In urma cu un an am devenit proprietara unui apartament, cumparat prin credit ipotecar. Dupa 6 luni m-am mutat acolo impreuna cu copilul si fostul meu sot, cu care am incercat o impacare. Inainte de a incheia contractul de vanzare-cumparare, el m-a imprumutat cu 600 euro, dintr-un credit de 1000 EUR, pe care l-a contractat in luna ianuarie 2004. Relatiile dintre noi s-au degradat pe zi ce trece, in urma cu o luna rugandu-l sa se mute. El conditioneaza mutarea de restituirea imprumutului, desi nu a existat nici o intelegere intre noi privind acest aspect. Mi-a spus doar ca peste 2 ani ar fi in regula daca i-as putea da. Acum vreau sa vand apartamentul, sa pot restitui imprumutul, dar el, avand mutatia pe adresa la care locuim, imi spune ca nu voi putea vinde apartamentul fara acordul lui si ca va cere in instanta drept asupra unei parti din contravaloarea apartamentului meu. Cu alte cuvinte, va sustine ca mi-a imprumat 1000 EUR (dovedind cu contractul de credit), ca a investit in acel apartament (ceea ce nu e adevarat), ca mi-a platit ratele la creditul ipotecar (prin simplul fapt ca locuim impreuna). Pentru ca cei 1000 EUR reprezinta 10% din valoarea apartamentului la data cumpararii, el cere acum 10% din valoarea actuala a apartamentului.
Ce anse are sa castige mai mult decat suma pe care mi-a imprumutat-o? Sau, daca nu va deschide aceasta actiune, voi putea vinde apartamentul, in conditiile in care sunt singurul proprietar, dar el are mutatie pe aceasta adresa?
Problema delicata
Nefiind sotul tau la data achizitionarii apartamentului, apartamentul intrand doar in proprietatea ta, ca bun propriu, iti poti exercita asupra lui si dreptul de a-l instraina (vinde), fara a avea nevoie de consimtamantul lui, ci doar de consimtamantul bancii unde ai creditul ipotecar daca nu ti-ai terminat de achitat creditul pana atunci. Doar daca ati fost casatoriti la data cumpararii apartamentului sau daca ati fi co-proprietari ai apartamentului, ar fi nevoie de acordul lui.
Faptul ca are mutatie pe adresa ac. apartament, care nu-i al lui, arata totusi ca exista o luare in spatiu, daca nu ma inseala memoria astea se faceau printr-un contract de inchiriere (asa cum se cerea, din cate stiu, la administratia financiara). Dar poate ma insel, astfept sa fiu contrazisa. Daca insa are contract de inchiriere cu tine, valabil inca, acest fapt ar dauna oarecum vanzarii apartamentului pe care vrei s-o faci, intrucat contractul de inchiriere va trebui respectat, pana la expirarea lui, si de catre potentialul cumparator (viitorul proprietar) al apartamentului tau. Referitor la "dovada" lui cu contractul de credit, asta poate constitui doar inceput de dovada scrisa, mai pe intelesul tau, trebuie sa mai fie completata si cu alte probe (martori, prezumtii) pana sa devina dovada. Si chiar si asa, se poate sa nu fie suficient de convingator pentru judecator (Te-as intreba ce fel de credit a luat? De consum? Altfel?). Simplul fapt al luarii creditului de 1000 euro sau simplul fapt al coabitarii la aceeasi adresa nu dovedeste ca are vreo contributie la apartament, deci ca poate ridica vreo pretentie cu privire la acesta. Tot greul probei i-ar reveni lui, celui care ridica astfel de pretentii. La randul tau, si tu ai putea proba faptul ca ai avut acei Euro necesari creditului sau ca investitiile din casa iti apartin (daca ai chitante/facturi pe numele tau/alte probe), ori ca ti-ai platit singura ratele.
Cat despre o eventuala cerere de 10% din valoarea actuala a apartamentului nu are nici o sansa, in opinia mea. Sa zica mersi daca-si primeste suma imprumutata inapoi, in conditiile in care nu are nici un inscris constatator al creantei de 600 euro pe care ar avea-o de recuperat de la tine.
Faptul ca are mutatie pe adresa ac. apartament, care nu-i al lui, arata totusi ca exista o luare in spatiu, daca nu ma inseala memoria astea se faceau printr-un contract de inchiriere (asa cum se cerea, din cate stiu, la administratia financiara). Dar poate ma insel, astfept sa fiu contrazisa. Daca insa are contract de inchiriere cu tine, valabil inca, acest fapt ar dauna oarecum vanzarii apartamentului pe care vrei s-o faci, intrucat contractul de inchiriere va trebui respectat, pana la expirarea lui, si de catre potentialul cumparator (viitorul proprietar) al apartamentului tau. Referitor la "dovada" lui cu contractul de credit, asta poate constitui doar inceput de dovada scrisa, mai pe intelesul tau, trebuie sa mai fie completata si cu alte probe (martori, prezumtii) pana sa devina dovada. Si chiar si asa, se poate sa nu fie suficient de convingator pentru judecator (Te-as intreba ce fel de credit a luat? De consum? Altfel?). Simplul fapt al luarii creditului de 1000 euro sau simplul fapt al coabitarii la aceeasi adresa nu dovedeste ca are vreo contributie la apartament, deci ca poate ridica vreo pretentie cu privire la acesta. Tot greul probei i-ar reveni lui, celui care ridica astfel de pretentii. La randul tau, si tu ai putea proba faptul ca ai avut acei Euro necesari creditului sau ca investitiile din casa iti apartin (daca ai chitante/facturi pe numele tau/alte probe), ori ca ti-ai platit singura ratele.
Cat despre o eventuala cerere de 10% din valoarea actuala a apartamentului nu are nici o sansa, in opinia mea. Sa zica mersi daca-si primeste suma imprumutata inapoi, in conditiile in care nu are nici un inscris constatator al creantei de 600 euro pe care ar avea-o de recuperat de la tine.
Nu are contract de inchiriere. I-a expirat buletinul si pe cel nou l-a facut pe adresa mea, eu declarand la Politie ca-l iau in spatiu. Noi suntem divortati de aproape 4 ani.
Dar daca deschide aceasta actiune, nefondata chiar, atat timp cat e deschis un proces care pune in discutie acest apartament eu il pot vinde?
Dar daca deschide aceasta actiune, nefondata chiar, atat timp cat e deschis un proces care pune in discutie acest apartament eu il pot vinde?