Actionar majoritar
Actionar majoritar
O societate comerciala este detinuta in proportie de aproape 80% de o alta societate comerciala. Exista vreo lege care sa reglementeze operatiunile comerciala intre cele doua societati sau, de exemplu, societatea actionara poate sa cumpere toata productia de la cealalta societate si sa o vinda mai departe cu ce pret, cum si cui vrea ea?
Ceva de genul operatiuni nepermise sau permise intre actionarul majoritar si societatea....
Ceva de genul operatiuni nepermise sau permise intre actionarul majoritar si societatea....
Nu este
Da, exact cum am banuit, nu este nimic in Codul Fiscal si nici in cel de procedura fiscala, nici in L31/1990R, si nu am mai cautat dar nu are ce cauta o astfel de prevedere in legea contabilitatii. Pe mine nu ma intereseaza cum se inregistreaza in conturi o astfel de operatiune ci, daca poti face orice operatiune comerciala cu societatea la care esti actionar majoritar. Adica poti abuza de pozitia de actionar majoritar in niste operatiuni pe care le poti face tocmai prin puterea pe care ti-o da pozitia si defavorizezi societatea cu care teoretic ar trebui sa ai aceleasi interese. Dar, in Romania asta se practica si mi se pare ca este considerat un lucru normal.
Re: Nu este
Nu ti-am facut trimitere pentru a afla desre inregistrari contabile. In regulamentele indicate de mine sunt definite grupurile de firme, firmele asociate modul in care pot desfasura activitati comerciale intre ele. Ai vazut tu oare in Legea contabilitatii o singura inregistrare contabila? Daca apare cuvantul contabil in denumirea unui act normativ nu inseamna ca nu gasesti reglementari utile acolo. Si inca ceva: in foarte multe cazuri logica nu are nimic de-a face cu ce prevede legea.marexim wrote:Da, exact cum am banuit, nu este nimic in Codul Fiscal si nici in cel de procedura fiscala, nici in L31/1990R, si nu am mai cautat dar nu are ce cauta o astfel de prevedere in legea contabilitatii. Pe mine nu ma intereseaza cum se inregistreaza in conturi o astfel de operatiune ci, daca poti face orice operatiune comerciala cu societatea la care esti actionar majoritar. Adica poti abuza de pozitia de actionar majoritar in niste operatiuni pe care le poti face tocmai prin puterea pe care ti-o da pozitia si defavorizezi societatea cu care teoretic ar trebui sa ai aceleasi interese. Dar, in Romania asta se practica si mi se pare ca este considerat un lucru normal.
Re: Nu este
Da multumesc, ai avut dreptate acolo am gasit, de fapt in niste norme de consolidare a conturilor.dinubocos wrote: Nu ti-am facut trimitere pentru a afla desre inregistrari contabile. In regulamentele indicate de mine sunt definite grupurile de firme, firmele asociate modul in care pot desfasura activitati comerciale intre ele. Ai vazut tu oare in Legea contabilitatii o singura inregistrare contabila? Daca apare cuvantul contabil in denumirea unui act normativ nu inseamna ca nu gasesti reglementari utile acolo. Si inca ceva: in foarte multe cazuri logica nu are nimic de-a face cu ce prevede legea.
