succesiune, proprietate...tardiv

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
magdaf

succesiune, proprietate...tardiv

Post by magdaf » 16 Mar 2005, 21:45

Iata care ar fi problema parintilor mei, in legatura cu care va rog mult sa ma sfatuiti.

Tatal meu a avut doua surori. Una din surori (care a decedat anul trecut) era casatorita la momentul colectivizarii si isi primise "zestrea" de pamant. Cealalta s-a casatorit apoi (in 1962) , a locuit in alta parte si este inca in viata.

Parintii mei au locuit impreuna cu bunica (ce a decedat in 1987)si au construit o casa in 1972, in curtea parinteasca (au demolat casa veche si au cosntruit una noua). In acea perioada, actionau planurile comuniste de urbanizare si autorizatia de costructie a fost obligatoriu pentru casa cu etaj. Cu toate acestea, casa construita de parinti nu a avut etaj. Din acest motiv, parintii au evitat sa faca demersurile pentru obtinerea titlului de proprietate in perioda comunista, iar apoi au tot amanat. Acum ar vrea sa puna lucrurile in ordine si nu stiu de unde sa inceapa.

Succesiune dupa bunica inca nu s-a facut, dar tatal si sora in viata (cea casatorita dupa colectivizare) folosesc impreuna pamantul mostenit de la bunica.

Pentru casa, parintii au mai toate actele: contratul de construtie (pe numele lor), dovada ca au platit impozite de-a lungul timpului, martori care stiu ca au construit casa singuri etc, doar ca nu au titlul de proprietate.


1. Ce trebuie sa faca pentru a obtine titlul de proprietate? Poate fi acest lucru facut inainte de a se face succesiunea (casa a fost contruita pe un teren care probabil ca va intra in masa succesorala)? Va intra si casa in masa succesorala? Ce trebuie facut pentru a se evita acest lucru?

2. Cine ia parte la succesiune? Sora decedata (si casatorita inainte de colectivizare)are copii si sot in viata. Pot participa si ei?

Va multumesc pentru orice sfat.[/b]

Gerti

Post by Gerti » 20 Mar 2005, 00:07

s-a incercat dezbaterea succesiunii la notar? in C.M. se poate consemna si terenul cu mentiunea detinut "fara titlu de proprietate"

la instanta fara titlu de prop. pe teren nu sunt sanse. titlul trebuia cerut de mostenitori prin cerere in baza lg. funciare avand ca reper rolurile agricole ale autorilor. intereseaza-te la primaria locala/comisia de fond funciar care este situatia juridica actuala a terenului. se aude ca in funciar vor interveni modificari si se va prelungi termenul.
la instanta, in cererea de partaj se trec toti mostenitorii, macar pt opozabilitatea hot. toti descendentii autoarei au vocatie succesorala doar ca sora in viata trebuie sa faca dovada actelor de acceptare a mostenirii iar pt cea decedata, care spui ca a stapanit impreuna cu tatal tau, mostenitorii ei vor culege cota cuvenita acesteia in indiviziune (ai institutia retransmiterii)
casa poti sa n-o introduci in cererea de partaj iar daca se pretinde de ceilalti mostenitori probezi ca trebuie scoasa de la masa partajabila.

magdaf

Post by magdaf » 20 Mar 2005, 09:59

Imi dau seama ca intrebarea 1 a fost incompleta. Ma refeream la titlul de proprietate a parintilor mei pentru casa.

Proplema principala a parintilor mei este casa, care nu ar trebui inclusa in masa partajabila, pentru ca a fost construita in intregime de ei. Si nu prea stim daca se poate sa incerce sa obtina mai intai titlul de proprietate pt casa si apoi sa faca succesiunea sau sa porneasac direct succesiunea si sa incerce sa demonstreze ca masa succesorala nu trebuie sa contina casa construita pe terenul ce probabil va intra in masa succesorala.

Cu celalalt teren cred ca se vor intelege cumva mostenitorii.

Va multumesc.

elis

Post by elis » 20 Mar 2005, 10:08

Daca se prezinta la notar toti mostenitorii se poate face imparteala conform intelegerii si tot la fel se stabileste si masa succesorala.
In principiu, acum, exista prezumtia ca si casa face parte din masa succesorala (conform art. 492 Cod civil proprietarul terenului este prezumat a fi si proprietarul supraedificatelor si din cate spui casa a fost construita de parintii tai dar pe terenul bunicilor).
Daca va intelegeti ca terenul pe care este construita casa sa faca parte din cota cuvenita parintilor tai, atunci nu ar mai trebui sa existe probleme cu casa.

magdaf

Post by magdaf » 20 Mar 2005, 10:28

Va multumesc pentru raspuns.

Din nou, imi dau seama ca nu am prezentat problema complet. Este posibil ca unii din mostenitgori, profitand de situatie, sa ridice pretentii la casa. De aceea parintii sunt ingrijorati si ar vrea mai inati sa clarifice aceasta problema.
Va multumesc

elis

Post by elis » 20 Mar 2005, 10:39

Daca sunt mostenitori care ridica pretentii la casa atunci nu se poate face imparteala prin buna invoiala, pe cale necontencioasa si va trebui introdusa actiune in instanta.

magdaf

Post by magdaf » 20 Mar 2005, 10:54

Ma multumesc inca o data.

Tatal meu imi spune ca a intrebat la primarie (intr-un oras mic din provincie) si i-au spus ca pot introduce o actine in instanta pentru casa impotriva primariei, iar primaria va fi de acord, pe baza documentelor si martorilor de le au, sa le elibereze titlul. Deci ca daca vor merge in instanta cu primaria, primaria (prin cj de acolo, banuiesc) va spune in fata judecatorului ca au dreptate si astfel apoi sentinta ar fi ca sunt proprietari (imi cer scuze daca termenii pe care ii folosesc nu sunt prea exacti).

Nu mi se pare foarte logic si de aceea as vrea sa va intreb si pe dumneavostra.

Presupunand ca la judecatorie se poate da o astfel de sentinta, nu poate fi ea atacata de ceilalti mostenitori, tocami pe baza a ceea ce mi-ati spus dumneavoastra in legatura cu casa construita pe terenul altcuiva?

elis

Post by elis » 20 Mar 2005, 11:02

Actiunea despre care vorbesti este o actiune in constare prin care se constata ca ai sau nu un anumit drept (in cazul de fata dreptul de proprietate asupra casei si terenului).
O hotarare judecatoreasca obtinuta in urma unei actiuni in constatare are doar efect declarativ si nu constitutiv sau translativ de drepturi, si este opozabila numai celui care a figurat in proces ca parat.
Oricum, o astfel de actiune nu poate fi introdusa impotriva unei unitati administrativ teritoriala daca in CF figureaza ca proprietari alte persoane fiszice sau juridice, iar terenul nu a fost expropriat sau trecut printr-o alta modalitatea in proprietatea statului.

magdaf

Post by magdaf » 21 Mar 2005, 08:47

Va multumim.

Deci singura posibilitate de a reglementa situatia este sa se mearga in justitie cu mostenitorii care pretind drept la casa si sa se incerce sa se demonstreze ca aceasta nu trebuie sa intre in masa succesorala? Sunt sanse de castig? Din nou, parintii dispun de contractul de costructiue pe numele lor, au platit impozite pe casa si pamant mai bine de 30 ani, iar bunica(bunic nu a fost; au fost divortati in tinerete) nici macar nu putrea contribui material la constructia casei, avand a pensie de 100 lei la vremea aceea (salariul era macar de 2000 lei).

Multumim, sa auzim de bine (integ ca ati avut un examen si sper ca totul a fost bine!)

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests