mai este posibila revendicare/despagubiri?

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
Post Reply
qwerty

mai este posibila revendicare/despagubiri?

Post by qwerty » 15 Jan 2009, 20:28

va rog sa-mi dati un sfat avizat
Acum cateva luni dupa moartea unei matusi am descoperit un act testamentar al unui teren care ii revenea bunicii mele. Respectivul teren este acum construit, pe el aflandu-se un ansamblu de blocuri comuniste.
Am mers la primarie cu respectivul act si functionarii de acolo mi-au spus ca nu mai este posibila revendicare, deoarece legea care permitea acesta nu mai este in vigoare.
Va rog sa-mi spuneti daca mai e posibila despagubirea sau primirea unui alt teren in alta zona? Ce mai pot face? Mai exista lagislatie in vigoare?
Multumesc.

Nestiutoru

Post by Nestiutoru » 16 Jan 2009, 22:03

Legea 10/2001 a prevazut un termen limita (care s-a tot prelungit dealtfel) in care puteai revendica un imobil. Termenul a expirat demult. Vezi textul legii mentionate sau consulta un avocat. Spor!

liloo

Post by liloo » 17 Jan 2009, 12:31

Terenul este in zona cu traditie in regim de carte funciara sau nu?

qwerty

Post by qwerty » 19 Jan 2009, 08:34

liloo wrote:Terenul este in zona cu traditie in regim de carte funciara sau nu?
nu inteleg intrebarea ta, nu am cunostinte in domeniu

ignite

Post by ignite » 19 Jan 2009, 08:46

spune i judetul in care se afla imobilul...asta vrea ...

qwerty

Post by qwerty » 19 Jan 2009, 09:04

IGNITE wrote:spune i judetul in care se afla imobilul...asta vrea ...
Terenul este in Pitesti/Arges

liloo

Post by liloo » 19 Jan 2009, 19:40

Am crezut ca sunteti dintr-o zona in care imobilele erau inscrise in carti funciare.
Daca matusa ar fi ramas proprietar de carte funciara, evident ca se putea introduce actiune in revendicare.

fgs

Post by fgs » 24 Jan 2009, 16:25

cu extras din cf era desigur mult mai usor, dar in principiu ar trebui sa se poata si cu o copie (evtl. de la arhivele statului) a actului de vanzare-cumparare initial, cu un extras de rol fiscal si eventual un extras din registrul agricol. din acestea ar trebui sa reiasa si actul prin care s-a "nationalizat", deci practic statul a recunoscut proprietatea celui de la care a luat-o. e mai greu dar eu cred ca (cel putin teoretic) tot se mai poate.

Ioana_Tina

Post by Ioana_Tina » 07 Feb 2009, 22:37

Potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 145/2001 pentru prelungirea unor termene prevăzute de Legea nr. 10/2001, va precizez că data de 14 februarie 2002 a fost termenul limită de depunere a notificărilor făcute prin executor judecătoresc, iar persoanele care au depăşit acest termen pierd dreptul de a solicita în justiţie măsuri reparatorii în natură sau prin echivalent.

piorel

Post by piorel » 08 Feb 2009, 11:00

Mai există varianta revendicării de drept comun, la care, din fericire, tot nu se plăteşte taxă judiciară de timbru. Însă şansele de a câştiga terenul, echivalent sau despăgubiri, sunt reduse. Cred că netimbrarea rămâne în vigoare şi cu privire petitele subsidiare de acordare în echivalent şi/sau despăgubiri. Maniera aceasta de a căuta rezolvare pe forum nu vă va putea ajuta de niciun fel. Căutaţi un avocat care să vă analizeze toată speţa cu toate actele în faţă şi să vă spună concret ce şanse sunt de a câştiga ceva. Din punctul meu de vedere, şansele sunt reduse, având în vedere şi celebrul recurs în interesul legii pe tardivitatea/inadmisibilitatea acţiunii în revendicare după expirarea termenului prevăzut de L.10/2001.

Succes!

vulpacris

Post by vulpacris » 09 Feb 2009, 14:03

Se face o cerere la Comisia locală de fond funciar a municipiului Piteşti, în temeiul Legii nr. 247/2005, referitor la art. 36 al. (3) si (4) coroborat cu art. 24 al. (1 indice 1) şi (2) din Legea nr. 18/1991, republicată, modificată şi completată, deoarece nu există termen de prescriere, fiind teren intravilan.
Se poate cere, fie teren în echivalent, fie despăgubiri conform Titlul VII din Legea nr. 247/2005, de la fondul Proprietate.
Sfatul meu să iei teren în echivalent, că fondul este o loterie.
Oricum o să dureze şi o să ajungi în instanţă, aşa că mai bine te duci la un avocat, măcar să înceapă acţiunea cum trebuie.
Trebuie să te aştepţi să dureze între 2-3 ani, să ai timp, şi bani, şi nervi.
Succes !
:grin:

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest