se poate apela la uzucapiune ?

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
gavril

se poate apela la uzucapiune ?

Post by gavril » 05 Feb 2005, 17:44

A vinde lui B in anul 1994 un teren pt. care nu au incheiat act autentic .. ci inscris sub semnatura privata ( ca "cica asa se facea atunci"). B (cumparatorul) a avut o posesie utila (neviciata) si neintrerupta din anul 1994 si pana in prezent.
Vanzatorul se poate adresa instantei cu o actiune in constatare ?
Opereaza uzucapiunea ? Se poate considera inscrisul sub semnatura privata, just titlu ?
Precizari : A e proprietarul de drept al terenului ( nu un neproprietar) si a intrat in proprietatea terenului o data cu (re)constituirea dr. de proprietate prev. de Legea 18/1991 ( nu am cunostinta de faptul daca terenul dobandit de A se incadra in acea inalienabilitate prevaz. de lg. 18 - interzicerea instrainarii terenului pe o perioada de 10 ani)

Multumesc anticipat.

cumintzica

Post by cumintzica » 05 Feb 2005, 18:13

Pai, daca contractul este inchieat valabil, nu trebuie sa invoce uzucapiunea, este proprietar de drept. daca actul e nul absolut, nu poate constitui just titlu; probabil ca se incadreaza in categoria care nu poate fi instrainat (caci tre sa fie o chichita la speta, nu? :wink: ), caz in care e nul.

anic

Post by anic » 07 Feb 2005, 20:25

daca A a vandut lui B terenul intocmind in acest sens un act sub semnatura privata , B poate introduce o actiune pentru perfectarea contractului de vanzare-cumparare dar numai dupa indeplinirea procedurii prevazuta imperativ la art. 1079 c.civ. de punere in intarziere , fiind vorba de o obligatie de a face. Punerea in intarziere se face printr-o notificare prin executorul judecatoresc. Nu are rost sa folositi uzucapiunea.

stagiara

Post by stagiara » 07 Feb 2005, 20:53

uzucapiunea opereaza cand titlul provine de la un neproprietar, nu de la un proprietar, ca in cazul tau.

gavril

...

Post by gavril » 08 Feb 2005, 00:35

mda ... stiam ca nu poate fi folosita uzucapiunea .. De fapt asta ma interesa: o modalitate de a putea trece terenul in proprietatea lui B (cumparatorului).
Are importanta ca a trecut o perioada de 11 ani ? Care-i temeiul " actiune pentru perfectarea contractului de vanzare-cumparare " (inscrisul sub semnatura privata ? ) ?

cumintzica

Post by cumintzica » 08 Feb 2005, 08:28

Intr-adevar, actul nul ca vinzare cumparare valoreaza antecontract...dar actiunea in executarea antecontractului este una personala si prescriptibila in 3 ani...deci, s-a cam prescris.

aho

Post by aho » 08 Feb 2005, 10:06

Actiunea in justitie este in prestatie tabulara, solicitand instantei obigarea paratului la predarea actelor necesare perfectarii contractului, iar in caz de refuz pronuntarea unei h. j. care sa tina loc de act autenic de v-c si inscrierea in CF . Actiunea este folosita si ptr evitarea taxelor notariale in cazul cumpararii de terenuri in suprafete f. mari. Inainte de promovarea actiunii este necesara inscrierea TP in CF, urmata de notificarea vanzatorului, iar daca titularul din TP este decedat este necesara si anexa 1 si se adauga si capatul de cerere privind succesiunea; se timbreaza la valoare.
Termenul de prescriptie curge de la data eliberarii titlului de proprietate, daca titlul s-a eliberat ulterior, iar daca titlul s-a eliberat in devalmasie obligatia de aface este sub conditie rezolutorie. Daca terenul a fost scos temporar din circuitul civil termenul de prescriptie curge de la data incetarii interdictiei de instrainare.

cumintzica

Post by cumintzica » 08 Feb 2005, 11:47

Actiunea in prestatie tabulara poate fi promovata in conditii foarte clare, care in speta nu sunt indeplinite.
Art. 29 Lg. 7/1996:
"Cel care a transmis sau a constituit, in folosul altuia, un drept real asupra unui imobil, este obligat sa predea inscrisul translativ sau constitutiv al dreptului, pentru inscrierea in cartea funciara, daca acest inscris este in posesia sa si este singurul exemplar doveditor, afara de cazul in care s-a procedat, din oficiu, la inscriere. In cazul in care cel obligat refuza predarea inscrisului, se va cere instantei judecatoresti sa dispuna inscrierea."
Aici nu avem nici un inscris translativ sau constitutiv de drepturi care sa fie predat. avem doar un antecontract (v-c e nula absolut pentru ca cnf. dispozitiilor lg. 18/1991 in vigoare la acea data v-c de terenuri se face doar prin act autentic).
deci singura posibilitate ar fi obligarea la executarea acelui antecontract, iar instanta sa dea o hotarire care sa tina loc de act autentic, in baza caruia sa dispuna intabularea. sunt doua capete de cerere, dar cum prima actiune e prescrisa, nici intabularea nu poate fi ceruta, caci aceasta o prepunune cu necesitate pe prima.
iar in ceeea ce priveste termenul de prescriptie a actiunii in prestatie tabulara, desi nu exista unanimitate, inclin sa o consider de principiu imprescriptibila. ar fi prescriptibila doar cind se refera la un drept real a carui actiune se prescrie.

aho

Post by aho » 08 Feb 2005, 12:30

Cumintica are dreptate, dar actiunea propusa de mine viza 2 capete de cerere:
1. pron unei h.j. care sa tina loc de act autentic de v.c. conf. 1074-1077c.civ.
2. inscrierea in CF.
P.d.a.p. in Ardeal se promoveaza inca actiunile de cf prev de DL115/38, astfel ca se recurge uzual la practica descrisa de mine in special ptr. evitarea taxelor notariale.
Nu cunosc practica instantelor unde n-au fost incidente dispoz. L115/38, dar as fi recunoscatoare ptr. informatii privind publicitatea imobiliara si modul in care se aplica L 7/ 96, la noi pan la definitivarea lucrarilor de cadastru... se aplica in continuare L115/ 38

minodora

Post by minodora » 08 Feb 2005, 12:43

Vezi daca nu a incalcat vreun drept de preemtiune.

norocel

Post by norocel » 13 Feb 2005, 12:12

In anul 1994 instrainarea terenurilor se facea sub sanctiunea nulitatii absolute prin act autentic (art. 46 Legea nr. 18/1991-forma initiala)

Actul fiind nul, nu constituie just titlu (justul titlu este actul a carei singura deficienta este ca provine de la neproprietar), deci se aplica numai uzucapiunea de 30 de ani.

Un astfel de act este calificat in doctrina si practica drept antecontract.
Din antecontract se nasc insa drepturi de creanta care se prescriu conform regulillor generale, adica in 3 ani.
Prin urmare, daca au trecut 3 ani, beneficiarul promisiunii de vanzare nu mai poate cere instantei pronuntarea unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de act autentic. Am auzit ca au fost cazuri in practica in care s-a decis ca daca terenul a fost predat beneficiarului promisiuni atunci termenul de prescriptie s-ar fi intrerupt de la predare.

cumintzica

Post by cumintzica » 13 Feb 2005, 15:34

hmmmm...."s-a decis ca daca terenul a fost predat beneficiarului promisiuni atunci termenul de prescriptie s-ar fi intrerupt de la predare", deci ar echivala cu o recunoastere a dreptului, nu? foarte interesant! 8-)

gavril

Post by gavril » 14 Feb 2005, 01:10

mda ... se pare ca posesia terenului de catre cumparator echivaleaza cu o recunoastere a dreptului, si ... deci ... intrerupere a prescriptiei. Aceasta parere am mai aflat-o si din alte surse.
Norocel ... esti tare maestre...

Luciann

Post by Luciann » 18 Feb 2005, 19:43

Norocel. e interesanta chestia ca daca s-a predat terenul prescriptia se considera intrerupta. Dar exista macar un text de lege pe care sa se sprijine? Mie mi-ar fi foarte util intr-o cauza.
Pe de alta parte, e aiurea ca un titlu care provine de la un neproprietar sa fie apt sa duca la uzucapiunea de 10-20 de ani, dar antecontractul, care provine chiar de la proprietar sa nu poata conduce la ea. Cred ca in proiectul noului Cod Civil se schimba cate ceva

cumintzica

Post by cumintzica » 18 Feb 2005, 20:42

Sigur ca este un text de lege: art. 16 din Decretul nr. 167/1958 "recunoasterea dreptului a carui actiune se prescrie facuta de cel in folosul caruia curge prescriptia".

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests