INCETARE EXECUTARE SILITA-cine constata?

Titlul Executoriu, Instanta de Executare, Contestatia la Executare, Executarea Silita, Sechestrul Judiciar
sendre

INCETARE EXECUTARE SILITA-cine constata?

Post by sendre » 13 Dec 2008, 20:51

Un fost salariat care a obtinut o hotararea de reintegrare a trecut la executare silita.
Dupa ce am dta decizia de reintegrare acesta a refuzat sa se prezinte la locul de munca, pe motiv canu a fost reintegrat pe postul detinut anterior.
Am facut o adresa la executor si i-am cerut sa constate incetata executarea silita, insa acesta a intocmit un proces verbal prin care-mi recomanda sa ma adresez instantei, ca aceasta sa constate incetata executarea silita sau sa-l oblige aceasta sa intocmeasca un astfel de act.
Am facut plangere pe Legea 188, prin care am solicitat instantei de executare sa-l oblige la intocmirea actului prin care sa constate incetata executarea silita si nu stiu daca sa formulez si contestatie la executare prin care sa solicit sa se constate incetata executarea silita insesi.
Voi ce parere aveti? Ati mai avut o astfel de situatie? E suficienta plangerea sau trebuie sa se pronunte instanta si sa dispuna incetarea executarii silite ca urmare a indeplinirii obligatiile din titlu executoriu?

kinga

Post by kinga » 13 Dec 2008, 21:32

dar.. io nu prea vad cum putea executoru sa constate ca a incetat executarea...

reincadrarea.. e obligatie de a face...
executarea silita - partea care privea pe domnu executor- viza mai degraba plata drepturilor salariale restante.. pentru ca in mod normal executoru nu poate obliga angajatoru la reincadrare...

in caz de neexecutare se aplica doar amenda prevazuta de cod...

in alte ordine de idei.. daca nu ai reincadrat salariatu pe postul detinut anterior... nu ai executat sentinta asa cum trebe :razz: :razz: :razz:
mai bine contestatie... :razz:

sendre

Post by sendre » 13 Dec 2008, 22:06

Si obligatiile de a face se executa silit.....asa ca salariatul a apelat la un executor......
Bine.... exista pareri ca hotararea de reintegrare nu este susceptibila de executare silita... insa parerea executorului a fost alta... in concordanta cu jurisprudenta CEDO pe care de altefel a si invocat-o.
Ceea ce nu imi e clar e daca executorul constata incetata executarea silita prin indeplinirea obligatiei de reintegrare sau daca acesta e atributul exclusiv al instantei. de executare.
Din interpretarea dispozitiilor art. 371 indice 5 Cod proc. civ. rezulta ca in cazul indepliniri integrale a obligatiei prevazuta in titlu executoriu executorul constata incetata executarea silita si preda titlul debitorului .
Astept si alte pareri.
Mai am vreo 10 zile ca sa introduc contestatia... poate pana atunci ma lamureste cineva...

kinga

Post by kinga » 13 Dec 2008, 22:33

daaaaaaaaaaaaaa

te cred... am vazt din asta.... doar ca executa conturile... :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz:
ca doar 1. este reintegrare.. 2 . este plata drepturilor salariale pana la reintegrare....in zona mea... executorii trimit o somatie si gata.... e " a face"... :razz: :razz: :razz:

am avut in vedere asta

SECTIUNEA IV - Executarea silita a altor obligatii de a face sau a obligatiilor de a nu face


Art. 5802
Daca debitorul refuza sa indeplineasca o obligatie de a face cuprinsa intr-un titlu executoriu, in termen de 10 zile de la primirea somatiei, creditorul poate fi autorizat de instanta de executare, prin incheiere irevocabila, data cu citarea partilor, sa o indeplineasca el insusi sau prin alte persoane, pe cheltuiala debitorului.

Art. 5803
(1) Daca obligatia de a face nu poate fi indeplinita prin alta persoana decat debitorul, acesta poate fi constrans la indeplinirea ei, prin aplicarea unei amenzi civile. Instanta sesizata de creditor poate obliga pe debitor, prin incheiere irevocabila, data cu citarea partilor, sa plateasca, in favoarea statului, o amenda civila de la 200.000 lei la 500.000 lei, stabilita pe zi de intarziere pana la executarea obligatiei prevazute in titlul executoriu.
(2) Daca in termen de 6 luni debitorul nu va executa obligatia prevazuta in titlul executoriu, la cererea creditorului, instanta care a dispus obligarea debitorului la plata unei amenzi civile pe zi de intarziere in favoarea statului va fixa suma datorata statului cu acest titlu, prin incheierea irevocabila, data cu citarea partilor, iar pentru acoperirea prejudiciilor cauzate prin neindeplinirea obligatiei prevazute de alin. 1, creditorul poate cere obligarea debitorului la daune-interese; in acest din urma caz, dispozitiile art. 574 sunt aplicabile in mod corespunzator.
(3) Amenda civila va putea fi anulata, in tot sau in parte, ori redusa, daca debitorul executa obligatia prevazuta in titlul executoriu sau, dupa caz, pentru alte motive temeinice, pe cale de contestatie la executare.
(4) incheierile date in conditiile prezentului articol sunt executorii si se comunica din oficiu, prin grija grefierului de sedinta, organelor fiscale competente in vederea executarii silite, potrivit Codului de procedura fiscala.
(5) Pentru neexecutarea obligatiilor prevazute in prezentul articol nu se pot acorda daune cominatorii.
__________
Alineatul (2) a fost modificat prin art. I pct. 34 din Legea nr. 459/2006.
Alineatele (3), (4) si (5) au fost introduse prin art. I pct. 35 din Legea nr. 459/2006.

Art. 5804
(1) Dispozitiile prevazute in sectiunea de fata sunt aplicabile in mod corespunzator si in cazul cand titlul executoriu cuprinde o obligatie de a nu face.
(2) Creditorul va putea cere instantei de executare sa fie autorizat, prin incheiere irevocabila, data cu citarea partilor, sa desfiinteze el insusi sau prin alte persoane, daca este cazul, pe socoteala debitorului, lucrarile facute de acesta impotriva obligatiei de a nu face.

Art. 5805
in cazurile prevazute de art. 5802 si 5804, daca debitorul se opune la executarea obligatiei de catre creditor, acesta va putea obtine, prin intermediul executorului judecatoresc, concursul organelor de politie, jandarmerie sau al altor agenti ai fortei publice, dupa caz.


si ia spune totusi sa nu mor proasta.. are dreptate salariatu sau nu???

a fost reincadrat pe postu anterior??? :mrgreen:

ursu

Post by ursu » 14 Dec 2008, 00:07

Nu, nu este corecta plangerea cf.L:188/00, deoarece executorul judecatoresc prin acel p-v nu ti-a refuzat indeplinirea unui act de executare ci doar te-a indrumat spre instanta de executare care, in acceptiunea lui (si cam are dreptate) este singura care poate pronunta incetarea executarii silite.

Acel p-v intocmit de executor reprezinta un act de executare prin care executorul judecatoresc recomanda ca si competenta doar instanta de executare pentru a constata incetarea executarii silite, deci nu un refuz asa cum este cerut de prev.art.53 din 188/00.
Acest refuz vizat de l:188/00 are in vedere mai mult actele incepatoare de executare silita, cum ar fi: refuzul executorului de a primi o cerere de executare silita, refuzul de a intocmi un dosar de executare, etc., iar in cazul admiterii acestei plangeri instanta ii poate indica executorului doar modul in care trebuie intocmit acel act.

Mijlocul corect prin care poti obtine incetarea executarii silite este doar contestatia la executare, deoarece aceasta este singura cale prin care doar instanta de executare poate dispune intoarcerea executarii silite.
In acest sens sunt aplicabile prev.art.404 al.1 cpc :"daca admite contestatia....instanta...dispune incetarea executarii silite insesi.."

Mai mult, sa ai grija sa nu cumva sa citezi si executorul judecatoresc in judecarea acestei contestatii intrucat acesta nu are calitate procesuala. Nici executorul, nici BEJ.
Te judeci doar in contradictoriu cu creditorul.

sendre

Post by sendre » 14 Dec 2008, 15:05

Va multumesc Kinga si Ursu pentru ajutor... incerc cu ajutorul vostru sa iau cea mai buna decizie.
Da Kinga a fost reincadrat pe postul anterior... insa el nu vrea sa se intoarca la serviciu si cauta motive ca in continuare sa ia bani de la societate fara sa munceasca....bineinteles a atacat si decizile de reintegrare...
Problema mea e ca daca nu se constata incetata executarea executorul poate sa fixeze termene pentru continuarea executarii si de fiecare data sa incaseze bani... plus ca salariatul vine de fecare data cu avocati care-si taie onorarii grase...iar executorul intocmeste procese verbale de chetuieli de executare....
M-am gandit si eu ca instanta e competenta sa dispuna incetarea executarii... insa pentru mine era mai comod sa ma judec doar in contradictoriu cu executorul.... creditorul e o persoana cu influenta pe la instanta si mi-ar fi mai greu in cazul contestatiei la executare...
Si totusi, URSU cum ramane cu art. 371 indice 5 Cod proc.civ.?Executorul daca constata ca mi-am indeplinit integral obligatiile stabilite prin titlu executoriu nu are obligatia sa constate incetata executarea silita?

kinga

Post by kinga » 14 Dec 2008, 15:29

sendre wrote:Da Kinga a fost reincadrat pe postul anterior... insa el nu vrea sa se intoarca la serviciu si cauta motive ca in continuare sa ia bani de la societate fara sa munceasca....bineinteles a atacat si decizile de reintegrare... ?
si cum vrei totusi ca instanta sa constate incetarea executarii daca masura reintegrarii este atacata in instanta de creditor???

ursu

Post by ursu » 14 Dec 2008, 15:39

sendre wrote: Si totusi, URSU cum ramane cu art. 371 indice 5 Cod proc.civ.?Executorul daca constata ca mi-am indeplinit integral obligatiile stabilite prin titlu executoriu nu are obligatia sa constate incetata executarea silita?
Nu, nu spune asa art. invocat de tine.
Executorul, daca constata ca s-a realizat integral obligatia...etc, va preda titlul executoriu debitorului, mentionand stingerea totala a debitului.
Iti repet, singura in masura sa constate ca executarea silita a incetat este doar instanta de executare.
Plus ca, atat timp cat mai exista inca cheltuieli de executare, cum ar fi onorariul avocatului creditorului, onorariul executorului,etc, nici instanta de executare nu iti va admite o asemenea contestatie.
Plangerea cf.L;188/00, in situatia expusa de tine, este inadmisibila.

Daca esti debitor si creditorul te sicaneaza, de ce nu ai incercat sa obtii o suspendare a executarii silie.? Cred ca ar fi mers.

sendre

Post by sendre » 14 Dec 2008, 17:26

Da e ok .... trebuia obtinuta o suspendare... ceeea ce nu am solicitat pentru ca eram in culpa cu privire la reintegrare.... nimeni nu ar fi fost de acord cu suspendarea cata vreme nu am dispus reintegrarea..... insa acum am indeplinit obligatia de reintegrare si vreau sa se constate ca executarea silita a incetat...
Crezi ca ar trebui sa cer si suspendarea executarii pana la judecata contestatiei la executare? La asta te referi,Ursu, nu?

kinga

Post by kinga » 14 Dec 2008, 17:43

io nu cred ca o sa ai sanse de castig.. pentru ca executarea silita nu a incetat

acu..exista un dosar de executare silita.. reintegrare si plata drepturilor salariale.. platesti.. si emiti decizia de reintegrare... omuletu CONTESTA decizia de reintegrare...

so.. atata timp cat decizia e contestata cum vrei tu incetare dosar executional???

adicatelea.. daca tu ceri maine onor instantei sa constate ca a incetat executarea.. creditoru vine frumos in instanta si solicita suspendarea judecarii cauzei .. intru-cat intr-un al dosar este pus in discutie legalitatea deciziei de reincadrare...

nu ai nicio sansa sa obtii o sentinta cu incetarea executarii
e frumoasa teoria dar tu ignori pe deplin dosaru in care onor creditor a contestat decizia de reincadrare... mare greseala mare....

kinga

Post by kinga » 14 Dec 2008, 17:45

PS pentru URSu

scumpete e o sentinta pronuntata in litigiu de munca.. reincadrare drepturi salariale..
crezi ca instanta da suspendare???
sa fim seriosi.. e dreptu muncii.. :evil: :evil: saracu nenorocitu fostu salariat nedreptatit tre sa traiasca din ceva...

bine ca creditoru nu a depus plangere penala..

ursu

Post by ursu » 14 Dec 2008, 18:21

Ubita, ce spun eu este doar procedura!
Omul va lua din informatiile oferite doar ceea ce ii foloseste.

Eu am vrut sa clarific cadrul proc. in care poate obtine o hotarare prin care sa constate ca executarea silita a incetat! Atat! Ca nu se poate pe calea plangerii instituita de L:188/00 ci doar in cadrul unei contestatii la executare.
Ca nu a incetat executare, asta am inteles si eu...

Hmmm....daca tu in calitate de debitor reusesti sa-i explici onoratei instante de ce este nevoie de suspendare si mai reusesti sa o si convingi..poti incerca!
Fa doua cereri: una pt. suspendarea provizorie pana la judecarea cererii de suspendare din cadrul contestatie la executare si a doua , capat distinct de cerere in contestatia la executarii.le introduci simultan....in aceeasi zi!

In privinta admisibilitatii unei astfel de cereri...nu ma pot pronunta deloc! Tu stii dosarul mai bine. Eu iti spun dpdv proc. ce poti face.
Daca se admite sau nu...doar instanta stie!


Si da, ai grija la plangerea penala...fiindca ar fi posibil...nu stiu sigur, fara sa cunosc toate detaliile.

ursu

Post by ursu » 14 Dec 2008, 18:25

Ce zice in hotarare? Reintegrare pe acelasi post?

kinga

Post by kinga » 14 Dec 2008, 18:35

nicio secunda nu am vrut sa insinuez ca nu stii...

:kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss:

dar executarea silita pe muncii.. e .. pe muncii :-D :-D :-D :-D :-D

adica e aiurea.. pentru ca exista prezumtia absoluta ca saracu salariat are dreptate ..

sendre

Post by sendre » 14 Dec 2008, 22:31

Nu kinga nu am scapat din vedere contestatia la decizia de reintegrare.... tocmai de aceea nu am formulat si contestatie la executare....plangerea e in contradictoriu doar cu executorul....m-am gandit ca in cadrul contestatiei la executarea se poate dispune suspendarea cauzei....
Problema mea era daca plangerea ma ajuta cu ceva.... si din ce ati concluzionat voi se pare ca nu.....oricum am facut acesta demers si o sa vad ce o sa iasa.... cu contestatia la executare cred ca m-am cam lamurit ......si o sa renunt la ea.....
Problemele mele o sa apara insa in momentul in care creditorul va insista in continuarea executarii, si executorul va da curs unei asemenea solicitari... atunci probabil o sa formulez contestatie la executare si o sa solicit suspendarea pana la judecarea contestatie la decizi de reintegrare....
Astept in continuare comentariile voastre

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest