Urmatorul caz: Locuiesc, ca si fratele meu, in strainatate. Parintii mei au ca unica avere un apartament in Romania, fiecere 50%. Un testament din partea mamei, care a decedat, nu exista. Cred ca astfel ar urma sa mosteneasca tata 2/8, fratele meu si cu mine cate 3/8 din jumatatea apartamentului ce i-a apartinut mamei. Am inteles ca dupa legile din Romania ar trebuii acceptata mostenirea, in mod expres sau tacit. Intrucat de la moartea mamei am preluat toti impreuna (intre noi nu exista nici un fel de neintelegere) alte bunuri ce i-au apartinut mamei, se poate considera ca acceptare tacita a mostenirii prin noi toti? Daca totusi ar fi necesara o acceptare expresa, cum o pot face, fara a ma deplasa in Romania (fratele meu se va deplasa oricum acolo)? In ce mod ar trebuii sa-l imputernicesc pe fratele meu pentru a accepta pentru mine mostenirea, pentru a ma inscrie si pe mine cu cota mea parte in CF etc. ? Mai concret: O imputernicire (procura) data de mine poate fi un act in limba romana, act al carui continut un notar de aici nu-l intelege, cu o semnatura a mea legalizata? Sau trebuie sa fie un act autentic, adica un act in limba pe care o intelege notarul de aici, cu apostila, act ce urmeaza sa fie tradus in Romania de catre un traducator autorizat?
Daca totul devine prea complicat s-ar putea sa-mi convina mai mult sa nici nu accept mostenirea, adica sa-l las pe tata si pe fratele meu ca unici mostenitori. In acest caz ar ajunge sa nu fac absolut nimic timp de 6 luni sau ar trebuii sa renunt explicit la mostenire, cu aceeasi procedura complicata?
Va foarte multumesc. V-as fi recunoscator si pentru indicarea altor LINK-uri la acest subiect.
acceptarea mostenirii de catre o persoana din strainatate.