Meditatia transcedentala ajuta sau nu!
Meditatia transcedentala ajuta sau nu!
Cine poate sa-mi spuna daca meditatia transcedentala ajuta sau nu. Partenerul meu de viata cred ca a luat-o pe aratura si cheltuie banii pe asa ceva dupa ce o perioada a facut metoda Silva. Nu pot sa-l inteleg. Stiu ca nu este un domeniu juridic dar se spune ca intelectualii o practica. stiti ceva?
Acum serios: nu inteleg de ce doar intelectualii practica aceasta metoda transcedentala? Eu consider ca, persoanele cu adevarat intelectuale, care gandesc mai profund si mai neconventional decat persoanele mai putin inzestrate cu...capul, nu ar avea nevoie de aceasta metoda de depersonalizare pentru a ajunge la acea relaxare si detasare totala!
Pai, daca esti mai destept, de ce ai vrea sa nu mai stii de tine, de altii si de toate problemele care te inconjoara? Poti ajunge intro stare de relaxare si prin autosugestie, autocontrol, fara sa ai neaparat nevoie de acel guru care iti impune o mantra sa o mormai, la care sa te mai duci si cu niste flori de mai multe culori, cu fructe si nu stiu ce batista alba, ba chiar descult.
Eu consider ca aceste tehnici sunt f bune pt persoanele slabe, lipsite de personalitate (chiar daca prin tehnica asta se spune ca te depersonalizezi!), care pot fi foarte usor manipulate.
O fi interesanta starea aia de meditatie dar...sincer, de ce s-o fac la un loc cu toata turma?
Daca sunt asa de intelectuala o fac singura, fara guru, fara mantre impuse, fara sa dau ceva pentru asta!
Plus ca..stiu eu niste...tehnici de relaxare.....mmm, parca mai interesante dacat....meditatia transcedentala! Si cu siguranta cam toti intelectualii si nu numai o stiu!
Cleopatra draga, eu stiu ce te deranjeaza de fapt la iubitul tau: de cand cu meditatia si cu metodele astea de depersonalizare, nu mai..interactioneaza deloc cu tine sau cu realitatea.
Ai doua solutii : ori il intelegi si ii esti alaturi (desi cred ca lui putin ii pasa, la cat de relaxat este prin practicarea acestei metode!) , ori il lasi sa-si vada linistit de...turma lui!
Este doar o parere!
Pai, daca esti mai destept, de ce ai vrea sa nu mai stii de tine, de altii si de toate problemele care te inconjoara? Poti ajunge intro stare de relaxare si prin autosugestie, autocontrol, fara sa ai neaparat nevoie de acel guru care iti impune o mantra sa o mormai, la care sa te mai duci si cu niste flori de mai multe culori, cu fructe si nu stiu ce batista alba, ba chiar descult.
Eu consider ca aceste tehnici sunt f bune pt persoanele slabe, lipsite de personalitate (chiar daca prin tehnica asta se spune ca te depersonalizezi!), care pot fi foarte usor manipulate.
O fi interesanta starea aia de meditatie dar...sincer, de ce s-o fac la un loc cu toata turma?
Daca sunt asa de intelectuala o fac singura, fara guru, fara mantre impuse, fara sa dau ceva pentru asta!
Plus ca..stiu eu niste...tehnici de relaxare.....mmm, parca mai interesante dacat....meditatia transcedentala! Si cu siguranta cam toti intelectualii si nu numai o stiu!
Cleopatra draga, eu stiu ce te deranjeaza de fapt la iubitul tau: de cand cu meditatia si cu metodele astea de depersonalizare, nu mai..interactioneaza deloc cu tine sau cu realitatea.
Ai doua solutii : ori il intelegi si ii esti alaturi (desi cred ca lui putin ii pasa, la cat de relaxat este prin practicarea acestei metode!) , ori il lasi sa-si vada linistit de...turma lui!
Este doar o parere!

Re: Meditatia transcedentala ajuta sau nu!
Cautand pe internet despre Meditatia Transcedentala am dat peste asta:cleopatra71 wrote:Cine poate sa-mi spuna daca meditatia transcedentala ajuta sau nu. Partenerul meu de viata cred ca a luat-o pe aratura si cheltuie banii pe asa ceva dupa ce o perioada a facut metoda Silva. Nu pot sa-l inteleg. Stiu ca nu este un domeniu juridic dar se spune ca intelectualii o practica. stiti ceva?
Programul Meditatiei Transcendentale, al lui Maharishi Mahesh Yogi, asa cum a fost predat de-a lungul a 40 de ani in intreaga lume, a fost validat de peste 600 de studii stiintifice realizate la peste 215 universitati si institutii de cercetare independente din peste 30 de tari.
Cateva dintre aceste institutii sunt Hardvard Medical School, Princeton University, Stanford Medical School, University of California at Berkeley, the University of California at Los Angeles Medical School, York University - Canada, University of Edimburgh - Scotland, University of Lund - Sweden, University of Groningen, - The Netherlands, University of New South Wales - Australia si Institute La Rochefoucauld - France.
Constatare: Cateva studii au indicat ca inteligenta creste de-a lungul timpului ca rezultat al participarii la programul MT. Acest lucru este demn de atentie deoarece inteligenta fluida, care este in general masurata prin teste de inteligenta non-verbala, nu se imbunatateste de obicei dupa adolescenta si adesea este in declin dupa varsta de 20 de ani. Elevii de liceu care au practicat tehnica Meditatiei Transcendentale si-au crescut inteligenta fluida non-verbala dupa o perioada de 14 saptamini in comparatie cu grupurile de control (ref. 1.). Un alt studiu (ref.2.), a constatat ca studentii universitari si adultii care au practicat programul MT si-au imbunatatit testul rationamentului figural dupa o perioada de 16 luni. S-a descoperit ca regularitatea practicii MT se coreleaza semnificativ cu modificari ale scorului inteligentei.
Interpretare: Programul MT creste inteligenta generala, permitand individului sa raspunda la noi situatii cu o mai mare adaptabilitate, creativitate si intelegere. Aceasta crestere este notabila pentru ca inteligenta generala se opreste in mod tipic dupa adolescenta. Conform ?tiintei Vedice a lui Maharishi, tehnica MT permite mintii sa experimenteze nivele mai subtile si mai cuprinzatoare ale gandului pe masura ce el transcende la sursa gandului, campul inteligentei pure. Experientele regulate ale procesului transcenderii dezvolta fara efort mai mult din inteligenta innascuta a individului. Aceste rezultate sunt consistente cu alte cercetari ce indica faptul ca programul MT creste inteligenta si capacitatea de intelegere a studentilor, imbunatateste performanta academica si creste ordinea in functionarea creierului, care a fost corelata cu nivele mai inalte de dezvoltare neurologica, intelectuala si emotionala.
Referinte:
1. H. E. Shecter, “A Psychological Investigation into the Source of the Effect of the Transcendental Meditation Technique”[Investigatie psihologica asupra susrsei efectului tehnicii Meditatiei Transcendentale], (Ph. D. diss., York University), Dissertation Abstracts International 38, 7-B (USA: 1978): 3372 - 3373.
2. A. S. Tjoa, “Meditation, Neuroticism and Intelligence: A Follow Up,”[Meditatie, neuroticism si inteligenta: o urmarire], Gedrag: Tijdschrift voor Psychologie [Behavior: Journal of Psychology] 3 (The Netherlands: 1975): 167 - 182.
[quote="URSU"]Acum serios: nu inteleg de ce doar intelectualii practica aceasta metoda transcedentala? Eu consider ca, persoanele cu adevarat intelectuale, care gandesc mai profund si mai neconventional decat persoanele mai putin inzestrate cu...capul, nu ar avea nevoie de aceasta metoda de depersonalizare pentru a ajunge la acea relaxare si detasare totala!
Am gasit ceva si cu dezvoltarea personalitatii.
DEZVOLTAREA PERSONALITATII
CRESTEREA ACTUALIZARII DE SINE
Constatare: Subiectii ce practica programul Meditatiei Transcendentale, masurati o data inainte de a incepe tehnica si apoi din nou doua luni mai tirziu, au aratat imbunatatiri semnificativ pozitive cind au fost comparati cu grupul de control corespunzator. Testul utilizat a fost Inventarul Orientarii Personale (Personal Orientation Inventory - POI), care a fost dezvoltat de catre Shostrom pentru a masura binecunoscutul concept de auto-actualizare al lui Abraham Maslow. Aceste rezultate au fost confirmate de asemenea de alte doua studii care utilizeaza de asemenea POI.
Interpretare: Acest studiu si o gama larga de cercetari stiintifice arata faptul ca indivizii care practica tehnica MT dezvolta personalitati mai integrate, mai auto-actualizatoare. Maslow defineste auto-actualizarea ca un stil de functionare de care se bucura oamenii foarte creatori si de succes ce au urmatoarele caracteristici: un inalt nivel de maturitate, sanatate si implinire; transcendenta deficientelor; o mai clara, mai eficienta perceptie a realitatii; o mai mare deschidere la experienta; cresterea integrarii, integritatii si unitatii persoanei; spontaneitate, expresivitate si vioiciune crescute; o transcendenta crescuta a sinelui; abilitatea de a contopi concretul cu abstractul; abilitatea de a iubi; o identitate ferma, autonomie crescuta si rezistenta la viciere intelectuala.
Referinte:
1. W. Seeman, S. Nidich, T. Banta, “Influence of Transcendental Meditation on a Measure of Self-Actualization,”[Influenta Meditatiei Transcendenyale asupra masurii actualizarii sinelui], Journal of Counseling Psychology 19, no.3 (USA: 1972): 184 - 187.
2. S. Nidich, W. Seeman, and T. Dreskin, “Influence of Transcendental Meditation: A Replication,”[Influenta Meditatiei Transcendentale: un raspuns (replica)], Journal of Counseling Psichology 20, no. 6 (USA: 1973): 565 - 566.
3. L. A. Hjelle, “Transcendental Meditation and Psychological Health,”[Meditatia Transcendentala si sanatatea mentala], Perceptual and Motor Skills 39 (USA: 1974): 623 - 628.
Am gasit ceva si cu dezvoltarea personalitatii.
DEZVOLTAREA PERSONALITATII
CRESTEREA ACTUALIZARII DE SINE
Constatare: Subiectii ce practica programul Meditatiei Transcendentale, masurati o data inainte de a incepe tehnica si apoi din nou doua luni mai tirziu, au aratat imbunatatiri semnificativ pozitive cind au fost comparati cu grupul de control corespunzator. Testul utilizat a fost Inventarul Orientarii Personale (Personal Orientation Inventory - POI), care a fost dezvoltat de catre Shostrom pentru a masura binecunoscutul concept de auto-actualizare al lui Abraham Maslow. Aceste rezultate au fost confirmate de asemenea de alte doua studii care utilizeaza de asemenea POI.
Interpretare: Acest studiu si o gama larga de cercetari stiintifice arata faptul ca indivizii care practica tehnica MT dezvolta personalitati mai integrate, mai auto-actualizatoare. Maslow defineste auto-actualizarea ca un stil de functionare de care se bucura oamenii foarte creatori si de succes ce au urmatoarele caracteristici: un inalt nivel de maturitate, sanatate si implinire; transcendenta deficientelor; o mai clara, mai eficienta perceptie a realitatii; o mai mare deschidere la experienta; cresterea integrarii, integritatii si unitatii persoanei; spontaneitate, expresivitate si vioiciune crescute; o transcendenta crescuta a sinelui; abilitatea de a contopi concretul cu abstractul; abilitatea de a iubi; o identitate ferma, autonomie crescuta si rezistenta la viciere intelectuala.
Referinte:
1. W. Seeman, S. Nidich, T. Banta, “Influence of Transcendental Meditation on a Measure of Self-Actualization,”[Influenta Meditatiei Transcendenyale asupra masurii actualizarii sinelui], Journal of Counseling Psychology 19, no.3 (USA: 1972): 184 - 187.
2. S. Nidich, W. Seeman, and T. Dreskin, “Influence of Transcendental Meditation: A Replication,”[Influenta Meditatiei Transcendentale: un raspuns (replica)], Journal of Counseling Psichology 20, no. 6 (USA: 1973): 565 - 566.
3. L. A. Hjelle, “Transcendental Meditation and Psychological Health,”[Meditatia Transcendentala si sanatatea mentala], Perceptual and Motor Skills 39 (USA: 1974): 623 - 628.
kmmm.. asta practici tu razvan??razvan_c wrote:adica iti dai singur un refresh. stii tu, la dush...Johei wrote:da ce-i aia "actualizare de sine"?

ca uite ce zac altii:
actualizarea de sine : tendinta de a deveni mai buni, de a ne atinge potentialul uman, de a ne dezvolta din toate punctele de vedere