Executarea silita = neconstitutionala in forma actuala

Vesti de interes.
Post Reply
vulpacris

Executarea silita = neconstitutionala in forma actuala

Post by vulpacris » 27 Apr 2009, 13:55

Pentru cei intresati cu procese pe rol pentru executari silite.
Probabil ca a-ti vazut pana acum, dar pentru cei care inca nu au vazut… este bine de stiut.

DECIZIA Nr.458 din 31 martie 2009 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.3731 din Codul de procedură civilă, astfel cum au fost modificate prin art.I pct.13 din Legea nr.459/2006 Publicată în Monitorul Oficial nr.256 din 17.04.2009


“ În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se susţine, în esenţă, că textul de lege criticat este neconstituţional, deoarece, deşi executarea silită reprezintă o fază a procesului civil, prin înlăturarea intervenţiei instanţei în controlul de legalitate al începerii procedurii execuţionale, i s-a acordat acesteia un caracter administrativ, ce încalcă principiul separaţiei puterilor în stat. Prin modificarea dispoziţiilor art.3731 din Codul de procedură civilă s-au eliminat dispoziţiile legale care supuneau controlului de legalitate al instanţelor de judecată începerea executării, în prezent executorul judecătoresc fiind liber să aprecieze asupra legalităţii cererii creditorului întocmai ca o instanţă de judecată, ceea ce este vădit neconstituţional. Se mai arată că prin aprecierea greşită de către executorul judecătoresc a îndeplinirii sau nu a condiţiilor necesare punerii în executare, patrimoniul creditorului/debitorului poate fi afectat în sensul micşorării nejustificate sau a imposibilităţii de reîntregire, ceea ce încalcă dreptul de proprietate privată”.

“Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie art.3731 din Codul de procedură civilă, astfel cum a fost modificat prin art.I pct.13 din Legea nr.459/2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.994 din 13 decembrie 2006, având următorul cuprins: „Art.3731. - Cererea de executare silită se depune la executorul judecătoresc, dacă legea nu prevede altfel.
Executorul judecătoresc este dator să stăruie, prin toate mijloacele admise de lege, pentru realizarea integrală şi cu celeritate a obligaţiei prevăzute în titlul executoriu şi pentru respectarea dispoziţiilor legii, a drepturilor părţilor şi ale altor persoane interesate.
În interesul executării, executorul judecătoresc poate cere debitorului să dea o declaraţie scrisă cu privire la veniturile şi bunurile sale şi locul unde se află acestea.
În situaţia prevăzută de art.3717 alin.1, executorul judecătoresc este dator să pună în vedere părţii să-şi îndeplinească de îndată obligaţia de avansare a cheltuielilor de executare."”


“CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
În numele legii
DECIDE:
Admite excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Societatea Comercială Thyssenkrupp Bilstein Compa – S.A. Sibiu, Thyssenkrupp Bilstein Suspension Gmbh şi Thyssenkrupp AG în Dosarul nr.4.858/306/2007 al Tribunalului Sibiu - Secţia civilă şi constată că dispoziţiile art.3731 din Codul de procedură civilă, astfel cum au fost modificate prin art.I pct.13 din Legea nr.459/2006, sunt neconstituţionale.
Definitivă şi general obligatorie.
Decizia se comunică celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernului.
Pronunţată în şedinţa publică din data de 31 martie 2009”.

Conform art. 147 Constitutia Romaniei, au trecut deja 10 zile de la suspendarea dispozitiilor articolului, care in fapt, anuleaza si restul executarii silite, inceputa conform acestor dispozitii.
Bucurati-va si castigati procesele, sau… intristati-va dar pierdeti cu fruntea ridicata, ca nu este vina voastra. :grin: :roll:

:cafea:

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests