proprietate comuna [bloc de locuinte]

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
aetius

proprietate comuna [bloc de locuinte]

Post by aetius » 11 Feb 2005, 11:37

ce modalitate exista [sau mai degraba este posibil?] ca proprietarul mai multor apartamente si spatii comerciale dintr-un bloc de locuinte sa poata:

1. sa vanda separat - unei persoane - cota parte indiviza din teren, de fapt cotele aferente tuturor apartamentelor si spatiilor comerciale detinute;

2. sa vanda separat - altei persoane - spatiile comerciale [fara cote parte din teren - vandute primei persoane];

3. sa pastreze celelalte apartamente [de asemenea, fara cote parte din teren].

???

norocel

Post by norocel » 11 Feb 2005, 11:53

Cota parte de teren nu poate fi vanduta separat de apartamente pentru ca in privinta terenului coproprietatea este fortata si dreptul asupra terenului este accesoriu dreptului de proprietate asupra apartamentelor.

aetius

Post by aetius » 11 Feb 2005, 14:13

aha...

... si exista vreo reglementare legala care sa prevada acest lucru? adica sa interzica vanzarea unui apartament/spatiu fara cota-parte din teren?

... sau sa oblige oblige proprietarul sa vanda un apartament/spatiu numai impreuna cu cota-parte din teren (proprietate comuna)?

thx

norocel

Post by norocel » 12 Feb 2005, 10:30

Potrivit prevederilor art. 480 Cod civil prorietatea este exclusiva, ceea ce inseamna ca daca sunt mai multi proprietari atunci numai toti impreuna exercita atributele proprietatii (jus possidendi, jus fruenedi si jus abutendi).
In privinta dreptului acesta poate fi impartit pe cote (in cazul proprietatii comune), dar nici unul dintre coproprietari nu are o proprietate exclusiva.
Cand coproprietatea este comuna, oricare coproprietar poate cere oricand iesirea din indiviziune si fragmentarea proprietatii in materialitatea sa.
In anumite situatii, cand proprietatea nu poate fi fragmentata in materialitatea sa coproprietatea este fortata sau perpetua si nu se poate dispune iesirea din indiviziune.
Prin urmare, daca in cazul coproprietatii obisnuite o vanzare a cotei parti este permisa pentru ca dobanditorul poate cere iesirea din indiviziune, in cazul coproprietatii fortate nu va putea cere iesirea din indiviziune si contractul de vanzare cumparare va fi nul pentru ca nu are obiect.

Daca vrei texte de lege atunci va trebui sa studiezi Legea nr. 114/1996 si Codul civil.

aetius

precizare

Post by aetius » 14 Feb 2005, 16:18

thx norocel,

dupa cum spui si tu situatia ar trebui sa fie reglementata de CC si Lg114 cu modificarile si completarile ulterioare...

... numai ca singura precizare concreta pe care am gasit-o apare in Anexa 1 la Normele Metodologice [ACORD DE ASOCIERE (model)] aprobate prin HG nr. 400 din 02-04-2003:

"2.5. Fiecare apartament sau spatiu cu alta destinatie decat cea de locuinta, impreuna cu cota-parte indiviza a sa din proprietatea comuna, reprezinta o parcela individuala de proprietate imobiliara si formeaza o unitate care poate fi instrainata sau transferata in orice mod numai ca un tot."

ori eu ma refer la un caz concret prin care proprietarii mai multor apartamente si spatii comerciale dintr-un bloc au dezmembrat[?] proprietatea in mai multe "loturi" de genul: terenul - un lot, spatii comerciale - cateva loturi, aprtamente - alte cateva loturi... dupa care s-au apucat sa le vanda [loturile adica]: terenul - unora iar spatiile comerciale - altora...

... ceea ce mi se pare chiar ingenios, dar tot stau si ma intreb cat de legala - sau mai degraba cat de inatacabila e toata smecheria?!?

norocel

Post by norocel » 18 Feb 2005, 12:56

Contractele trebuiesc facute la notar si intabulate in CF. Daca se rezolva asta inseamana ca totul este in regula si nu am inteles eu corect problema.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest