Sunt obligati sa schimbe incadrarea?

Vesti de interes.
Post Reply
marc

Sunt obligati sa schimbe incadrarea?

Post by marc » 07 Feb 2005, 11:22

Intrebare: exista o lege (aparuta in urma cu 3-4 ani) care obliga angajatorul sa schimbe incadrarea salariatului, daca acesta a terminat facultatea ? Eu lucrez de mai multi ani la aceasta intreprindere si de mai bine de un an am terminat facultatea, am luat licenta, iar Directorul nu vrea sa-mi schimbe incadrarea la studii superioare desi exista post pt. studii superioare prevazut in cadrul serviciului in care lucrez de 5 ani. Acum am auzit de aceasta lege care ar obliga la schimbarea incadrarii, Stie cineva ? daca da mi-ati putea spune daca e lege, HG, sau macar anul in care a aparut ? Ce drepturi am si cum pot convinge legal un SEF , care pur si simplu nu vrea sa-mi schimbe incadrarea si automat nici cresterea de salariu ?
Multumesc !

croc

Post by croc » 07 Feb 2005, 11:33

eu nu am auzit despre asa ceva;
din mesaj am inteles ca esti functionar, motiv pentru care ma gandesc ca ai putea gasi o rezolvare in Legea functionarilor publici;

marc

Post by marc » 07 Feb 2005, 11:42

Lucrez la o intreprindere de stat si aici functioneaza din plin "pilele" si cine iti asigura spatele. Am foarte multi colegi care, ca si mine, au terminat facultatea si imediat au fost incadrati la studii superioare, in cadrul serviciilor in care lucrau dinainte, cresterea salariului fiind semnificativa. Acum am aflat ca in urma cu 3-4 ani a aparut in Adevarul un articol in care se comenta aceasta lege care obliga angajatorul sa schimbe incadrarea.

ALEXA

Post by ALEXA » 07 Feb 2005, 13:17

Vezi ORDONANTA 9 /2005 art.6 si art.7.
Art. 6. - (1) Promovarea personalului contractual in anul 2005, in conditiile legii, se poate face numai pe un post vacant de natura celui pe care urmeaza sa fie promovata persoana, cu incadrarea in nivelul alocatiilor bugetare aprobate pentru cheltuielile cu salariile.
(2) Promovarea in conditiile legii a persoanelor incadrate pe functia de debutant, precum si a celor care au absolvit studii de nivel superior intr-un domeniu care sa cuprinda activitatea respectiva se face prin transformarea postului pe care acestea sunt incadrate intr-un post de nivel superior.
Art. 7. - Absolventii invatamantului superior de lunga sau de scurta durata, care la data trecerii pe functia corespunzatoare studiilor absolvite erau incadrati pe functii cu nivel de studii inferior, specifice domeniului in care au absolvit studiile universitare, se incadreaza la gradul profesional corespunzator studiilor absolvite, la care se asigura o crestere cu pana la 20% a salariului de baza avut.

marc

Post by marc » 07 Feb 2005, 15:20

Nu am gasit inca Ordonanta dar daca am inteles bine : promovarea se poate face numai daca exista post vacant ? Sau prin transformarea postului pe care exista acum incadrarea ? Acesta transformare a postului am inteles de la seful personalului ca se poate face dar trebuie sa vrea Directorul sa semneze hirtia prin care se cere transformarea postului intr-unul cu studii superioare. Si daca nu vrea ? eu ce fac ? il dau in judecata ? sau gaseste el vreo modalitate sa ma dea afara ?

chihiro

Post by chihiro » 07 Feb 2005, 18:27

se poate transforma postul, dar cred ca cel mai simplu e sa-ti schimbi mentiunea in cartea de munca, cu crestere salariala corespunzatoare; depinde de cum e structurata fiecare institutie, daca sunt posturile pe grade, etc. si da, poti sa dai in judecata cerand incadrarea corespunzatoare. de dat afara... :twisted: e codul muncii nou, cam greu sa dai afara pe cineva; si daca se intampla, stiu pe multi care au castigat pe destituire abuziva, cu reincadrare si despagubiri

marc

Post by marc » 08 Feb 2005, 07:58

Multumesc mult.

milica

Post by milica » 08 Feb 2005, 09:02

Pe tine te intereseaza promovarea sau trecerea la salariu prevazut pentru studii superioare?
Te intreb pentru ca sunt doua chestii total diferite........

zyx73

Post by zyx73 » 08 Feb 2005, 15:19

:!: Atentie, Ordonanta nr. 9/2005 reglementeaza cresterile salariale ce se vor acorda in anul 2005 personalului bugetar salarizat potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 24/2000 privind sistemul de stabilire a salariilor de baza pentru personalul contractual din sectorul bugetar si personalului salarizat potrivit anexelor nr. II si III la Legea nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de baza in sectorul bugetar si a indemnizatiilor pentru persoane care ocupa functii de demnitate publica.

marc

Post by marc » 08 Feb 2005, 15:59

Intreprinderea nu este bugetara, asa ca probabil nu se aplica prevederile Ord.9.
Daca mi se schimba incadrarea in studii superioare, automat imi creste si salariul, deoarece intru la alta grila de salarizare. Pentru studii medii grila merge pina la o anumita clasa (de exemplu pina la 25)iar pt.studiile superioare este alta (pina la 40 ex.). Asa ca odata cu promovarea creste si salariul. Problema este daca pot fi obligati legal sa-mi schimbe incadrarea.

Post Reply