are cineva vreo idee? va rog frumos...

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
ratusca

are cineva vreo idee? va rog frumos...

Post by ratusca » 05 Mar 2005, 11:22

Problema mea, careia nu prea reusesc sa-i dau de capat, ar fi urmatoarea:
In anul 1993 A incheie cu B ( la Primarie ) un inscris numit antecontract de vinzare - cumparare, prin care A "vinde" lui B o suprafata de teren, iar B ii achita lui A contravaloarea ( aspect consemnat in act ). In momentul incheierii antecontractului lui A nu i se eliberase titlu de proprietate, operatiunea avind la baza o adeverinta eliberata pe numele acestuia cu privire la teren.
In antecontract se precizeaza ca A se obliga sa-l insoteasca pe B la notar pentru autentificarea actului de vinzare.
In 1995 lui A i se elibereaza titlu de proprietate, fara a fi trecuta si suprafata de teren care a facut obiectul actului mai sus mentionat. Motivatia Primariei este ca terenul in cauza nu e inscris in titlu pentru ca a fost cedat de A pentru corectie.
Mentionez ca familia lui A figureaza cu terenul in discutie in Registrul Agricol din anii 1956 - 1959 ( A este unicul mostenitor )
B stapineste terenul din anul 1990 pina in prezent ( jud. Bacau )
Ce poate face B in situatia de fata pentru a deveni proprietarul terenului?

Sunt intr-un mare impas si multumesc anticipat tuturor celor ce imi pot da vreo sugestie! :( :?:

cumintzica

Post by cumintzica » 05 Mar 2005, 12:17

Nu inteleg ceva: cum adica "a fost cedat de A pentru corectie"? cedat cui? si cind? dupa sau inainte de 1993?
ce fel de avederinta avea A in 1993 asupra terenului? A a solicitat cumva reconstituirea dreptului de proprietate in baza lg 18/1991?

ratusca

pentru cumintzica

Post by ratusca » 05 Mar 2005, 12:40

In antecontract se precizeaza: " vinzatorul in calitate de proprietar de drept conform adeverintei nr ... din ... 1991, anexa 31, eliberata de Comisia pentru stabilirea dtreptului de proprietate ....... vinde cu bunavointa.... "
M-am adresat Primariei, care mi-a comunicat in scris doar atit:
- nu avem copie dupa adeverinta nr.. din 1991 ( sustin ca ar fi doar un singur exemplar in posesia lui A ),
- terenul nu figureaza in titlul de proprietate
- a fost cedat pentru corectie
- adeverinta ... nu constituie titlu de proprietate
- terenul figureaza inscris in registrul agricol

Nici eu nu am inteles ce inseamna " a fost cedat pentru corectie".
Inseamna acele reduceri de teren conform legii 18 / 1991? Sincer n -am idee.
Nu stiu sigur nici daca s-a solicitat reconstituirea dr. de proprietate ( banuiesc ca da, din moment ce se spune ca vinzatorul are calitate de proprietar conform adeverintei... )
Cred ca va trebui sa mai solicit niste informatii Primariei.

Iti multumesc pentru ca mi-ai mai deschis ochii cu privire la unele aspecte.
Eu ma intrebam daca B ar putea obtine o modificare a titlului de proprietate al lui A, cu privire la suprafata din act, apoi sa solicite perfectarea.
Dar se pare ca nu am toate datele problemei.

:?: :?: :?:

norocel

Post by norocel » 05 Mar 2005, 14:45

1. Adeverinta eliberata de comisie nu constituie titlu de proprietate si nu are o valoare juridica in sine, fiind un act premergator eliberarii titlului.
2. Registrul agricol probeza numai folosinta terenului care, poate sau nu sa fie expresia dreptului de proprietate;
3. Daca terenul este situat intr-o zona in care s-a aplicat Decretul nr. 115/1938, dovada dreptului de prioprieatate se facea cu Cartea Funciara (inscrierea avea caracter constitutiv);
4. B nu poate cere modificarea titlului de proprieatea eliberat lui A;
5. Din antecontractul de vanzare cumparare nu s-au nascut drepturi reale ci numai drepturi de creanta (care se sting prin prescriptie in termen de 3 ani);
6. Daca B este in posesia terenului dreptului lui nu s-a prescris dar avand in vedere faptul ca A s-a dovedit a nu fi proprietarul lucrului pe care s-a obligat sa-l vanda nu se mai poate cere executarea antecontractului;
7. Daca B vrea sa devina proprietar ar putea sa o faca numai pe calea uzucapiunii sau sa cumpere de la adevaratul proprietar.

ratusca

pentru norocel , multumesc

Post by ratusca » 05 Mar 2005, 15:10

Multumesc mult pentru amabilitate.

Speram sa nu fie singura cale uzucapiunea de 30 ani!
B nu are nici o posibilitate de a-l obliga pe A sa inscrie terenul vindut in titlul sau de proprietate? Pentru ca, mi se pare mie, cedarea terenului de catre A pentru "corectie" a fost facuta in mod evident in frauda lui B?
Intelegerea dinte A si B in momentul intocmirii antecontractului ( neconsemnata in inscris ) a fost in sensul ca ambii se vor prezenta in fata notarului dupa eliberarea titlului de proprietate pe numele lui A. Dar A se pare ca a fost de rea credinta si a cedat terenul, nemaiinscriindu-l in TP.

B ar suferi un prejudiciu imens daca ar trebui sa astepte 30 de ani pentru a deveni proprietar.
:(

norocel

Post by norocel » 05 Mar 2005, 15:31

Comisia este cea care dispune reducerea suprafetei si amplasamentul.
Oricum, pana nu se identifica proprietarii tabulari ai terenului, nu poti sti care ar fi solutia mai corecta.
In privinta uzucapiunii, ai dreptate, merge numai cea de 30 de ani pentru ca nu exista just titlu.

ratusca

pentru Norocel

Post by ratusca » 05 Mar 2005, 15:56

In conditiile in care antecontractul a fost incheiat la Primarie ( sunt niste formulare tipizate ), nu se presupune ca acesta comisie ar fi cunoscut obligatiile partilor ( ma refer in special la obligatia lui A de al-l insoti pe B la notar pentru autentificarea actului, dupa ce i s-ar fi eliberat TP ) ? Astfel, hotarind reducerile pe amplasamentul in discutie comisia nu a comis un abuz? Nu trebuia sa-l sfatuiasca pe A sa nu cedeze terenul pentru a evita un litigiu viitor?
Bine, e greu de demonstrat ca se cunostea continutul actului de catre comisie ( antecontractul nu are nici un nr. de inregistrare ), dar ma gindeam si eu asa ... !
:roll:
Cineva tot are o culpa aici, dar cine e ( bineinteles in afara de B care a gresit ca a avut incredere in A), cum se poate demonstra vina si cum se poate indrepta situatia? - intrebare retorica

norocel

Post by norocel » 05 Mar 2005, 16:04

Ratusca, ti-am spus sa identifici proprietarul tabular pentru ca ma gandesc ca desi terenul nu figureaza in titlul lui A, ar fi posbil sa fie totusi pe numele lui in CF, caz in care nici nu ar mai fi fost necesara reconstituirea dreptului de proprietate.
Pe de alta parte, ma intreb cum s-a identificat terenul in antecontract, adica prin ce elemente?

ratusca

Post by ratusca » 05 Mar 2005, 16:15

Am sa incerc, dar in zona noastra ( jud. Bacau ) nu stiu ce rezolv cu Cartea funciara!
Iar terenul a fost identificat prin suprafata, vecinatati si prin denumirea zonei in care e amplasat ( punct ....), conform Registrului Agricol din anii 1956 - 1959. In plus se mai face mentiune despre acea adeverinta din 1991, in baza careia s-a incheiat antecontractul. Atit si nimic mai mult!

Post Reply