antecontract vinzare cumparare

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
LALALA

antecontract vinzare cumparare

Post by LALALA » 22 Oct 2003, 15:02

Intre X si Y intervine un antecontract de vinzare cumparare imobil in care se stipuleaza ca X/cumparator achita o suma cu titlu de avans urmind ca restul pretului sa fie remis vinzatorului Y la data de 01.01.2003 cind se vor prezenta in fata notarului pentru contractul de vinzare cumparare in forma autentica.Din vina vinzatorului contractul nu a mai putut fi incheiat.

Intrebare:Pentru ca X-cumparatorul sa-si recupereze avansul trebuie sa ceara si rezolutiunea contractului? Contractul nu se considera expirat la data de 01.01.2003 urmind ca x sa ceara numai returnarea avansului?

juristu

Post by juristu » 23 Oct 2003, 17:52

Intr-adevar contractul este rezolutionat la data expirarii sale. In acel moment cumparatorul are 2 posibilitati - sa ceara inapoierea avansului cu daune interese sau sa ceara realizarea contractului. His choise.

flavian

Post by flavian » 27 Feb 2004, 15:52

nu cred ca se poate vorbi despre o rezolutiune de drept a antecontractului intervenit intre parti astfel incat sa se ceara doar pretul platit cu titlu de avans. Desi art. 1020 vorbeste despre o conditie rezolutorie subanteleasa totusi ea nu desfiinteaza contractul decat daca exista o clauza rezolutorie expresa, ceea ce lipseste din conventia incheiata de catre parti in speta. in plus art.1021 cod civil vine si statueaza ca rezolutiunea si rezilierea se produc pe cale judiciara.
deci in speta se va cere rezolutiunea antecontractului iar prin efectul acestei cerei partile vor fi repuse in situatia anterioara incheieri lui, astfel incat cumparatorul va primi suma platita cu titlu de avans.

Danu

Post by Danu » 27 Feb 2004, 21:42

contractul este rezolvit de drept atata timp cat termenul de incheiere a contractului translativ a expirat.
cred ca se poate lua in discutie doar obligarea la plata dublului sumei platite ca avans.
deoarece este vorba de un pact comisoriu de grad 4, consider ca se cere instantei doar obligarea la plata si nu repunere in situatie anterioara.
se mai poate solicita si pe calea obligatiei de a face si incheierea contractului translativ ( asta cred ca doar teoretic, practic nu stiu cine este nebunul care se inhama la asa ceva).

Post Reply