Cum se pot recupera banii de la firmele aflate în insolvenţă?
Din păcate legislaţia romană nu oferă soluţii viabile pentru firmele creditoare care au de recuperat bani de la firmele aflate în faliment. Există câteva modalităţi prin care se poate încerca acest lucru însă rata acestora de succes este, din păcate, foarte scăzută.
Aşadar, după declararea insolvenţei unei firme partenere de la care are de recuperat bani, un creditor se poate înscrie la masa credală. În cadrul acestei proceduri, se încearcă achitarea datoriilor firmei prin valorificarea bunurilor acesteia. Asupra bunurilor personale ale admnistratorului firmei nu se poate interveni decât dacă lichidatorul solicită instanţei atragerea răspunderii personale a acestuia. Întrucât valoarea bunurilor firmei aflate în insolventa este limitată, sumele datorate se achită în ordinea următoare: datorii către angajaţi(numai dacă aceştia s-au înscris la masa credală), datorii către bugetul statului, datoriile către bancă, şi dacă mai rămân bani se achita datoriile către creditori chirografari.
O altă modalitate prin care se poate încerca recuperarea sumelor de la debitori este crearea unei plângeri penale pentru înşelăciune împotriva administratorului fimei aflate în insolvenţă însă este foarte greu de dovedit reaua-credinţă cu care şi-a falimentat firma.
Este dezolant că în România legea permite asemenea înşelăciuni care îmbolnăvesc mediul de afaceri şi afectează dezvoltarea economică a ţării. Doar modificarea legei insolvenţei ar putea remedia această situaţie prin luarea unor măsuri de protecţie a creditorilor chirografari.
Recuperarea datoriilor de la firmele aflate in insolventa
Re: Recuperarea datoriilor de la firmele aflate in insolvent
Buna ziua,am si eu o mare problema,am fost parte civila intr-un proces penal.am castigat si am de recuperat o suma mare de bani de la o firma responsabila civilmente care tocmai ce a intrat in faliment desi pana cand s-a dat sentinta definitiva se arata pe site-urile oficiale ca merge destul de bine ca profit.As mai avea vreo sansa sa-mi recuperez bani,sa dau administratorul in judecata caci exact din anul sentintei au inceput sa scada profiturile?ce ma invatati sa fac? este societate pe actiuni
Re: Recuperarea datoriilor de la firmele aflate in insolvent
Luati legatura cu administratorul judiciar (lichidatorul) pentru a va inscrie la masa credala cu creanta dvs.