buna ziua, am si o mare nelamurire. Bunicul meu a murit acum 3 luni, bunica mea vrea sa-mi faca act pe casa si teren. Ei mai au 2 copii, pe mama mea si inca o fata. Matusa mea va ceda partea pentru mine, mama mea nu mai e in tara de 2 luni, nu am mai vb cu ea de atunci, practic nu mai vrea sa stie de noi. Intrebarea mea este urmatoarea: daca bunica poate sa-mi faca act pe partea ei si a matusii mele iar mama va ramane cu acea parte de teren sau casa (cea care i se cuvine din partea bunicului). Eu am posibilitate sa aleg care parte sa-i revina ei? Eu as vrea sa-i lase o camera si teren, nu doar casa sau doar teren.
Va multumesc si astept cu nerabdare raspuns.
Succesiune - cum aleg partea mea de mostenire?
Re: succesiune???
Buna Mirela.
Mergi la un notar public unde se incepe deschiderea succesiuni de pe urma defunctului.
Mostenitoare de drept este sotia supravietuitoare (bunica ta ) si cei doi copii (matusa si mama ta).Am inteles ca matusa ta doreste sa renunte la partea ei , in aceste conditii va da o declaratie pe propria raspundere in fata notarului ca renunta la cota ei parte in favoarea ta Referitor la mama ta, notarul acorda 3 termene prin care trimite citatii mamei tale pentru a se prezenta la data stabilita in citatie. Daca aceste termene s-au incheiat iar dansa nu s-a prezentat atunci succesiunea se poate incepe.
Automat tu ai o cota parte din mostenire mult mai mare decat mama ta.Poti sa îi lasi o camera si o parte din teren dar exista posibilitatea ca ea sa nu doreasca impartirea asa.
Corect ar fii ca dansa sa renunte in favoarea ta
Cel mai bine e sa mergi la un notar si iti explica mult mai bine.
Mergi la un notar public unde se incepe deschiderea succesiuni de pe urma defunctului.
Mostenitoare de drept este sotia supravietuitoare (bunica ta ) si cei doi copii (matusa si mama ta).Am inteles ca matusa ta doreste sa renunte la partea ei , in aceste conditii va da o declaratie pe propria raspundere in fata notarului ca renunta la cota ei parte in favoarea ta Referitor la mama ta, notarul acorda 3 termene prin care trimite citatii mamei tale pentru a se prezenta la data stabilita in citatie. Daca aceste termene s-au incheiat iar dansa nu s-a prezentat atunci succesiunea se poate incepe.
Automat tu ai o cota parte din mostenire mult mai mare decat mama ta.Poti sa îi lasi o camera si o parte din teren dar exista posibilitatea ca ea sa nu doreasca impartirea asa.
Corect ar fii ca dansa sa renunte in favoarea ta

Cel mai bine e sa mergi la un notar si iti explica mult mai bine.
Re: succesiune???
PROCEDATI IN FELUL URMATOR , BUNICA SA DEA O DECLARATIE DE RENUNTARE LA MOSTENIRE...............LA FEL SI MATUSA DVS .......RENUNARE PUR SI SIMPLA , NU EXISTA RENUNTARE IN FAVOAREA DVS , ACEASTA E O ACCEPTARE URMATA DE INSTRAINARE DONATIE/VANZARE, CU TOATE CONSECINTELE PLATII TAXELOR PT DONATIE / VANZARE ETC , IAR DVS , TREBUIE SA DATI O DECLARATIE DE ACCEPTARE IN FATA NOTARILUI IN TERMEN DE 6 LUNI DE LA DECES ( 3 luni a ti zis ca au trecut , deci mai aveti inca 3 ) pentru o declaratie expresa .......... sau PUTETI SA DATI ORICAND SI PESTE ......de ex . 10 ani ( nu are limita in timp ) daca doriti o declaratie de acceptare tacita a mostenirii , in cazul in care a ti locuit in casa defunctului , a ti vandut bunuri mobile ale defunctului , a ti folosit vreun bun al defunctului , pricare din acestea sunt prezumate acte de acceptare tacita a mostenirii ( ATENTIE , aceste acte de acceptare tacita trebuie efectuate in termen de 6 luni de la deces , caz in care daca mama dvs nu revine in tara sa faca asemenea acte in termenul de 6 luni , dar nici nu declara expres ca accepta in fata uni notar , devine straina de mostenire ) , oricum declaratia de acceptare tacita a mostenirii dupa expirarea termenului de 6 luni e o simpla declaratie , care poate fi facuta si de o persoana care nu a facut asemnea acte in termenul de 6 luni , cu conditia sa nu fie persoane interesate care sa conteste aceste faptul ca declarantul nu a facut acceptare in termenul de 6 luni ( de ex , pentru ca a fost plecat in strainatate ) in instanta ..in fine ...deci , daca toti renunta pur si simplu, iar dvs dati o declaratie expresa de acceptare in termenul de 6 luni , toata averea bunicului va revine dvs , iar dvs puteti ulterior sa ii transmiteti ce parti doriti din aceasta mostenire mamei dvs, prin vanzare , donatie , etc .