A se prezinta impreuna cu B la notar si ambii isi dau acordul pentru a incheia un contract de donatie in favoarea lui B.
Notarul face contractul si ei pleaca sa achite taxele, dar pe drum A (donatorul) are un accident si in urma accidentului decedeaza.
B plateste taxa, revine la notar si aduce chitantele pentru taxa, plateste si onorariul notarului si i se da contractul de donatie.
Mostenitorii lui A contesta valabilitatea donatiei, pe motiv ca acesta a decedat inainte de a se incheia actul in forma autentica insistand asupra faptului ca actul nu a putut fi considerat valabil incheiat in forma autentica inainte de plata taxelor.
Ce credeti, este valabila sau nu aceasta donatie?
donatie-deces donator inainte de indepl. obl. fiscale
Nu este valabila. in doctrina se spune ca daca momentul luarii consimtamintului partilor, si momentul autentificarii propriu-zise nu coincid din cauza nefiscalizarii, validitatea donatiei este conditionata de existenta consimtamintului in momentul autentificarii propriu-zise. vezi decizia nr. 2237/1956 a Trib Suprem
Multumesc Cumintzica, desi decizia despre care vorbesti, exclus sa o gasesc, dar asa am auzit si eu ca se interpreteaza situatia pe care am prezentat-o.
Solutia nu mi se pare insa corecta.
Incheierea de autentificare (in care se constata doar ca s-a dat consimtamantul in fata notarului), este ulterioara luarii consimtamantului, si daca notarul a intocmit deja actul de donatie, pe care partile l-au si semnat in fata sa eu cred ca donatia este valabila.
Solutia nu mi se pare insa corecta.
Incheierea de autentificare (in care se constata doar ca s-a dat consimtamantul in fata notarului), este ulterioara luarii consimtamantului, si daca notarul a intocmit deja actul de donatie, pe care partile l-au si semnat in fata sa eu cred ca donatia este valabila.