donatie apartament proaspat casatoriti?

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
Post Reply
imih

donatie apartament proaspat casatoriti?

Post by imih » 21 Jul 2009, 01:14

Buna seara,
Parintii prietenei mele au un apartament, prietena mai are un frate.

S-a hotarat ca dupa casatoria noastra, sa ne dea noua apartamentul

Stiu ca daca s-ar fi facut donatie inainte de casatorie, intre parinti si fiica (acelasi nume) ar fi putut aparea probleme din partea fratelui,sa conteste actul si ar avea sanse mari de castig
Dar daca donatia se face dupa casatorie, intre parinti si noi
(nume diferite), mai exista riscul de atac din partea fratelui?
Merc

observer

Post by observer » 21 Jul 2009, 08:12

Da.

asurbanipal

Post by asurbanipal » 19 Aug 2009, 08:55

V-as sfatui sa cautati o solutie mai sigura si anume un contract de intretinere intre dumneavoastra si sotia pe de o parte si socri pe de alta parte iar daca cei din urma locuiesc in aceasta casa eventual sa instituiti si un drept de uzufruct viager in favoarea lor.
Este adevarat cheltuielile notariale sunt mai mari decat in cadrul donatiei dar siguranta dumneavoastra conteaza mai mult.
Va doresc succes.

utzu

Post by utzu » 10 Sep 2009, 16:21

asurbanipal wrote:V-as sfatui sa cautati o solutie mai sigura si anume un contract de intretinere intre dumneavoastra si sotia pe de o parte si socri pe de alta parte iar daca cei din urma locuiesc in aceasta casa eventual sa instituiti si un drept de uzufruct viager in favoarea lor.
Este adevarat cheltuielile notariale sunt mai mari decat in cadrul donatiei dar siguranta dumneavoastra conteaza mai mult.
Va doresc succes.
Cred ca acest sfat v-a fost dat din neatentie, si desi este un subiect mai vechi nu ar fi bine sa ramana asa ca sa nu dea idei altor neavizati aflati in aceeasi situatie..
Contractul oneros de renta viagera, instrainarea cu rezerva uzufructului si, prin extensie, contractul de intretinere sunt prezumate relativ a fi donatii deghizate. Asta inseamna ca tot ce trebuie sa faca fratele este sa atace actul iar sotii trebuie sa dovedeasca intrtinerea prestata, plata rentelor, etc sub sanctiunea anularii actului pt frauda dreptului la rezerva daca e cazul. Sub nici o forma nu va doriti asa ceva ! NEVER EVER!

In cazul de fata recomand incheierea actului de donatie. Numele sotiei, actual sau viitor, nu are absolut nici o relevanta. La acest moment dumneavoastra trebuie sa evaluati daca valoarea apartamentului depaseste 2/3 din ceea ce ar putea reprezenta averea socrilor dumneavoastra la data la care se va discuta mostenirea acestora (daca socrii mai au in proprietate un alt apartament, teren sau alte bunuri durabile care valoreaza cel putin 1/3 din valoarea apartamentului pe care il primiti nu trebuie sa va faceti probleme, cu unele conditii). Prima conditie este ca donatia sa se faca cu scutire de raport (adica donatia sa nu fie privita ca un avans asupra mostenirii, si pentru a nu fi nevoiti sa restituiti la momentul dezbaterii succesiunii ceea ce depaseste jumatatea sotiei). Daca socrii nu doresc sa nedreptateasca fratele si sa va lase voua mai mult (deci donatia este supusa raportului) este bine pentru voi ca in contractul de donatie sa fie interzis raportul in natura (adica sa platiti fratelui in bani ceea ce depaseste drepturile sotiei, ca sa nu fiti pusi in situatia sa pierdeti imobilul si chiar in anumite conditii sa va fie anulata eventuala vanzare si sa raspundeti pentru evingerea (evacuarea) cumparatorului subsecvent)

Daca insa, apartamentul ce va fi donat reprezinta bunul principal al socrilor (deci, depaseste 2/3 din avere), viitoarea dumneavoastra sotie NU ARE dreptul la intregul apartament. Chiar daca fratele si-ar exprima la notar, expres, acordul cu privire la constituirea donatiei, el poate cere dupa moartea chiar si a unui singur socru (ma rog.. viitorilor socri), reductiunea in cadrul partajului succesoral. Repet, legea romana, nu da dreptul unui singur copil de a mosteni toata averea in dauna altui descendent. In acest caz nu are rost sa inchiati contract de donatie.

In aceasta situatie, recomand transmiterea succesiva a aprtamentului prin contract de vanzare-cumparare. Spre exemplu socrii vand apartamentul unei persoane x, care poate la randul lui sa vanda lui y, care sa va vanda voua (sau x direct voua). Avand in vedere taxele notariale si cele ce privesc vanzarea speculativa a imobilelor, este o solutie scumpa (cum de regula este incalcarea legii). Pentru a va feri de o actiune in anulare/simulatie a fratelui, in practica se ruleaza banii obtinuti la nunta (sau alte sume) prin conturi bancare cu titlu de pret al imobilului. Chiar si asa de la caz la caz, se poate intampla ca un judecator mai capos sa anuleze actele pt frauda (rar de tot). o alta varianta ar fi sa incheiati un contarct de imprumut (fictiv) cu garantie ipotecare cu socrii, dupa care sa executati apartamentul pentru neplata (iarasi scump). in alte conditii poate fi executata o obligatie cambiala sau daca aveti firme, prin intermediul dreptului societar. Mijloace de a incalca legea si drepturile cumnatului exista. Sfanta este insa vanzarea succesiva.

Acum revenind la sugestia colegului, sa incheiati contact de intretinere. Recomand tuturor sa se fereasca de astfel de contacte ca de camatari, daca e sa aveti calitate de intretinatori.
Singura circumstanta in care recomand, cu retinere, un astfel de contract este atunci cand intretinutul este in varsta de 3242 ani si se afla in metastaza (sau cand redactez eu contactul :D). In rest, de prea multe ori, in practica, intretinutul (chiar batranica simpatica de la 4, pe care o cunoasteti de cand erati mic) reprezentat de un avocat (chiar mediocru) i-a facut pe executorii bancari (cu care sper ca nu ati avut de-a face) sa para Zana cea buna. A se retine ca batranicile sunt principala resursa a departamentelor de skimming..

In ipoteza colegului de mai sus, sa presupunem ca ati incheiat un contact de intretinere dumneavoastra cu sotia in beneficiul socrilor. Mai intai, sotia este obligata legal sa presteze intratinerea parintilor in nevoie, deci in cazul in care fratele ataca actul trebuie sa probati prestarea efectiva a intretinerii in baza contactului (ceea ce este f greu ).
Dar daca dupa un timp ati divorta (fereasca Dumnezeu)! Sa presupunem ca pierdeti la partaj apartamentul, devalorizat, primiti o sulta minuscula, iar socrii suparati ca le-ati parasit fata va executa obligatia de intretinere (obligatie cu caracter alimentar, indivizibila activ si pasiv.. nu e mare diferenta chair daca obtineti apartamentul). Asta inseamna ca pana la sfarsitul vietii, oricare socru va putea cere executarea intregii intretineri (daca nu e specificata in detaliu, orice nevoie materiala, inclusiv nevoi spirituale: carti, concerte, seminarii, teatru, etc. sau alte lucruri ce le poate proba ca au facut parte din rutina lor zilnica, in raport de posibilitatile debitorului). Executarea obligatiilor alimentare (daca sunteti debitor fara cunostinte juridice, imaginati-va ceva rau precum SIDA) se bucura de un regim juridic aparte (pe care nu-l mai expun - deci SIDA!) iar cel obligat nu se poate elibera nici daca ar declara ca renunta la tot ceea ce a prestat, sau la tot ceea ce a primit, si chiar daca ar promite ca ar mai aduce de acasa, daca intretinutul nu este de acord.

Asadar nu sunt de acord cu sugestia colegului. Contractul de intretinere "IS EVIL!". Scuzati registrul neacademic. Sa aveti o zi cat mai buna!
[/b]

agenda

Post by agenda » 11 Sep 2009, 23:27

asurbanipal wrote:V-as sfatui sa cautati o solutie mai sigura si anume un contract de intretinere intre dumneavoastra si sotia pe de o parte si socri pe de alta parte iar daca cei din urma locuiesc in aceasta casa eventual sa instituiti si un drept de uzufruct viager in favoarea lor.
Este adevarat cheltuielile notariale sunt mai mari decat in cadrul donatiei dar siguranta dumneavoastra conteaza mai mult.
Va doresc succes.
daaaaaaaa. si sa stea cu ei pe viata!

sunt de acord (in mare...pt ca na!...unele lucruri spuse sunt ...no coment) ) cu solutia utzu in privinta vanzarii........

dongoroz_25

Post by dongoroz_25 » 12 Sep 2009, 15:31

eu propun un contract de vanzare cumparare
trecut prin notariat
e cel mai sigur
socrii o sa suna ca au primit banii.....
tinerii casatoriti spun ca au platit
si gata
sa vina fratele sa faca dovada ca nu e asa
lucru putin probabil
eu asa stiu ca se procedeaza pt a evita pb ce le genereaza o donatie

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest