procura pensie ce va expira
procura pensie ce va expira
Sint mandatara mamei mele ce locuieste in strainatate pt a-i ridica pensia. In curand va expira - dupa 18 luni- Ce se poate face, dat fiind ca nu se poate deplasa aici,se poate face o procura la notariatul de acolo ? Se poate prelungi automat aici? Sau exista o perioada de "gratie" de cateva luni cat timp i se mai vireaza pensia in contul sau? Nu as vrea sa i se opreasca plata pensiei...care si asa e de doar 700 ron...
Re: procura pensie ce va expira
In ce tara se afla mama dvs? Este in UE sau in afara spatiului UE?
Procura speciala poate fi eliberata pe teritoriul statului de domiciliu, după cum urmeaza:
- în cazul statelor semnatare ale Conventiei de la Haga , procura este valabila numai daca este însotita de apostila eliberata de catre autoritatea competenta potrivit legislatiei nationale a statului de la care emana documentul;
- în cazul statelor cu care Romania are încheiate tratate sau conventii de asistenta juridica bilaterala în acest domeniu, procura este valabila fără nici o alta formalitate;
Procura speciala poate fi eliberata pe teritoriul statului de domiciliu si de catre misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei, în acest caz emiterea procurii fiind scutita de taxa consulara.
Procura e valabila 18 luni, ea se reinnoieste, nu se prelungeste.
LISTA statelor cu care Romania are încheiate tratate sau conventii de asistenta juridica:
Albania
Austria
Belgia
Bulgaria
R.P.D. Coreeană
Cuba
Cehia
China
Franţa
Iugoslavia
Mongolia
Moldova
Polonia
Rusia
Ungaria
- în cazul statelor semnatare ale Conventiei de la Haga , procura este valabila numai daca este însotita de apostila eliberata de catre autoritatea competenta potrivit legislatiei nationale a statului de la care emana documentul;
- în cazul statelor cu care Romania are încheiate tratate sau conventii de asistenta juridica bilaterala în acest domeniu, procura este valabila fără nici o alta formalitate;
Procura speciala poate fi eliberata pe teritoriul statului de domiciliu si de catre misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei, în acest caz emiterea procurii fiind scutita de taxa consulara.
Procura e valabila 18 luni, ea se reinnoieste, nu se prelungeste.
LISTA statelor cu care Romania are încheiate tratate sau conventii de asistenta juridica:
Albania
Austria
Belgia
Bulgaria
R.P.D. Coreeană
Cuba
Cehia
China
Franţa
Iugoslavia
Mongolia
Moldova
Polonia
Rusia
Ungaria
Mama mea este in Italia. Ce se poate face in acest caz? Cum sa o reinnoim daca nu poate sa vina aici - momentan este bolnava, vremea este proasta..?Multumesc
Merge la un notar public din orasul in care se afla. O costa in jur de 50 E.
mama ta poate sa semneze o alta procura in italia la un notariat. dupa aceea va solicita notarului de acolo sa ii adauge apostila...(sau se va duce ea sa o apostileze). o trimite in Romania, tu o traduci si o folosesti unde trebuie. din cate stiu nu exista o perioada de gratie.
simplu
simplu
Agenduta
,din cate stiu eu, toate notariatele din Italia(sau cel putin, cele cu care eu am lucrat) fac si apostilarea...ei se ocupa si de traducere,daca cilentul isi manifesta dorinta in acest sens....si cu toate aceste servicii incluse costurile sunt de cca 50E/ procura.
@antoniapopa:traducerea procurii in Romania va costa in jur de 85-90 Ron...Si, ca sa nu mai aveti astfel de probleme,cand mama dvs va va face o noua procura sa nu mai scrie termenul(daca aceasta este vointa dumneaei ,bineanteles), altminteri veti repeta aceasta istorie.
Sanatate mamei si succes!

@antoniapopa:traducerea procurii in Romania va costa in jur de 85-90 Ron...Si, ca sa nu mai aveti astfel de probleme,cand mama dvs va va face o noua procura sa nu mai scrie termenul(daca aceasta este vointa dumneaei ,bineanteles), altminteri veti repeta aceasta istorie.
angel wrote:Agenduta,din cate stiu eu, toate notariatele din Italia(sau cel putin, cele cu care eu am lucrat) fac si apostilarea...ei se ocupa si de traducere,daca cilentul isi manifesta dorinta in acest sens....si cu toate aceste servicii incluse costurile sunt de cca 50E/ procura.

apropo de termen...nu conteaza daca ea mentioneaza sau nu termenul...pentru ridicare de pensie expira dupa 18 luni de la data emiterii procurii si trebuie reinoita.
Se poate semna in lb. romana si daca notarul nu cunoaste limba, pentru ca el confirma doar ca x a semnat documentul y!
Insa depinde de notar...
Apostilarea o rezolva multi notari, chiar daca nu e datoria lor. Dar ei stiu mai bine unde sa se adreseze asa incat o fac ca un fel de servicii suplimentare...
Insa depinde de notar...
Apostilarea o rezolva multi notari, chiar daca nu e datoria lor. Dar ei stiu mai bine unde sa se adreseze asa incat o fac ca un fel de servicii suplimentare...
eu inteleg ca poate nu il intereseaza pe notar continutul actului....dar chiar asa johei? sa autentifice semnatura si consimtamant pe un act redactat intr-o limba pe care insasi notarul nu o cunoaste? fara a avea alipita o traducere?
sincer imi vine teribil de greu de crezut

