Agentie comerciala- capacitate de exercitiu

Discutii privind procedura civila
Post Reply
buba

Agentie comerciala- capacitate de exercitiu

Post by buba » 06 Apr 2005, 14:25

Agentia comerciala a unei Banci formuleaza o cerere de declansare a procedurii falimentului semnata de directorul agentiei si contabilul sef al acesteia
Printre alte exceptii, debitoarea invoca lipsa capacitatii procesuale active de exercitiu a agentiei.

Creditoarea (agentia) depune in aparare doar un ordin al presedintelui bancii ,vechi de 9 ani, in care la modul general se arata ca sunt competente sa reprezinte banca(societatea mama) in raporturile cu PF/PJ, precum si in fata organelor de jurisdictie, Directorul sucursalei/filialei/agentiei ( cu semnatura I) si contabilul sef al sucursalei/filialei/agentiei( cu semnatura II). Nu s-au depus insa si deciziile de numire in functie a directorului si contabilului sef al agentiei.

Ordinul nu a fost depus in original sau in copie legalizata ( art.83 al.1 C.pr.civ) iar la ORC nu exista inregistrata nici o mentiune referitoare la reprezentantii sucursalei (din localitate) ori ai agentiei( acestia nu si-au depus specimenul de semnatura).Debitoarea a invocat disp. Art.45 si 54 al.2 din L 31/1990 republicata

Instanta respinge exceptia lipsei calitatii procesuale active, motivand ca agentia, in baza actului depus la dosar, este imputernicita sa reprezinte creditoarea in raporturile cu tertii, inclusiv sa formuleze actiuni in justitie si sa le sustina, respinge si celelate exceptii invocate de debitoare iar pe fond admite cererea creditoarei.

Care este parerea voastra?

norocel

Post by norocel » 06 Apr 2005, 15:45

Agentiile nu au personalitate juridica deci nici capacitate de folosinta, iar daca nu au regim de sucursale, nu au nici date de identificare proprii si nu pot fi inscrise in RC decat ca puncte de lucru ale societatii mama.
Prin urmare, daca agentia despre care vorbesti a introdus o actiune in nume propriu ar trebui admisa exceptia lipsei capacitatii de folosinta.
De regula insa, agentiile bancilor, nu introduc actiuni in nume propriu ci in numele societatii mama iar cererile sunt formulate cam asa : Banca X-Agentia...
Astfel de cereri, sunt, dupa parerea mea valabile, in masura in care organele de conducere ale agentiei sunt reprezentative si pentru societatea mama.Potrivit Decretului nr. 31/1954-actele organelor de conducere, sunt actele persoanei juridice, in limitele puterilor care le-au fost conferite (adica in limita delegarilor de compteneta).

Din practica stiu ca instantele sunt reticente in a admite astfel de exceptii si gandesc cam asa: daca un SRL are capacitate, atunci o agentie a unei mari banci, cum sa nu aiba?
Solutiile sunt gresite, dar asta este, ce poti face?

buba

Post by buba » 06 Apr 2005, 17:28

In speta , cererea a fost formulata de creditoare astfel: Banca X, Sucursala judeteana Y , Agentia W, prin reprezentantii sai legali&...A -director si B- contabil sef, cu sediul in localitatea W&.... cu nr. inregistrare ORC al sucursalei Y si cod fiscal al sucursalei Y.

Ai dreptate cu Decretul 54/1954 insa L 31/1990 constituie o lege speciala aplicabila PJ=societati comerciale . Iar daca o lege speciala impune anumite formalitati referitoare la calitatea de reprezentanti ai SC &....SA mi se pare "ciudat " sa se faca derogari " judecatoresti" de la o lege speciala. Cu atat mai mult cu cat instanta nici macar nu si-a motivat in drept respingerea exceptiei cu trimitere la prevederile D 54/1954.

Intr-o culegere de practica in materie comerciala am gasit o decizie a Curtii de Apel Buc, in domeniul L 64/1995 prin care s-a admis recursul formulat de debitoare impotriva sentintei prin care s-a respins exceptia lipsei capacitatii procesual active a sucursalei unei Banci. In esenta, Curtea a apreciat ca potrivit art.41 alin. 2 C.rp.civ coroborat cu art.43 (1) din L 31/1990, " capacitatea de exercitiu a persoanei juridice este exclusiv de domeniul legii, vointa partilor neputand juca nici un rol."

Iar daca se poate in cazul sucursalei, ma gandesc ca agentia nu este Rambo&.... :mrgreen:

wittmann

Post by wittmann » 06 Apr 2005, 19:56

Tineti cont si de art. 41 alin. 2 Cpc: "Asociatiile sau societatile, care nu au personalitate juridica, pot sta in judecata ca parate, daca au organe proprii de conducere."

elis

Post by elis » 07 Apr 2005, 07:26

- Art. 41 Cod pr.civ nu are in vedere dezmembramintele ci "asociatiile" si "societatile" fara persobnalitate juridica.
- In speta lui Buba era vorba despre reclamant si nu despre parart deci oricum nu s-ar aplica art. 41 Cod pr.civ
- Diferenta dintre o agentie si o sucursala, sub aspectul regimului juridic este clarificata de Legea nr. 31/1990

ART. 43-

(1) Sucursalele sunt dezmembráminte fara personalitate juridica ale societatilor comerciale si se inmatriculeaza, inainte de inceperea activitatii lor, in registrul comertului din judetul in care vor functiona.
........................
(4) Celelalte sedii secundare - agentii, reprezentante sau alte asemenea sedii - se mentioneazá numai in cadrul inmatricularii societatii in registrul comertului sediului principal.


Buba, daca cererea a fost formulata cum spui tu, cred ca in mod corect s-a respins exceptia.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests