cesiune de parti sociale pentru o firma cu datorii

Discutii privind Societatile Comerciale
Post Reply
georgescu2004

cesiune de parti sociale pentru o firma cu datorii

Post by georgescu2004 » 02 Apr 2005, 17:51

se poate face o cesiune de parti sociala pentru o firma care are datorii la stat sau e infractiune? daca se poate si temeiul de drept pentru ca nu m-am lamurit exact din noul cod fiscal care a abrogat legea 414/2002...

elis

Post by elis » 04 Apr 2005, 13:04

Cred ca te referi la interdictia prevazuta in art. 12 indice 1 Cod fiscal, introdus prin Legea nr. 494/2004

"Art. 12 indice 1 - Se interzice cesionarea ori instrainarea sub orice forma a actiunilor, cu exceptia celor care fac obiectul tranzactiilor pe piata de capital ori a partilor sociale sau a activelor fixe ale contribuabililor, fara a fi adusa la cunostinta autoritatii fiscale competente, in vederea efectuarii controlului financiar-fiscal, cu cel putin 60 de zile inainte de realizarea operatiunii de cesionare sau instrainare."

Acest text a fost insa abrogat prin OUG nr. 123/2004.

georgescu2004

Post by georgescu2004 » 04 Apr 2005, 18:28

sunt mai greu de cap si nu inteleg...ma aresteaza sau nu daca cesionez parti sociale din firma care are datorii la stat?

elis

Post by elis » 05 Apr 2005, 09:05

Din cate stiu eu, fapta nu constituie infractiune dar sper ca stii ca schimbarea proprietarului partilor sociale nu inseamna ca firma nu mai are datorii.
Ti-am citat textul care cuprindea interdictia, dar cum acest text a fost abrogat (la fel ca si cel in care se spunea ca fapta constituie infractiune), in prezent cred ca nu mai sunt probleme.
Nu am insa pretentia ca le stiu pe toate, deci mai astepata si alte pareri.

georgescu2004

Post by georgescu2004 » 05 Apr 2005, 19:14

ok. multam mult de tot

wittmann

Post by wittmann » 05 Apr 2005, 20:43

Nu cumva fapta e prevazuta ca infractiune in legea evaziunii fiscale? Intreb ptr. ca nu am legea in fata si nu sunt sigur...

wittmann

Post by wittmann » 06 Apr 2005, 16:15

Se pare ca ma avut dreptate:
Art. 12 din legea nr. 87/1994 (evaziunea fiscala)

Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi urmatoarele fapte:

a) sustragerea de la plata obligatiilor fiscale prin cesionarea partilor sociale detinute intr-o societate comerciala cu raspundere limitata, efectuata in acest scop;

fanna

Post by fanna » 10 Apr 2005, 13:09

In baza textului de lege ce l-ai citat, wittman, eu cred ca trebuie sa se faca dovada ca aceasta cesiune s-a facut cu scopul de a se sustrage de la plata obligatiilor fiscale.

dinubocos

Post by dinubocos » 10 Apr 2005, 13:40

Lucru care se presupune automat daca cesionarul este un cetatean arab, maldovean, turc...
In astfel de cazuri ajungi sa iti dovedesti tu nevinovatia.

fanna

Post by fanna » 10 Apr 2005, 14:18

corect dinu :)

wittmann

Post by wittmann » 11 Apr 2005, 15:07

Exact. Textul de lege amintit a fost introdus tocmai pentru a descuraja aceasta practica: acumularea de datorii uriase la bugetul de stat si apoi cesionarea partilor sociale din firma catre cetateni straini, care ulterior "se intorceau" in tarilor lor natale si nu mai puteau fi gasiti.

Post Reply