Poate asa se poarta pe la macaro... pardon italieni, dar la fel cred si eu, mai degraba cred ca o sa implice consulatele, daca nu ma insel, acolo exista cineva care poate fi notar.
Lg. 36/12 mai/1995 a notarilor publici si a activitatilor notariale:
Art. 13
(1) Activitatea notarială a misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României se
desfăşoară pe baza legii române şi a înţelegerilor internaţionale la care România este parte,
precum şi potrivit uzanţelor internaţionale.
(2) La cererea persoanelor fizice având cetăţenia română, precum şi a persoanelor juridice
române, misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României îndeplinesc următoarele acte
notariale:
a) redactarea de înscrisuri în vederea autentificării sau legalizării semnăturii;
b) autentificarea înscrisurilor, cu excepţia transmisiunilor imobiliare încheiate
prin acte juridice între vii;
c) legalizarea sigiliilor şi a semnăturilor;
d) darea de dată certă înscrisurilor prezentate de părţi;
e) certificarea unor fapte;
f) legalizarea de copii de pe înscrisuri;
g) efectuarea şi legalizarea traducerilor;
h) primirea în depozit a înscrisurilor şi documentelor prezentate de părţi;
i) eliberarea de duplicate de pe actele notariale întocmite de misiunile diplomatice sau
oficiile consulare.
(3) Activităţile notariale prevăzute la alin. 2, care produc efecte juridice în
România, pot fi îndeplinite de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale
României şi la cererea persoanelor fizice sau juridice străine, în măsura în care
legile şi reglementările statului de reşedinţă sau acordurile bilaterale nu se opun.
(4) Actele notariale se îndeplinesc la sediile misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare,
precum şi la bordul navelor şi aeronavelor sub pavilion românesc care se află staţionate în
raza de activitate a acestor organe, precum şi la domiciliul cetăţeanului român ori în alt loc,
dacă acest lucru este prevăzut în convenţiile internaţionale la care România şi statul de
reşedinţă sunt părţi sau legea locală nu se opune.
Art. 13
(1) Activitatea notarială a misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României se
desfăşoară pe baza legii române şi a înţelegerilor internaţionale la care România este parte,
precum şi potrivit uzanţelor internaţionale.
(2) La cererea persoanelor fizice având cetăţenia română, precum şi a persoanelor juridice
române, misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României îndeplinesc următoarele acte
notariale:
a) redactarea de înscrisuri în vederea autentificării sau legalizării semnăturii;
b) autentificarea înscrisurilor, cu excepţia transmisiunilor imobiliare încheiate
prin acte juridice între vii;
c) legalizarea sigiliilor şi a semnăturilor;
d) darea de dată certă înscrisurilor prezentate de părţi;
e) certificarea unor fapte;
f) legalizarea de copii de pe înscrisuri;
g) efectuarea şi legalizarea traducerilor;
h) primirea în depozit a înscrisurilor şi documentelor prezentate de părţi;
i) eliberarea de duplicate de pe actele notariale întocmite de misiunile diplomatice sau
oficiile consulare.
(3) Activităţile notariale prevăzute la alin. 2, care produc efecte juridice în
România, pot fi îndeplinite de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale
României şi la cererea persoanelor fizice sau juridice străine, în măsura în care
legile şi reglementările statului de reşedinţă sau acordurile bilaterale nu se opun.
(4) Actele notariale se îndeplinesc la sediile misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare,
precum şi la bordul navelor şi aeronavelor sub pavilion românesc care se află staţionate în
raza de activitate a acestor organe, precum şi la domiciliul cetăţeanului român ori în alt loc,
dacă acest lucru este prevăzut în convenţiile internaţionale la care România şi statul de
reşedinţă sunt părţi sau legea locală nu se opune.
agenda wrote:eu inteleg ca poate nu il intereseaza pe notar continutul actului....dar chiar asa johei? sa autentifice semnatura si consimtamant pe un act redactat intr-o limba pe care insasi notarul nu o cunoaste? fara a avea alipita o traducere?
Crede agendo!!!

Fac asta aproape cu regularitate...
Am incheiat si contracte in limba romana la notari din strainatate (notari care nu cunosteau limba romana) sau in limbi straine (engleza, germana) la notari din Romania...
Unii pretindeau ca stiu ceva din limba respectiva...

Insa de regula habar n-aveau!!!

johei wrote:agenda wrote:eu inteleg ca poate nu il intereseaza pe notar continutul actului....dar chiar asa johei? sa autentifice semnatura si consimtamant pe un act redactat intr-o limba pe care insasi notarul nu o cunoaste? fara a avea alipita o traducere?
Crede agendo!!!![]()
Fac asta aproape cu regularitate...
Am incheiat si contracte in limba romana la notari din strainatate (notari care nu cunosteau limba romana) sau in limbi straine (engleza, germana) la notari din Romania...
Unii pretindeau ca stiu ceva din limba respectiva...eu ma prefaceam ca-i cred! :mrgreen:
Insa de regula habar n-aveau!!!