Speta

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
Post Reply
moncu

Speta

Post by moncu » 04 Nov 2009, 14:53

Buna ziua tuturor!!
Am si eu o speta si ma intrebam oare cum s-ar putea solutiona ( daca s-ar mai putea solutiona).
Speta sta cam asa : trei persoane, din care una juridica au domiciliul ( sediul ) intr-un imobil. Ap.3, ap. 8 si un sediu de firma. Acestia detin ca si cota parte comuna cate 1/3 din Wc precum si alte cote din partile de uz comun.

In anul 2005 partile se inteleg sa iasa din indiviziune incheindu-se o tranzactie in acest sens. Asadar: X- persoana fizica, y- persoana fizica si z - persoana juridica fac in felul urmator: z si y platesc sulta catre x, acestia devenind proprietari pe cate 1/2 din WC-ul in cauza urmand ca ulterior sa se faca intabularea.
X la un moment dat isi vinde locuinta catre alta persoana insa cu cota de 1/3 din acel WC. Noul proprietar isi inscrie dreptul de proprietate pe aceasta cota de 1/3 fara sa stie ca de fapt X nu mai este proprietar ca urmare tranzactiei.
Acum y doreste sa isi inscrie dreptul de proprietate asupra 1/2 din WC-ul in cauza insa nu poate, intrucat noul proprietar are 1/3 din acel WC.
Intrebarea mea este urmatoarea: mai poate Y sa-si inscrie dreptul de proprietate pe 1/2 din WC in conformitate cu acea tranzactie, in conditiile date?
Mentionez faptul ca atat firma cat si noul proprietar ( in urma vanzarii locuintei de catre X) si-au inscris unul 1/2 din WC ( firma ) si celalalt 1/3 din WC ca urmare a vanzarii.
Se mai poate face ceva ca Y sa se poata inscrie cu 1/2 din acel WC?

vulpacris

Post by vulpacris » 04 Nov 2009, 19:10

Y trebuie sa faca o plangere impotriva incheierii de carte funciara, sa ceara sa-i fie inscris dreptul de proprietate de 1/2 asupra WC-ului, fiind obtinut anterior celui al cumparatorului, tot de la X, vanzatorul, si sa fie radiat dreptul de 1/3 inscris de catre cumparator.

Y mai are la dispozitie si actiunea de revendicare cu privire la dreptul de proprietate de 1/2 asupra WC-ului respectiv, in care sa ceara compararea titlurilor de proprietate, al lui fiind opozabil autorului X dar, anterior, astfel fiind preferabil celui al cumparatorului, care are la indemana actiunea de a-l chema in garantie impotriva evictiunii pe vanzatorul X sau, actiunea in regres impotriva acestuia, in cazul in care cade in pretentii.

:cafea:

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests