Ce nu trebuie sa scape in procesul verbal de conciliere?

Vesti de interes.
debora

Ce nu trebuie sa scape in procesul verbal de conciliere?

Post by debora » 13 Mar 2005, 11:28

Este pentru prima data cand voi face asa ceva. Deci, ce va trebui sa consemnez in procesul verbal de conciliere, ca sa ajung in in instanta cu cine stie ce defectiuni.
Pe de alta parte, daca firma debitoare refuza sa plateasca chiar siu in urma concilierii, cum trebuie sa procedez.Introduc direct actiunea in instanta, cau le mai fac o notificare?
Multumesc mult.

dinubocos

Post by dinubocos » 13 Mar 2005, 14:17

Intai si intai trebuie sa cuprinzi toate elementele specifice unui PV: parti, data, locatia, motivul concilierii. Apoi exprimi intelegerea sau neintelegera la care s-a ajuns. Daca s-a ajuns la o intelegere sa exprimi foarte clar in ce consta aceasta: suma, termene de plata etc.
Daca nu se ajunge la o intelegere notezi acest lucru in PV si pui partile sa semneze.
Daca se face un PV dar nu se ajunge la intelegere poti sa actionezi in instanta pe debitor fara alte notificari sau proceduri.
Daca nu se prezinta debitorul la conciliere astepti sa treaca 30 de zile de la data la care a receptionat convocarea ta si apoi inaintezi cererea de chemare in judecata.

Pentru conciliere ar fi bine sa iti stii foarte bine scopul, ce vrei sa obtii si sa preiei initiativa. Incearca chiar sa pregatesti un set de intrebari, ceva asemanator unui interogatoriu, pe care sa le adresezi debitorului si pe care sa le treci impreuna cu raspunsurile in PV. S-ar putea sa iti foloseasca in instanta.

megan

Post by megan » 13 Mar 2005, 17:11

In plus - mai adaug eu - sa ai mare grija sa stabilesti corect termenul de prezentare la conciliere , conform art. 720 C.pr.civ. ( socotesti cam in cat timp ajunge scrisoarea recomandata la debitor - pune 3 zile - si abia de la acea data socotesti inca 15 zile ) . In cazul in care il convoci la conciliere prin scrisoare dar prin fax , este mai usor , socotesti 15 zile de la data trimiterii faxului .
Ai mare grija sa pastrezi confirmarea de primire de la scrisoarea trimisa prin posta sau confirmarea trimisa prin fax , intrucat in instanta primul lucru care ti se cere este dovada convocarii la conciliere .
Nerespectand termenul de conciliere si neavand dovada comunicarii concilierii - instanta iti va respinge actiunea ca prematur introdusa .
Succes la conciliere , poate nu mai este nevoie sa ajungi in instanta .

judge

Post by judge » 14 Mar 2005, 10:02

subscriu! din proprie experienta insa iti spun ca in majoritatea cazurilor nu se rezolva nimic prin conciliere...dar procedura e obligatorie!

loredana2006

Formalismul procedurii concilierii directe

Post by loredana2006 » 13 Apr 2006, 14:54

Procesul-verbal trebuie sa cuprinda obligatiile comerciale aduse in discutie prin notificarea (invitatia la conciliere directa), obligatii ce se pot dovedi prin oricare mijloc de proba, iar inscisul despre rezultatul concilierii va fi reprezentat de corespondenta dintre parti.

oanapopescu

Post by oanapopescu » 15 Apr 2006, 11:30

daca de pilda cu ocazia concilierii debitorul zice ca plateste creanta in termen de sa zic 5 zile si acesta nu mai plateste dupa termenul acordat se poate formula actiunea dupa expirarea termenului de 30 zile fara nici o alta con ciliere ?

tristan

Post by tristan » 15 Apr 2006, 12:21

oanapopescu wrote:daca de pilda cu ocazia concilierii debitorul zice ca plateste creanta in termen de sa zic 5 zile si acesta nu mai plateste dupa termenul acordat se poate formula actiunea dupa expirarea termenului de 30 zile fara nici o alta con ciliere ?
daca s-a consemnat in p-v de conciliere faptul ca debitorul isi ia angajamentul sa plateasca intr-un anumit teremen, cu acest inscris atasat cererii de chemare in judecata mergi si incepi demersurile. Nu mai trebuie efectuata alta conciliere.

oanapopescu

Post by oanapopescu » 15 Apr 2006, 13:00

prematuritatea se poate invoca numai daca debitorul demostrazeza ca i s-a cauzat o vatamare prin faptul ca nu i s-au acordat cele 15 zile
am avut cazuri cand in procedura de conciliere nu am trecut data ci doar sa se prezinte debitorul in temen de 15 zile de la data postei nestiind in ce interval de timp primeste corespondenta si a fost OK.

