Revin cu probleme legate de aplicarea Legii 9/1998. Am sa descriu etapele parcurse cat mai concis:
am primit hotararea comisiei judetene la un an dupa emitere. Si asta pt. ca m-am dus sa ma informez ce se intampla. Mi-au spus ca au omis sa mi-o trimita dar au trimis-o la vremea respectiva la ANRP. Deci, au trimis-o in septembrie 2008, iar eu am primit-o in septembrie 2009. In decembrie am deschis actiune impotriva A.N.R.P. solicitand instantei sa oblige A.N.R.P.-ul sa emita o decizie (din septembrie 2008 pana in decembrie 2009 nu am primit o decizie). In citatia pt. primul termen scria ca la primul termen se va discuta introducerea in cauza a comisiei judetene. Asa ca, la primul termen am depus cerere completatoare prin care:
- solicit instantei introducerea in cauza a comisiei judetene si obligarea acesteia la completarea hotararii (a fost omisa evaluarea curtii 1000 mp, si a pomilor fructiferi)
- solicit obligarea paratei ANRP la emiterea unei decizii avand in vedere completarea hotararii comisiei judetene
- solicit introducerea in cauza a DGFP si obligarea acesteia la plata despagubirilor actualizate in raport cu indicele de crestere al preturilor de consum si rata inflatiei
ANRP-ul a formulat intampinare prin care explica faptul ca analiza si verificarea unui dosar necesita timp, etc., iar termenul de 60 de zile este un termen de recomandare.
Am raspuns la intampinarea ANRP-ului si am invocat Legea 9/1998, HG 753/1998, art. 3din Legea 286/2004, HG 1277/2007, legea 554/2004. Am solicitat instantei sa observe ca in 11 ani ANRP-ul a avut tot timpul sa verifice inscrisurile (dosarul l-am depus in 1998 dupa care au urmat o serie de hotarari invalidate, a fost pierdut dosarul, l-am depus din nou in 2008).
Comisia judeteana a formulat intampinare prin care invoca exceptia tardivitatii actiunii intrucat nu am contestat hotararea. Trebuie sa raspund la intampinare pentru termenul urmator.
DGFP a formulat intampinare prin care invoca exceptia lipsei calitatii procesuale passive, deoarece aceasta se afla in subordinea Ministerului Finantelor Publice si a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala potrivit HG 34/2009, respective HG 1009/2009, iar ANRP este institutia care acorda despagubirile in numerar beneficiarilor Legii 9/1998 – potrivit art. 2 lit p din HG 361/2005.
La termenul trecut instanta m-a intrebat daca am formulat contestatie impotriva hotararii emisa de comisia judeteana. Am raspuns ca am primit hotararea la un an dupa emiterea ei, iar contestatia nu am formulat-o deoarece nu rezulta despre care autor este vorba, avand in vedere ca in cei 11 ani cele doua dosare dupa 2 autori diferiti (tata si verisor) au fost confundate, conexate, etc. Mai mult, eu in mai 2009 am actionat in instanta ANRP-ul si comisia judeteana pentru ambele dosare, iar instanta mi-a spus ca pentru acest dosar trebuie sa deschid actiune separata.
Nu stiu cat am fost de explicita in aceasta relatare (este vorba de dosarul ca mostenitoare a varului meu). In celalalt dosar (ca mostenitoare a tatalui meu) s-a dispus expertiza si voi asculta sfatul lui vulpacris – voi solicita recuzarea expertului daca nu va depune raportul de expertiza. Multumesc tuturor ce ma vor lectura spetza si ma vor indruma.
In special multumesc vulpacris pentru toate raspunsurile primite.