De fapt nu ma ajuta cu nimic ce am gasit, am gasit obligatiile pe care le au sa consolideze conturile, cum ar trebui fiscul sa le calculeze impozitele dar, nimic care sa-mi spuna ca e interzis ce fac. De fapt ideea chiar si asta e, firma mama face profit si isi plateste impozit pe el, filiala e pe pierdere pt ca nu vinde ea, proceseaza un produs pe care il vinde tot societatea mama, iar banii pe care ii incaseaza pe procesare sunt fix cit sa nu scoata profit. De aici nici un mic actionar nu primeste divident, iar salariatii nici o marire de salariu pentru ca bilantul arata ca firma e pe pierdere. Asa ca... sunt in aceeasi situatie dor, putin mai informat :))
Desi daca stau sa ma gindesc mai bine, cred ca se incalca prevederile din
LEGEA CONCURENTEI
-modificata si completata prin Legea nr. 538/2004 si prin
O.U.G. nr.121/2003, aprobata cu modificari prin Legea nr. 184/2004 -
Art. 5. -(1) Sunt interzise orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici ori asociatiile de agenti economici, orice decizii luate de asociatiile de agenti economici si orice practici concertate, care au ca obiect sau au ca efect restrangerea, impiedicarea ori denaturarea concurentei pe piata romaneasca sau pe o parte a acesteia, in special cele care urmaresc:
a) fixarea concertata, in mod direct sau indirect, a preturilor de vanzare ori de cumparare, a tarifelor, a rabaturilor, a adaosurilor, precum si a oricaror alte conditii comerciale;
b) limitarea sau controlul productiei, distributiei, dezvoltarii tehnologice ori investitiilor;
d) aplicarea, in privinta partenerilor comerciali, a unor conditii inegale la prestatii echivalente, provocand in acest fel, unora dintre ei, un dezavantaj in pozitia concurentiala;
Problema e ca nu-mi vine sa fac eu sesizarea :)) iar consiliul concurentei nu se sesizeaza din oficiu pt ca nu stie :)) sau se face ca nu stie. Poate gasesc pe cineva care sa faca sesizarea.
LEGEA CONCURENTEI
-modificata si completata prin Legea nr. 538/2004 si prin
O.U.G. nr.121/2003, aprobata cu modificari prin Legea nr. 184/2004 -
Art. 5. -(1) Sunt interzise orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici ori asociatiile de agenti economici, orice decizii luate de asociatiile de agenti economici si orice practici concertate, care au ca obiect sau au ca efect restrangerea, impiedicarea ori denaturarea concurentei pe piata romaneasca sau pe o parte a acesteia, in special cele care urmaresc:
a) fixarea concertata, in mod direct sau indirect, a preturilor de vanzare ori de cumparare, a tarifelor, a rabaturilor, a adaosurilor, precum si a oricaror alte conditii comerciale;
b) limitarea sau controlul productiei, distributiei, dezvoltarii tehnologice ori investitiilor;
d) aplicarea, in privinta partenerilor comerciali, a unor conditii inegale la prestatii echivalente, provocand in acest fel, unora dintre ei, un dezavantaj in pozitia concurentiala;
Problema e ca nu-mi vine sa fac eu sesizarea :)) iar consiliul concurentei nu se sesizeaza din oficiu pt ca nu stie :)) sau se face ca nu stie. Poate gasesc pe cineva care sa faca sesizarea.
Cumpararea intregii productii echivaleaza oarecum cu concesiunea comerciala exclusiva. Acordurile de concesiune comerciala exclusiva sunt exceptate in principiu de la regulile prohibitive privind concurenta, chiar in conditiile in care contin unele clauze restrictive de concurenta, atata timp cat partile nu au renuntat la posibilitatea de a fixa preturile si conditiile de vinzare in mod autonom. Nu spun ca asta ar fi situatia si in cazul prezentat de tine. Doar singur poti aprecia pe baza unei bune cunoasteri a intregii stari de fapt. Pt. lamuriri vezi legea concurentei si mai ales regulamentele emise de Consiliul concurentei referitoare la acordurile pe orizontala, pe verticala, etc..
In plus, daca SA de care vobesti este admisa la tranzactionare pe o piata reglementata trebuie sa ai grija si la obligatiile prev. prin Legea 297/2004 privind piata de capital, indeosebi la cele cuprinse in art. 225
(1) Administratorii societatilor admise la tranzactionare sunt obligati sa raporteze, de indata, orice act juridic incheiat de catre societate cu administratorii, angajatii, actionarii care detin controlul, precum si cu persoanele implicate cu acestia, a carui valoare cumulata reprezinta cel putin echivalentul in lei a 50.000 euro.
(2) In cazul in care societatea incheie acte juridice, cu persoanele mentionate la alin. (1), vor fi respectate interesele acesteia, in raport cu ofertele de acelasi tip existente pe piata. !!!
(3) Rapoartele prevazute la alin. (1) vor mentiona, intr-un capitol special, actele juridice incheiate sau amendamentele la acestea si vor preciza urmatoarele elemente: partile care au incheiat actul juridic, data incheierii si natura actului, descrierea obiectului acestuia, valoarea totala a actului juridic, creantele reciproce, garantiile constituite, termenele si modalitatile de plata.
(4) Rapoartele vor mentiona si orice alte informatii necesare pentru determinarea efectelor actelor juridice respective asupra situatiei financiare a societatii.
Sper sa te ajute in vreun fel!
In plus, daca SA de care vobesti este admisa la tranzactionare pe o piata reglementata trebuie sa ai grija si la obligatiile prev. prin Legea 297/2004 privind piata de capital, indeosebi la cele cuprinse in art. 225
(1) Administratorii societatilor admise la tranzactionare sunt obligati sa raporteze, de indata, orice act juridic incheiat de catre societate cu administratorii, angajatii, actionarii care detin controlul, precum si cu persoanele implicate cu acestia, a carui valoare cumulata reprezinta cel putin echivalentul in lei a 50.000 euro.
(2) In cazul in care societatea incheie acte juridice, cu persoanele mentionate la alin. (1), vor fi respectate interesele acesteia, in raport cu ofertele de acelasi tip existente pe piata. !!!
(3) Rapoartele prevazute la alin. (1) vor mentiona, intr-un capitol special, actele juridice incheiate sau amendamentele la acestea si vor preciza urmatoarele elemente: partile care au incheiat actul juridic, data incheierii si natura actului, descrierea obiectului acestuia, valoarea totala a actului juridic, creantele reciproce, garantiile constituite, termenele si modalitatile de plata.
(4) Rapoartele vor mentiona si orice alte informatii necesare pentru determinarea efectelor actelor juridice respective asupra situatiei financiare a societatii.
Sper sa te ajute in vreun fel!
Abia dupa ce am postat mesajul am observat ca esti pe baricada opusa. In situatia de fata cred ca te-ar ajuta mai mult sa faci sesizarea in numele unui actionar, fie el cat de marunt. Legea protejeaza interesele tuturor actionarilor in egala masura, nu doar ale actionarului majoritar.
Si nu te limita doar la Consiliul concurentei. Adreseaza-te si CNVM-ului. Insa cantareste bine inainte care--ti sunt interesele. Nu de alta, dar sanctiunile aplicate pot fi cat se poate de usturatoare. Spre ex. CNVM-ul aplica amenzi cuprinse intre 0,5-5% din capitalul social varsat pt. pers. juridice si intre 5.000.000 - 500.000.000 lei pt. persoanele fizice care, in calitate de administratori, reprezentanti legali sau exercitand de jure sau de facto functii de conducere le este imputabila savarsirea contraventiei intrucat nu au prevenit-o. Pt. completari Legea 297/2004 titlul X.
Si nu te limita doar la Consiliul concurentei. Adreseaza-te si CNVM-ului. Insa cantareste bine inainte care--ti sunt interesele. Nu de alta, dar sanctiunile aplicate pot fi cat se poate de usturatoare. Spre ex. CNVM-ul aplica amenzi cuprinse intre 0,5-5% din capitalul social varsat pt. pers. juridice si intre 5.000.000 - 500.000.000 lei pt. persoanele fizice care, in calitate de administratori, reprezentanti legali sau exercitand de jure sau de facto functii de conducere le este imputabila savarsirea contraventiei intrucat nu au prevenit-o. Pt. completari Legea 297/2004 titlul X.