Buna ziua!
Am si eu o nelamurire..daca cineva ma poate ajuta cu un raspuns as fi f recunoascatoare
DEci..in anul 2004 s-a admis o somatie de plata.impotriva caruia debitorul nu a formulat cerere in anulare,hotararea ramand definitiva.
Au trecut 4 ani de atunci dar creditorul nici nu si-a recuperat paguba,nici executare silita nu a facut,nici nu a dat in judecata debitorul ptr o eventuala recalculare a dobanzii datorate neachitarii debitului...pur si simplu...nu a facut nimic..a stat si a asteptat sa i se restituie banii.. i s-au restituit o parte mica atunci imediat dupa pronuntare ..si apoi. nimic...
Mai poate face ceva ..tinand cont ca au rtecut 4 ani si mai bine de la ramanerea definitiva a hotararii ?
Va multumesc frumos.
somatie de plata-executare
Re: somatie de plata-executare
Dreptul de a cere executarea silita se prescrie in 3 ani. Acest termen curge de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.Izabela wrote:Buna ziua!
Am si eu o nelamurire..daca cineva ma poate ajuta cu un raspuns as fi f recunoascatoare
DEci..in anul 2004 s-a admis o somatie de plata.impotriva caruia debitorul nu a formulat cerere in anulare,hotararea ramand definitiva.
Au trecut 4 ani de atunci dar creditorul nici nu si-a recuperat paguba,nici executare silita nu a facut,nici nu a dat in judecata debitorul ptr o eventuala recalculare a dobanzii datorate neachitarii debitului...pur si simplu...nu a facut nimic..a stat si a asteptat sa i se restituie banii.. i s-au restituit o parte mica atunci imediat dupa pronuntare ..si apoi. nimic...
Mai poate face ceva ..tinand cont ca au rtecut 4 ani si mai bine de la ramanerea definitiva a hotararii ?
Va multumesc frumos.
Re: somatie de plata-executare
Da, se prescrie in 3 ani dar...sa nu uitam de intreruperea termenului de prescriptie prin aceasta "mica restituire".Izabela wrote: i s-au restituit o parte mica atunci imediat dupa pronuntare ..si apoi. nimic...
Cf.art.405 indice 2 pct., cursul prescriptiei se intrerupe "pe data indeplinirii de catre debitor, inainte de inceperea executarii silite sau in cursul acesteia, a unui act voluntar de executare.."
Socoteste de la ultima plata facuta de debitor si daca inca nu s-au implinit 3 ani, mai poti face inca cerere de executare care o depui la un executor judecatoresc.