Licitatie obligatorie in cazul vanzarii de active.

Discutii privind Societatile Comerciale
Post Reply
piorel

Licitatie obligatorie in cazul vanzarii de active.

Post by piorel » 13 Jan 2005, 19:40

Mi s-a tot repetat cum ca orice societate comerciala este obligata sa vanda prin licitatie din activele sale. Mie personal mi se pare o aberatie, cu atat mai mult cu cat nu am gasit nici un act normativ in acest sens. Mi s-a mai spus ca aceasta obligatie ar fi prevazuta intr-un act normativ de prin 2004 spre sfarsit. Aveti idee despre asa ceva? Sau este vorba despre obligarea la efectuarea unei expertize? Multumesc anticipat.

wittmann

Post by wittmann » 13 Jan 2005, 20:26

Stiu ca in legea societatilor comerciale se prevede ca in cadrul lichidarii, vanzarea bunurilor imobile se face prin licitatie. Alte texte de lege nu mai stiu, dar ma mai interesez.

alrofa

Post by alrofa » 14 Jan 2005, 09:40

Este vorba de una din nenumaratele modificari pe care inteleptii nostri legiuitori le-au facut la Codul Fiscal. De fapt cred ca este vorba de o ordonanta, dar nu sunt sigura. De ceea ce sunt sigura este faptul ca au intodus o modificare a codului fiscal prin care au stipulat ca in cazul cesionarii actiunilor (cu exceptia celor tranzactionate pe piata de capita) sau al vanzarii activelor, societate trebuie sa informeze reprezentantii ministerului finantelor din teritoriu asupra intentie de cesionare sau vanzare, cu 60 de zile inainte. Finantele vin sa faca un control asupra activitatii financiare a societatii, dupa care se procedeaza la vanzarea la licitatie.

Exista si o veste buna insa. La o luna si ceva dupa ce au publicat in Monitorul Oficial aceasta modificare, au abrogat-o. Dar abrogarea suna cam asa: " Se abroga art ........., din Codul fiscal asa cum a fost modificat prin ...........", fara a se preciza la ce se refera articolul sau modificarea articolului respectiv.

b_42_jim

Post by b_42_jim » 06 Apr 2005, 12:10

Este o conditie pentru deducerea din impozitul pe profit a valorii ramase neamortizata a mijloacelor fixe care urmeaza a fi instrainate. Se regaseste in art. 24 alin. (15) din Codul fiscal in vigoare si suna cam asa:

"(15) Pentru mijloacele fixe amortizabile, deducerile de amortizare se determina fara a lua in calcul amortizarea contabila si orice reevaluare contabila a acestora. Castigurile sau pierderile rezultate din vanzarea sau din scoaterea din functiune a acestor mijloace fixe se calculeaza pe baza valorii fiscale a acestora, care reprezinta valoarea fiscala de intrare a mijloacelor fixe, diminuata cu amortizarea fiscala. Pentru mijloacele fixe cu valoarea contabila evidentiata in sold la 31 decembrie 2003, amortizarea se calculeaza in baza valorii ramase neamortizate, pe durata normala de utilizare ramasa, folosindu-se metodele de amortizare aplicate pana la aceasta data. Valoarea ramasa neamortizata, in cazul mijloacelor fixe amortizabile vandute, este deductibila la calculul profitului impozabil in situatia in care acestea sunt valorificate prin unitati specializate sau prin licitatie organizata potrivit legii."

E o chichita contabiliceasca. In cazul nerespectarii acestei proceduri, sanctiunea este neluarea in seama la calculul impozitului pe profit a valorii ramasa neamortizata.

Asta e tot.

Adi S.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests