Plangere prealabila - ajutor

Discutii privind procedura penala
croc

Plangere prealabila - ajutor

Post by croc » 10 Mar 2005, 23:27

poate, in opinia voastra, persoana juridica sa faca plangere prealabila?
stiu ca neagu zice ca nu!

Lmihai

Post by Lmihai » 11 Mar 2005, 07:51

Daca este asa, cine poate formula plangerea prealabila in cazul in care partea vatamata prin infractiunea prevazuta la art. 220 din Codul penal este o persoana juridica? Reprezentatul legal al acesteia, in nume propriu?

judge

Post by judge » 11 Mar 2005, 09:54

pfu! normal ca poate face plangere prealabila, prin intermediul reprezentatului legal, bineinteles, cu respectarea termenelor din CPP. e vorba de accesul liber la justitie. in acest sens ar trebui interpretate prevederile CP si a CPP privind plangerea prealabila. daca pers. fizice poate face plangere prealabila in situatia cand sunt vatamate prin infractiuni care cer aceasta plangere prealabila, de ce nu ar putea si PJ?

croc

Post by croc » 11 Mar 2005, 21:41

si eu sunt de parere ca se poate face plangere prealabila si de catre o persoana juridica, prin reprezentantul sau legal;

chiar nu vad de ce nu s-ar putea;
neagu, printre altele, sustine ca nu s-ar putea pentru ca nu vede cum o p.j. s-ar putea impaca; eu zic ca se poate impaca tot prin reprezentntul sau legal, care evident actioneaza in numele pj.

dinubocos

Post by dinubocos » 11 Mar 2005, 22:05

Am facut o astfel de plangere pentru o firma. Si nimeni nu a spus ca nu se poate: nici politia si nici avocatul partii adverse. Si stii ceva? Chiar ne-am impacat. Fara nici o problema.

croc

Post by croc » 11 Mar 2005, 22:08

stii ceva?
eu nu ma impac!
eu vreau masina :grin:

dinubocos

Post by dinubocos » 11 Mar 2005, 22:10

Ce???? Vrei sa zici ca daca nu ma impac primesc masina? Ce fraier am fost! :-(

croc

Post by croc » 11 Mar 2005, 22:14

:-?
eu vreau masina mea cu care se da el de vreo doi ani pe degeaba si zice ca nu mi-o da pentru ca vrea s-o cumpere; :-x

dinubocos

Post by dinubocos » 11 Mar 2005, 22:24

Aha! Am mai vazut speta asta pe forum. Bafta!

norocel

Re: Plangere prealabila - ajutor

Post by norocel » 12 Mar 2005, 10:02

croc wrote:stiu ca neagu zice ca nu!
Nu cred!

Lmihai

Post by Lmihai » 12 Mar 2005, 18:37

Daca persoana juridica nu se poate impaca, atunci aceasta nu poate nici sponsoriza, vinde sau incheia orice alt act juridic in realizarea obiectului sau de activitate. Eu cred ca, dimpotriva, persoanele juridice, care dupa intrarea in vigoare a noului cod penal pot avea calitatea de subiect activ al infractiunii, vor putea chiar sa dea dovada de cainta activa prin repararea integrala a prejudiciului, recunoasterea faptei etc..

piorel

Post by piorel » 12 Mar 2005, 19:54

Neagu face o discutie gen "haideti sa haidem" la un moment. Si spune: victima infractiunii devine persoana vatamata, care persoana vatamata poate deveni parte vatamata in urma plangerii, sesizarii etc.
Mai spune ca victima nu poate fi o persoana juridica.

Pentru 220 am si eu si logic ca partea vatamata, cu plangere prealabial cu tot, e persoana juridica.

croc

Post by croc » 13 Mar 2005, 00:48

:lol: motane, citeste-l si apoi vorbim! :lol:
cum adica nu crezi?
poate mi s-a parut mie? :-x
poate nu stiu sa citesc! :-x
poate o fi opinia mea dan mi-e rusina sa spun ca am o opinie si il bag pe neagu; dan de ce nu pe volonciu? :-x

simmy

Post by simmy » 13 Mar 2005, 10:44

Cred ca noul cod penal al romaniei da solutia, daca poate persoana juridica sa raspunda penal, de ce n-ar fi si parte vatamata - facand simplu o plangere prealabila.....
mai fac trimitere la legea marcilor si inventiilor, art. 83 parca, care spune despre cati ani de barute pe pereti primesti pt . nerespectarea dreptului de autor, blah, blah, blah

piorel

Post by piorel » 13 Mar 2005, 11:11

Simmy: sa inteleg ca acum este o problema ca nu poate o persoana juridica sa faca plangere prealabila. Corect?

Post Reply