URGENT -In legatura cu sucesiunea

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
Post Reply
Ghita

URGENT -In legatura cu sucesiunea

Post by Ghita » 01 Apr 2005, 10:45

Suntem 3 frati , tatal a murit in 1994. Eu intretin pe mama de 11 ani fara acte.Neavand titlu de proprietate nu am putut sa facem succesiunea. Primind titlu in 2004 am scos toate actele necesare pt succesiune la care surorile mele nu vin la succesiune din motivand ca ele stiu cum se face succesiunea. In acest caz mama neobligata de nimeni vrea sa stie care este partea ei construind casa impreuna cu tatal in 1966 din pamant batut(chirpici) si care este partea care revine copiilor si cum poate face ca partea ei sami revina mie si cu partea mea sa se uneasca si partea lor sa ramana a lor.

cumintzica

Post by cumintzica » 01 Apr 2005, 13:51

cum adica "surorile stiu sa faca succesiunea"? impartirea bunurilor succesorale nu se poate face decit intre toti mostenitorii, nu e pe vrute.
mostenirea se imparte astfel:
mama = 1/4
copiii = 3/4, deci cite 1/4 de fiecare copil, daca sunt 3 frati (sunt 3, nu?)
mama poate face un contract de vinzare sau o donatie cu privire la cota de 1/4 in favoarea ta, dar asta inseamna ca tu vei detine in continuare bunurile in coproprietate cu surorile care nu vor partajul.
este si problema dreptului de optiune succesorala, trebuie verificat daca surorile au acceptat succesiunea in cele 6 luni de la decesul tatalui, caci altfel nu mai au nici un drept asupra succesiunii. asta ar trebui sa clarifice notarul, inainte de a emite certificatele de mostenitor.
impartitea propriu-zisa se poate face fie la notar, daca sunt toti mostenitorii prezenti, fie introducind actiune la instanta, daca surorile refuza in continuare partajul.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 01 Apr 2005, 14:15

cum adica ati facut actele in 2004?
actul costru pe casa este reprezentat cumva de o hotarare judecatoreasca?
Daca da, cine este trecut in aceasta hotarare ca proprietar?
Numai mama sau mama si tatal sau mama si dvs.?
cotele sunt cele spuse de cumintzica insa ele se aplica la masa succesorala.
Masa succesorala este formata din bunurile aflate in patrimoniul defunctului la data decesului.
Daca actul dvs. de proprietate pe casa este o hotarare prin care vi se recunoaste dreptul de proprietate insa in ea figureaza ca proprietar numai mama dvs atunci aceasta nu intra in masa partajabila.

Ghita

Post by Ghita » 02 Apr 2005, 10:26

Deci casa a fost construita de ambii parinti, atunci mamei nu-i revine 1/2 din total???
cum adica ati facut actele in 2004?
raspuns: titlu de propietate nu sa eliberat pana 2004 desi actele au fost depuse din 1991 de catre tatal care a decedat in 1994
actul costru pe casa este reprezentat cumva de o hotarare j
judecatoreasca?
raspuns: nu este
in cele 6 luni de la decesul tatalui, caci altfel nu mai au nici un drept asupra succesiunii. asta ar trebui sa clarifice notarul, inainte de a emite certificatele de mostenitor.
raspuns: nu sa facut succesiunea in cele 6 luni obligatori , din necunostinta de cauza sa neglijat acest fapt si acuma mama vrea sa-mi se dea in intretinere si asa o intretin de 11 ani

cumintzica

Post by cumintzica » 02 Apr 2005, 10:47

Da, daca casa este construita de ambii partinti, atunci mamei ii revine 1/2, iar masa succesorala dupa tata este de 1/2, iar cotele pe care le-am spus mai sus de aplica doar la cota de 1/2 a tatalui.
prin urmare avem:
mama : 1/4 x 1/2 = 1/8 casa (drepturi succesorale) la care se adauga 1/2 casa care ii revine de drept
copiii : 3/4 x 1/2 = 3/8 casa, care se imparte egal la toti copiii

optiunea succesorala si dezbaterea succesiunii sunt doua lucruri diferite. doar dreptul de optiune trebuie exercitat im primele 6 luni de la deces, dezbaterea succesiunii poate avea loc oricand, chiar peste 50 de ani.
pentru a a avea drepturi succesorale asupra bunurilor din succesiune, este esential ca potentialul mostenitor sa fi acceptat succesiunea. acest lucru il va stabili notarul, sau instanta, daca apelezi la un partaj judiciar.
daca te hotarasti asupra acesteia din urma, nu mai este deloc necesar sa apelezi la notar, ci te adresezi direct instantei.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests