajati in cazul lui la aceasta firma care au ramas pe drumur si cu salarii neplatite.
Nici nu stie unde sa se mai duca,avocat nu isi mai permite(acum isi cauta alta firma unde sa lucreze,are o perioada f grea)
1.Cer ajutor ,un sfat ,vreo idee ceva pt recuperarea acelor bani neplatiti?
2.Firma la care acum inchide contractul(mai are de facut 2 ture) i-a zis ca ii da banii pt luna august.Pt luna septembrie ,la sfarsitul lui septembrie.Sau poate il fraiereste si nu mai plateste nimic din diverse motive.
Ce mai poate face?Seful de obiectiv i-a zis ca de-abia au bani pt 1 salariu sa le dea,nici gand de al doilea(deci ,ma bate gandul ca ala nu o sa il mai vada).
In afara de amenintari(care nu stiu cui sa i le mai faca(nu e genul asta de om)),vreo solutie amiabila mai poate exista?
Va rog,ajutati-ma cu un sfat pt astea 2 probleme.
Multumesc anticipat !
Salarii neplatite.Angajator neserios.
Re: Salarii neplatite.Angajator neserios.
Se poate depune o cerere pe dreptul muncii pentru recuperarea acestor drepturi
Nu se timbreaza
Nu se timbreaza