]Buna ziua
Am nevoie sa trimit copii dupa foi matricole romanesti in strainatate pentru doctorat acolo. Am trimis traduceri legalizate (la ministerul justitiei), m-a costat 400 de roni, dar universitatea straina mi-a spus ca nu e suficient si ca doresc fie originalele in limba romana, fie copii in limba romana dupa aceste originale, dar cu apostila si conform conventiei de la Haga (ce-o fi aia?)
Am intrebat la mai multe notariate si birouri de traducere cum se procedeaza, dar am primit raspunsuri contradictorii (cum ca ministerul justitiei sau cel de externe ar face asa ceva: apostilare+conventia de la Haga)
Daca cineva ma poate ajuta cu informatii suplimentare, as fi recunoscator
cu multumiri
larima
apostilare + conventia de la haga
Re: apostilare + conventia de la haga
[quote="larima"]]Buna ziua,
cam trirziu am vazut intrebarea ta dar sper sa-ti fie de ajuror acuma.
Apostila de la Haga ...este normal sa -ti cera asa ceva ...este un Tratat intre Rominia si tara respectiva.Iti cere apostila de la Haga pentru ca este practic o stampila care determina legalitatea actului.
Aceasta stampila iti va fi pusa de Ministerul Invataminului la Bucuresti ...este normal ca o tara straina sa ceara acest lucru petru ca atesta fatul ca Rominia si tara respectiva au relati de colaborare respectiv tu poti studia in tara respectiva.
Ti-o spun din propria experienta ......si intradevar este asa...mai multe detali poti sa ma contactezi prin mai-l ,care este marinela.sobaru @yahoo.es.
Un salut y sper sa-ti fie de folos cele spuse de mine.
]
cam trirziu am vazut intrebarea ta dar sper sa-ti fie de ajuror acuma.
Apostila de la Haga ...este normal sa -ti cera asa ceva ...este un Tratat intre Rominia si tara respectiva.Iti cere apostila de la Haga pentru ca este practic o stampila care determina legalitatea actului.
Aceasta stampila iti va fi pusa de Ministerul Invataminului la Bucuresti ...este normal ca o tara straina sa ceara acest lucru petru ca atesta fatul ca Rominia si tara respectiva au relati de colaborare respectiv tu poti studia in tara respectiva.
Ti-o spun din propria experienta ......si intradevar este asa...mai multe detali poti sa ma contactezi prin mai-l ,care este marinela.sobaru @yahoo.es.
Un salut y sper sa-ti fie de folos cele spuse de mine.
]
Apostila conform Conventiei de la Haga (si nu apostila de la Haga), este o supralegalizare care atesta in fapt ca autoritatea care a eliberat respectivul act administrativ sau de justitie exista in tara respectiva!
Studiul nu are nici o legatura cu apostila asta...
...si nici ifaptul ca tarile au relatii de colaborare, ci ca ambele tari au semnat Conventia...
Iar o tara straina nu cere asta pentru ca "este normal", ci pentru ca asa prevede Conventia de la Haga... de altfel exista cateva state cu care Romania a semnat Conventii care prevad scutirea de orice supralegalizare (Apostila)... cum ar fi Franta, Austria, Croatia.. etc
Studiul nu are nici o legatura cu apostila asta...
...si nici ifaptul ca tarile au relatii de colaborare, ci ca ambele tari au semnat Conventia...
Iar o tara straina nu cere asta pentru ca "este normal", ci pentru ca asa prevede Conventia de la Haga... de altfel exista cateva state cu care Romania a semnat Conventii care prevad scutirea de orice supralegalizare (Apostila)... cum ar fi Franta, Austria, Croatia.. etc