denominatus

Post by denominatus » 16 Apr 2006, 00:28

oanapopescu wrote:prematuritatea se poate invoca numai daca debitorul demostrazeza ca i s-a cauzat o vatamare prin faptul ca nu i s-au acordat cele 15 zile
I-auzi :)
Pai nu se presupune ca nerespectarea termenului e de natura a aduce prejudicii?
Ca sa nu mai zic ca e dispozitie imperativa :)

indian

Post by indian » 16 Apr 2006, 22:02

pe confirmarea de primire (care se intoarce la creditor) este inscrisa data la care debitorul a primit corespondenta (convocarea).
Este vreun dubiu fata de data de la care incepe sa curga termenul de 15 zile ?
Nu cred!

oanapopescu

Post by oanapopescu » 17 Apr 2006, 15:54

in Codul comentat si adnotat scris autor Mihaela Tabarca scrie ca fixarea datei concilerii mai inainte de 15 zile poate afecta valabilitatea procedurii prealabile numai daca paratul invoca pana la prima zi de infatisare faptul ca a suferit o vatamare si face dovada acelei vatamari , condiderand alin.3 al art.720 cuprinde de fapt o norma dispozitiva in favoarea paratului care sa aiba suficient timp pentru a-si pregati apararea .Termenele de 15 si respectiv30 zile nefiind termene procedurale, asadar opinia in acest sens apartine autoarei.

lyanne91gl

Post by lyanne91gl » 17 Apr 2006, 17:41

La convocare se vor anexa si documentele ce fac dovada creantei.

lauraC

Post by lauraC » 18 Apr 2006, 14:49

Nu neaparat. Eu nu am anexat niciodata documentele care fac dovada creantei. In schimb, am specificat care este izvorul (ff nr..din data....valoare...sold....scadenta la....). Si a fost ok.

denominatus

Post by denominatus » 18 Apr 2006, 17:08

oanapopescu wrote:in Codul comentat si adnotat scris autor Mihaela Tabarca scrie ca fixarea datei concilerii mai inainte de 15 zile poate afecta valabilitatea procedurii prealabile numai daca paratul invoca pana la prima zi de infatisare faptul ca a suferit o vatamare si face dovada acelei vatamari , condiderand alin.3 al art.720 cuprinde de fapt o norma dispozitiva in favoarea paratului care sa aiba suficient timp pentru a-si pregati apararea .Termenele de 15 si respectiv30 zile nefiind termene procedurale, asadar opinia in acest sens apartine autoarei.
Opinia autoarei sucks.

Eu consider ca "(3) Data convocarii pentru conciliere nu se va fixa mai devreme de 15 zile de la data primirii actelor comunicate potrivit alin. 2. "
se interpreteaza in sensul ca NU SE VA FIXA MAI DEVREME DE 15 ZILE PUNCT.

Interdictia e de stricta interpretare.

Interpretand altfel, am ajunge la concluzia ca SE VA FIXA SI MAI DEVREME, cu conditia ca sa nu creeze un PREJUDICIU... DOVEDIT .... SI INVOCAT la primul TERMEN.
Daca vroia legiuitorul asa ceva, pai zicea el, cu cuvintele lui, ca nu e greu.

Pai daca e in favoarea paratului, lasa-i domnule favoarea.
Pe langa faptul ca-l iei din scurt, il mai pui acum sa faca si proba unui prejudiciu, nu? si daca nu reuseste sa-l convinga pe jude, ce-i faci?
Ce-i da legea ii ia judele???? Pai unde e tratamentul mai favorabil?

Mai mult, nu e exclus ca doamna autoare sa interpreteze ca si incheierea pv-ului e de fapt facultativa, ce sa mai, ca si intreaga procedura, nu? :grin: :-D

Altfel, daca o sa fii pentru creditor, ascult-o pe doamna si citeaz-o. :lol:


PS:
Opinia asta apartine autorului. Adica mie.
La fel cum opinia autoarei iti apartine in egala masura si tie, oana, fiindca ti-ai insusit-o :) Sau... apropriat-o?
Sa stam sa cujetam inainte de a ne insusi opiniile altora.
Caci daca io o dau in bara cu opinia mea, macar e a mea, nu?
Dar daca as da-o-n bara cu opinia altuia, atunci chiar ca ar fi trajic.

De admirat totusi aplecarea spre studiu. Geep it going. :aplauze:

valika

Post by valika » 19 Apr 2006, 10:04

DEBORA!!!, de ce nu faci o cerere pentru emiterea unei SOMATII DE PLATA???? conform O.G.5/2001(modif.si compl.), e mai simplu,platesti o taxa de timbru de 39 lei...daca faci actiune o sa te taxeze la valoare si daca ai o suma mare de recuperat platesti taxa de timbru o gramada de bani(vezi Legea 146/1997,ultima modificare e H.G.725/2005 unde sunt actualizate taxele de timbru si pe anul 2006) si nu stii daca mai ai ce recupera...cu Somatia de plata, daca ti-o admite,investesti sentinta(ordonanta) cu formula executorie si urmezi toata procedura referitoare la executarea silita ( daca mai ai ce executa).E parerea mea; eu cel putin asa procedez cu debitorii, e adevarat ca nu totdeauna ai ce recupera de la ei,multe firme dispar peste noapte... oricum succes,orice cale ai alege!

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest