Nu suntem oare prea multi !?

Examene, rezultate, pareri, etc
alexandra_b

Nu suntem oare prea multi !?

Post by alexandra_b » 09 Feb 2009, 15:58

Ieri juridice.ro a publicat o statistica f interesanta referitor la nr.de avocati si evolutia acestui nr.in ultimii 4 ani precum si diferitele taxe platite la barouri.

In ceea ce priveste numarul de avocati, concluzia este una clara: din 2004 pana in decembrie 2008 (fara stagiarii din ianuarie-februarie 2009) numarul avocatilor la nivel national aproape s-a dublat, cresterea fiind de 60-100%, in general, la nivelul fiecarui barou.Bineinteles exista si o exceptie, Baroul Braila unde nr.de avocati a scazut, in timp ce la polul opus Barourile Tulcea, Mehendinti si Olt au fost campioanele la cresterea nr.de avocati. Astfel Baroul Olt de la 294 la 696 ( o crestere de aprox.136 %, 402 noi avocati in ultimii 4 ani) Baroul Tulcea de la 94 la 241 (o crestere cu aprox.156%), ia Baroul Mehedinti aprox.139%.
Cifrele sunt impresionante si socante, cu atat mai mult cu cat zonele respective nu sunt tocmai zone cu o dezvoltarea economica deosebita, asta dincolo de cresterea enorma de la nivel national, de aprox.10 000 noi avocati.
Probabil ca in 20 ani o sa ajungem o natiune de avocati.

ariam

Post by ariam » 09 Feb 2009, 16:21

Din pacate asa este.
De-o vreme incoace, aproape oricine a trecut de examenul de bacalaureat, aproape oricine a putut termina o facultate de drept (chiar si de stat, si chiar obtinand o medie mare) si aproape oricine a putut intra in barou.
A se vedea si rezultatele persoanelor cu studii superioare juridice si cu 5 ani vechime(din care mare parte sunt avocati) care au dat examenul pentru admitete in magitratura din 2 noiembrie 2008. Foarte multi nu au fost capabili sa ia note mai mari de 5...Vai de clientii acestor "avocati"...
Si nu doar din cauza legilor proaste si a magistratilor cu probleme merg lucrurile asa de rau in justitia din Romania. Asa zisii avocati au si ei o foarte mare contributie.

observer

Post by observer » 09 Feb 2009, 20:25

Foarte multi nu au fost capabili sa ia note mai mari de 5...Vai de clientii acestor "avocati"...
Sigur ca da. In tara orbilor chiorul e imparat.

Dar ai idee cati magistrati ar lua peste nota 5 la aceste examene? Vorbesc de cei in functie.

Va treziti asa vorbind...

Ca suntem multi. Ce daca. Va sperie concurenta? Dar numarul de cauze cu cat a crescut? Eu zic sa fie 100 000 de avocati. Ca dupa cum spuneam in alt post, " Nucul e nuc si daca face o nuca". Deci... lasati filozofia. Nu va legat nimeni de roba.

observer

Post by observer » 09 Feb 2009, 20:28

v-a :| :|

observer

Post by observer » 09 Feb 2009, 20:28

v-a :| :|

bobocel

Post by bobocel » 09 Feb 2009, 20:35

ariam wrote:Foarte multi nu au fost capabili sa ia note mai mari de 5...Vai de clientii acestor "avocati"...
tu fiind aia capabila :fluierat:

observer

Post by observer » 09 Feb 2009, 20:37

si credeam ca eu am fost rau.


bobocel :cafea: :cafea: :cafea:

bobocel

Post by bobocel » 09 Feb 2009, 20:39

observer wrote:si credeam ca eu am fost rau.


bobocel :cafea: :cafea: :cafea:
:grin: :cafea:

serafim

Post by serafim » 09 Feb 2009, 22:02

ariam wrote:Din pacate asa este.
De-o vreme incoace, aproape oricine a trecut de examenul de bacalaureat, aproape oricine a putut termina o facultate de drept (chiar si de stat, si chiar obtinand o medie mare) si aproape oricine a putut intra in barou.
A se vedea si rezultatele persoanelor cu studii superioare juridice si cu 5 ani vechime(din care mare parte sunt avocati) care au dat examenul pentru admitete in magitratura din 2 noiembrie 2008. Foarte multi nu au fost capabili sa ia note mai mari de 5...Vai de clientii acestor "avocati"...
Si nu doar din cauza legilor proaste si a magistratilor cu probleme merg lucrurile asa de rau in justitia din Romania. Asa zisii avocati au si ei o foarte mare contributie.

"Aproape oricine " .....tu asa ai facut ???? Adica faci parte din acea categorie ????
apropos 5 -ul nu-ti ajunge trebuie parca minim 6 saaaau eu stiu gresit ???

ARIAM te rugam frumos sa schimbi numele pt. a nu te confunda cu ARIAN
am solicitat si naltora care au avut nume similare apropiate de alti forumisti vechi...pt. a nu se crea confuzii !!!
No ofence ! :grin:

erikwolder

Post by erikwolder » 09 Feb 2009, 23:20

Pt. alexandra şi ariam

Sunt pe ţeavă. :twisted: Sper să intru în imediat următoarea serie de o sută de mii. :twisted:
Sper să fim nenumăraţi. Nesfârşiţi. Interminabili şi incomensurabili. :twisted: Pentru că simt o chestie: Nu, nu suntem prea mulţi. Cred că şi în avocatură, ca în orice profesie, oamenii se împart în două categorii: cei mulţi şi cei puţini.
Cei puţini sunt întotdeauna prea puţini. :cafea:

serafim

Post by serafim » 09 Feb 2009, 23:48

:-D :-D :-D BRAVOOOOO Erikwolder :-D :-D :-D :aplauze: :aplauze: :aplauze:

alexandra_b

mda

Post by alexandra_b » 10 Feb 2009, 11:24

pentru mine era postarea erikwolder?

Vai, multumesc pentru amabilitate. O singura intrebare, ai impresia ca ma dranjeaza ca intrii anul viitor in baroul x? Dar nu ma supar deloc, si nici nu imi simt amenintata clientela.
Citeste cu atentie ce am scris. Erau niste comentarii cu caracter general referitor la o statistica interesanta si socanta din punct de vedere al evolutiei cifrelor.
Doream sa aud niste pareri fundamentate pe argumente (si de preferinta fara implicarea sentimentala si fara ca persoanele sa o ia ca pe o ofensa. Dealtfel e culmea sa te simti ofensat - tu, individul x- de faptul ca mi-am permis sa afirm ca sunt prea multi avocati.)
Fiecare a inteles ce a vrut, si .............da e f interesant ce au inteles unii. :-D :-D :-D

Uite, sincer ma asteptam sa primesc niste raspunsuri: cauzele pentru care s-a ajuns aici sunt..............; consecintele acestei evolutii sunt...................; dupa parerea mea ar trebui/nu ar stopat fenomenul.............; asta ar putea crea probleme in..............., sau ar putea avantaja..................

Cineva a scris ca trebuie raportata acesta cifra la nr.de cauze din ultimii ani. O idee f buna si felicitari pentru un raspuns pertinent. In ultimii ani nr.de cauze au crescut cu aprox.10-20% in functie de instanta. Si exista instante unde nr.de cauze au scazut.
Sa va mai dau o idee. Din totalul de cauze exista un anumit procent (in functie de instanta, zona geografica, etc) unde sunt angajati avocati. A crescut procentul de cauze unde sunt avocati angajati la instantele superioare, a ramas constant la instantele de fond din marile orase, si a scazut la instantele din micile orasele. Insa toate acestea in procente mici, de 5-10% .
Insa una peste alta avem aproape o dublare a nr.de avocati.

avram

Post by avram » 10 Feb 2009, 11:27

Nu mi se pare o problema faptul ca suntem prea multi. Din cate stiu eu lucram pe o piata libera, astfel ca e loc pentru toata lumea. Din punctul meu de vedere numarul mare de avocati prezinta un dublu avantaj: clientul are de unde alege si avocatul e stimulat de competitie :) . Cred ca ar trebui sa lasam piata sa decida numarul optim de avocati si mai important sa nu ne temem de competitie, pentru ca e singura care duce la progres.

alexandra_b

Post by alexandra_b » 10 Feb 2009, 11:58

@ avram.
Corect. Abordare interesanta si privita din pct.de vedere a unui economist.
Contraargumente:
1. Piata avocaturiii este o piata a prestarii de servicii si nu este nicidecum asemanatoare cu cea a frizerilor, tamplarilor sau instalatorilor si in nici un caz nu e o piata asemanatoare cu cea a celor ce produc ciocolata, alcool, sau caramizi.
2. Intre cerere de servici juridice si oferta de servicii juridice poate aparea un decalaj enorm, pe care in mod logic piata il va regla, dar cei ,,care vor murinn vor ajunge sa fie etichetati in mod negativ, iar profesia va suferii o pierdere de imagine.
3. Ideea cum ca piata singura va regla si va stabili nr.de avocati optim este una buna insa dupa cum stim ideea este mai degraba specifica lucrarilor lui D.Ricadro, J.S.Mill si altii, pentru ca in realitate nu exita piata perfecta.
4. Ideea de la pct.3 sufera exceptii. Aceasta nu datorita erorii rationamentului si datorita faptului pregatirea profesionala nu este singura variabila care intra in ecuatia succesului si supravietuirii (alte variabile: pile, imperfectiunea sistemului juridic, lipsa sau prezenta unor reglementari).
5. Intrucat este o piata ,,profesionalizatann avem o serie de consecinte:
- unei persoane care nu face parte din domeniu ii este imposibil sa distinga intre competenta si incompetenta actorilor. Concluzia: pot exista drame ale unor oameni simplii care apelelaza la justitie pentru rezolvarea unei probleme si nu si-o gasesc.
6. Publicitatea pe aceasta piata este restrictionata. Deci consumatorul in mod obiectiv are dificultati in a avea o paleta larga de optiuni in ceea ce priveste alegerea sa. In al doilea rand succesul si esecul nefiind cunoscute, nu vor avea efect nici in sens pozitiv nici in sens negativ la nivel macro. Consecinte negative: indiferent daca castigi sau pierzi esti tot acolo, ai cam tot atatia clienti si incasari; pentru consumator exista un risc sporit de-a nimeri peste un ofertant cu servicii de proasta calitate profesionala. In aceste conditii, in care succesul si esecul au efecte minore asupra clientelei si incasarilor altul tinde sa devina factorul determinant: nr.mare sau mic de cunostinte/prieteni pe care ii ai precum si pilele. Si atunci nu esti incurajat sa devii bun profesional si ,,cei mai buni sa aiba succesnn ci esti incurajat sa devii mai ,,sociabil, bagaret, tupeist, etcnn.
7. Ideea unei piete puternic normata nu este straina lumii, indiferent de domeniu.A se vedea piata avocaturii din multe alte state europene.

avram

Post by avram » 10 Feb 2009, 12:41

Ai dreptate in mare parte cu contraargumentele pe care le aduci. Sunt de acord ca pentru oamenii de rand e destul de greu sa gaseasca un avocat bun. Din pacate pe piata avocaturii nu prea ai cum sa-ti faci publicitate si sa te faci cunoscut (ma refer in special la cabinetele si societatile mici), asa ca de baza ramane tot recomandarea orala venita din partea unui binevoitor. Problema nu cred ca e numarul mare de avocati din piata ci mai degraba proasta lor pregatire juridica. Pana sa inceapa criza, in Bucuresti cel putin, a fost o intreaga vanatoare de avocati si proaspati absolventi. Oricine putea sa-si gaseasca un loc de munca. Oricum cred ca in acest moment piata avocaturii incepe sa se mai aseze, asa ca unii dintre noi trebuie sa se reorienteze, avand in vedere ca nimeni nu prea mai face angajari.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests