Drepturile si obligatiile angajatorului

Discutii privind alte teme decat cele pentru care exista un forum
Post Reply
C_A_Coltuc

Drepturile si obligatiile angajatorului

Post by C_A_Coltuc » 23 Jan 2012, 14:32

Potrivit art. 40 din Codul muncii, angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:
 sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii;
 sa stabileasca atributiile corespunzatoare pentru fiecare salariat, in conditiile legii;
 sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor;
 sa exercite controlul asupra modului de indeplinire a sarcinilor de serviciu;
 sa constate savarsirea abaterilor disciplinare si sa aplice sanctiunile corespunzatoare, potrivit legii, contractului colectiv de munca aplicabil si Regulamentului intern.

Angajatorului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:
 sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca . Aceasta obligatie a angajatorului va trebui corelata cu cea prevazuta in art. 4 alin. (2) din Legea nr. 130/1996, a contractelor colective de munca, potrivit careia la prima reuniune a partilor, in vederea negocierii contractului colectiv de munca se vor preciza informatiile pe care patronul le va pune la dispozitie delegatilor sindicali sau ai salariatilor si data la care urmeaza sa indeplineasca aceasta obligatie. Informatiile trebuie sa permita o analiza comparata a situatiei locurilor de munca, a clasificarii profesiilor si meseriilor, a nivelului de salarizare, a duratei si a organizarii programului de lucru.
 sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
 sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii.
 sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
 sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului. Neindeplinirea acestei obligatii se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000;
 sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.
 sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.
Angajatorul este obligat sa acorde aceste drepturi salariatilor in toate imprejurarile, chiar si atunci cand exista acordul acestora cu privire la neacordarea unui drept, sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii si sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor, in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora.

Daca unitatea are mai mult de 20 de salariati, aceasta obligatie de informare/consultare intra sub reglementarea unei legi speciale, Legea nr. 467/2006 privind stabilirea cadrului general de informare si consultare a angajatilor, publicata in Monitorul Oficialnr. 1.006 din 18 decembrie 2006.
Consultarea, definita ca un schimb de pareri si stabilirea unui dialog intre angajator si reprezentantii angajatilor, va avea loc intr-un moment, intr-un mod si cu un continut corespunzator, pentru a permite reprezentantilor angajatilor sa examineze problema in mod adecvat si sa elaboreze un punct de vedere.

agenda

Re: Drepturile si obligatiile angajatorului

Post by agenda » 26 Jan 2012, 16:58

care era intrebarea?

(suna cunoscut?)

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests