Nerecunoasterea calitatatii de mostenitor de catre frate

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
Mihaitza

Nerecunoasterea calitatatii de mostenitor de catre frate

Post by Mihaitza » 23 Feb 2005, 08:57

Am o mare problema. Mamei mele ii este contestata calitatea de mostenitor de catre mama si fratele ei, pentru ca nu a acceptat mostenirea in max 6 luni de la deschiderea succesiunii (de la moartea tatalui ei). Fratele ei locuieste acolo si nici el nu are act de acceptare a mostenirii, insa s-a comportat in acesti 5 ani de la deces ca un proprietar, manifestandu-si intentia de acceptare a mostenirii. Dar mama nu a stiut de aceasta prevedere, si anume ca trebuie sa intocmeasca un act juridic prin care sa-si manifeste intentia de acceptare a mostenirii. Totusi, in art. 686 c.civ. se prevede ca "nimeni nu este obligat de a face acceptarea mostenirii ce i se cuvine". Succesiunea nu s-a facut pentru ca nimeni nu a dorit sa o faca, sau mai bine zis, nimeni nu a stiut ca trebuie facuta in max 6 luni. Se va ajunge in instanta. Putem castiga, daca invocam faptul ca nu am stiut ca trebuie sa ne grabim cu sucesiunea si ca trebuia sa acceptam mostenirea? Cu respect, Mihaitza.

cumintzica

Post by cumintzica » 23 Feb 2005, 10:00

art. 686 subliniaza ca nimeni nu poate fi obligat sa accepte o succesiune, in sensul ca poate renunta la o succesiune, dar daca o accepta trebuie sa o faca in termenul de 6 luni. in acest sens art. 700 alin 1 c civ este foarte clar.
succeiunea nu trebuie "facuta" in max 6 luni, ci doar acceptarea acesteia.
faptul ca mama nu a stiut de acest termen nu poate constitui un temei pentru repunerea in termen, care se face doar in cazuri temeinic justificate, cum ar fi cazul in care mama ar fi fost grav bolnava si nu ar fi putut sa se ocupe de aceasta problema in aceste 6 luni.
totusi acceptarea succesiunii se poate face expres, dar si tacit - asa cum a facut-o fratele mamei, comportindu-se ca un proprietar fata de lucrurile care fac parte din succesiune.
poate reusiti sa invocati o acceptare tacita, pentru ca acestea sunt mai multe, nu doar faptul de a ramine in casa obiect al succesiunii si a o folosi ca un proprietar.
de exemplu:
- efectuarea unor cheltuieli pentru sporirea valorii unui/unora dintre lucrurile succesorale (cheltuieli care sa nu fie necesare)
- inchirierea, arendarea bunurilor succesoare pentru o perioada mai mare
- plata datoriilor mai insemnate ale defunctului
- plata impozitelor pe cladiri, terenuri ce fac parte din mostenire
- luarea unui bun cu o valoare mai mare din cele care fac parte din masa succesoarla (nu un bun care are o valoare pur sentimentala de aminire de familie)
- vinderea, donarea unui singur bun din succesiune
Cel mai bine, consultati un avocat...si unul bun, caci lucrurile nu stau foarte roz...si a pacat sa promovati un proces doar pentru a-l pierde.

Mihaitza

Post by Mihaitza » 23 Feb 2005, 10:52

Fratele mamei mele s-a comportat ca un proprietar (deci a acceptat tacit), dar nu pe toata proprietatea. Pe titlul de proprietar al decedatului avem asa: teren agricol - o data, curte+constructii (unde a locuit fratele si a adus imbunatatiri), vie, teren arabil (situate langa curte). Faptul ca fratele mamei mele a adus imbunatatiri DOAR in casa si curte, si s-a folosit de vie si teren arabil de langa curte in interesul propriu (pt a beneficia de fructele sale) reprezinta acceptarea sa tacita pentru TOATA mostenirea, inclusiv aceea de la 5 km departare (terenul agricol), de care nu s-a atins niciodata, si nu l-a "lucrat"? Sau, de fapt, daca stau bine sa ma gandesc, fratele mamei mele a platit taxele pentru toata proprietatea, iar asta este o acceptare tacita, din cate spuneti dvs. Dar nu trebuia sa ne intrebe si pe noi, daca nu vrem sa ne pltim noi partea ce ne-ar reveni in final? La mijloc este un viclesug, pt ca el stia ca daca plateste si se ocupa de tot, ii revine lui tot in final, si o da pe mama la o parte. Este un pic nedrept. Mama nu poate invoca nici un motiv de acceptare tacita din cele pe care le-ati enumerat, pentru ca nu a locuit acolo. Multumesc foarte, foarte mult.

cumintzica

Post by cumintzica » 23 Feb 2005, 11:08

Chiar si faptul de a lua si de a vinde un sigur bun din succesiune constituie acceptare tacita a intregii mosteniri (pentru ca actul de optiune succesorala este indivizibil - nemo pro parte heres, nimeni nu poate fi mostenitor doar pentru anumite bunuri)
Cit despre faptul ca a platit taxele fara sa va intrebe, el si-a vazut interesul sau, iar daca terenul ar fi fost impartit intre mama dvs si el, atunci ar fi solicitat partea din taxe ce i-ar fi revenit mamei.
totusi, discutati cu un avocat. cineva mai experimentat ar putea sti unele chichite pe care eu nu le cunosc.

Mihaitza

argumente acceptare tacita

Post by Mihaitza » 23 Feb 2005, 12:53

O scapare ar fi sa dovedim cu martori ca ne-am adus contributia acolo, in sensul ca am muncit terenul sau ceva de genul asta. Asta ar aduce de la sine acceptarea tacita de mostenire a mamei mele.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest