Pentru multe firme de transport onorarea contractelor la termen poate deveni imposibilă, fie datorită condiţiilor meteo nefavorabile, fie datorită altor factori neprevăzuţi. În astfel de situaţii amânarea şi anularea penalităţilor de întârziere sunt adevăraţi colaci de salvare pentru firmele de transport.
Pentru obţinerea înlesnirilor referitoare la amânarea la plată a penalităţilor de întârziere trebuie urmate aceleaşi etape ca şi pentru eşalonare, la finalul cărora, dacă sunt îndeplinite condiţiile legii, se vor emite decizii privind ambele aspecte.
Aceste etape sunt:
depunerea cererii de eşalonare;
eliberarea certificatului de atestare fiscal;
emiterea acordului de principiu;
constituirea garanţiilor;
emiterea deciziei de eşalonare şi a deciziei de amânare la plată a penalităţilor de întârziere.
În privinţa garanţiilor constând în scrisoare de garanţie bancară sau în mijloace băneşti consemnate pe numele contribuabilului la dispoziţia organului fiscal, ordinul prevede că acestea trebuie să acopere atât sumele eşalonate, cât şi dobânzile şi sumele amânate la plată, adică penalităţile de întârziere.
Garanţiile pot consta şi în instituirea sechestrului asigurătoriu asupra bunurilor proprietate a contribuabilului sau încheierea unui contract de ipotecă sau gaj în favoarea organului fiscal, pentru care există un acord de eşalonare la plată, având ca obiect bunuri proprietate a unei terţe persoane, libere de orice sarcini. În această situaţie, garanţiile trebuie să acopere sumele eşalonate, sumele amânate şi dobânzile aplicate la totalul sumelor eşalonate şi amânate la plată.
Anularea penalităţilor
În situaţia în care sumele eşalonate la plată au fost stinse în totalitate şi au fost respectate condiţiile prevăzute de lege, organul fiscal emite, în două exemplare, decizia de finalizare a eşalonării la plată a obligaţiilor fiscale, precum şi decizia de anulare a penalităţilor de întârziere amânate la plată.
Termenul de plată a ratelor de eşalonare este data de 15 a fiecărei luni.
Prima rată din graficul de eşalonare la plată are termenul de plată data de 15 a lunii următoare emiterii deciziei de eşalonare la plată a obligaţiilor fiscale.
Situaţia contribuabililor care beneficiau deja de eşalonări
Pentru contribuabilii care beneficiau deja de eşalonări la plată în derulare la 17 septembrie 2011, când au intrat în vigoare dispoziţiile OG 30/2011, penalităţile de întârziere şi un procent de 50% din majorările de întârziere aferente obligaţiilor fiscale eşalonate la plată se amână la plată în vederea anulării.
Organul fiscal competent va comunica un nou grafic de eşalonare la plată odată cu decizia de modificare a deciziei de eşalonare la plată a obligaţiilor fiscale.
Amânarea la plată a obligaţiilor fiscale se acordă prin decizie, care se comunică contribuabililor odată cu noul grafic de eşalonare refăcut în termen de cel mult 15 zile de la data primului termen din graficul de eşalonare, scadent după intrarea în vigoare a Ordonanţei Guvernului nr.
30/2011.
La data acordării amânării la plată, eşalonările la plată trebuie să fie în derulare.
Graficul de eşalonare se reface pentru diferenţa rămasă de eşalonat după stabilirea sumelor ce fac obiectul eşalonării la plată, precum şi a celor care fac obiectul amânării la plată în vederea anulării. Primul termen din graficul de eşalonare refăcut este data de 15 octombrie 2011, iar ultimul termen este cel din graficul de eşalonare iniţial, aprobat prin decizie.
Faţă de reglementările anterioare, acesta prevede şi procedurile de amânare la plată a penalităţilor de întârziere a creanţelor fiscale eşalonate. Dacă beneficiarul îşi achită obligaţia eşalonată, penalităţile vor fi anulate.
Prin OG 30/2011 pentru modificarea şi completarea Codului Fiscal, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale a fost modificată şi OUG 29/2011 privind reglementarea acordării eşalonărilor la plată.
Aceasta stabileşte că, pe lângă eşalonarea la plata obligaţiilor fiscale, la cererea contribuabilului, vor fi amânate la plată şi penalităţile de întârziere aferente datoriilor eşalonate, în vederea anulării.
Procedurile referitoare la aceste aspecte au fost stabilite prin Ordinul MFP nr. 2.677/ 2011.
Este foarte important de stiut că, în situaţia în care eşalonarea la plată îşi pierde valabilitatea ca urmare a neachitării ratelor de eşalonare sau a obligaţiilor curente care, conform legii, constituie condiţie de menţinere a valabilităţii eşalonării, amânarea la plată a penalităţilor îşi va pierde de asemenea valabilitatea, iar penalitătile datorate urmează procedura de executare silită. Pierderea valabilităţii amânării la plată a penalităţilor de întârziere este cuprinsă, de asemenea, într-o decizie (formular tipizat) întocmită în dublu exemplar, dintre care unul este comunicat contribuabilului.
Eşalonarea obligaţiilor fiscale principale, dar si amânarea la plată a penalitaţilor aferente se acordă atât persoanelor fizice, cât şi persoanelor juridice pentru toate obligaţiile fiscale principale reprezentând impozite, taxe, contribuţii şi alte sume datorate bugetului general consolidat, precum şi pentru obligaţiile fiscale accesorii, datorate şi neachitate.
Amânarea şi anularea penalităţilor de întârziere pentru firm
Who is online
Users browsing this forum: No registered users and 2 guests