Doamnelor, domnisoarelor si domnilor avocati,
Va relatez urmatoarele:
Succesiunea s-a facut imediat dupa decesul mamei mele ( anul 1996), s-a facut legal cu multi ani in urma printr-un notariat, astfel:
- drepturile sotului supravietuitor respectiv drepturile de mostenire ale tatalui meu, conform regulile de la mostenirea legala si dispozitia legala prevazuta de art. 2 din legea 319/1944, au fost dupa cum urmeaza: cota de 1/4 din mostenire, daca vine in concurs numai cu ascendentii privilegiati sau numai cu colateralii privilegiati, respectiv i-a revenit tatalui meu cota de 1/4 din mostenire;
-eu, fiica sa, am luat cota de 3/4 din mostenire;
- sora mea a refuzat sa ia parte la mostenire, refuzul ei a fost legal printr-o declaratie scrisa in fata notarului.
In aceasta primavara, tatal meu si-a vandut legal aceasta cota de 1/4 a sa catre cei 2 nepoti ai sai din fiica care renuntase la succesiune, deci tatal meu a vandut cota sa de 1/4 ce i-a revenit din mostenirea mentionata mai sus. Eu, fiica sa care aveam deja cota de 3/4, am fost de acord cu aceasta vanzare a tatalui catre nepoti sai.
Pe tatal meu, nepotii l-au lasat in continuare sa locuiasca intr-o camera, dar in cartea funciara sunt ei proprietari ai cotei de 1/4.
Recent, mai precis cu 2 saptamani in urma a intervenit o hotararea a unui anume tribunal prin care tatal meu este obligat sa plateasca sulta catre o persoana fizica, sulta reprezentand o datorie facuta ( prin anul 2004) de catre tatalui meu catre o persoana fizica dupa decesul mamei mele.
Intrebari sunt urmatoarele:
1 ) In cazul unei viitoare posibile executari silite impotriva tatalui meu:
- voi fi executata silit eu, fiica sa, respectiv va fi pusa sub sechestru cota mea de 3/4 din imobilul mostenit in conditiile descrise mai sus pe motiv c-am acceptat succesiunea;
- vor fi executati silit nepotii care i-au cumparat amandoi cota de 1/4 din imobilul mostenit de tatal meu in conditiile descrise mai sus, respectiv va fi pusa sub sechestru cota lor de 1/4 din imobilul cumparat inaintea hotararii irevocabile a tribunalului in conditiile descrise mai sus;
Art. 409
Salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
b) pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.
Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel.
Urmarirea drepturilor mentionate la alin. 4 se va putea face in limita a 1/2 din cuantumul acestora.
Sumele retinute potrivit alin. 1 - 4 se elibereaza sau se distribuie potrivit Art. 562 si urmatoarele.
Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru nici un fel de datorii
Art. 410
Este nula orice urmarire sau cesiune facuta cu incalcarea dispozitiilor prezentei sectiuni.
Art. 406
Nu pot fi supuse executarii silite:
a) bunurile de uz personal sau casnic strict necesare debitorului si familiei sale, precum si obiectele de cult religios, daca nu sunt mai multe de acelasi fel;
b) alimentele necesare debitorului si familiei sale pe timp de doua luni, iar daca debitorul se ocupa exclusiv cu agricultura, alimentele necesare pana la noua recolta, animalele destinate obtinerii mijloacelor de existenta si furajele necesare pentru aceste animale pana la noua recolta;
c) combustibilul necesar debitorului si familiei sale socotit pentru 3 luni de iarna;
d) bunurile declarate neurmaribile prin alte dispozitii legale.
(2) Nu sunt supuse executarii silite prin poprire:
a) sumele care sunt destinate unei afectatiuni speciale prevazute de lege si asupra carora debitorul este lipsit de dreptul de dispozitie;
Art. 50 din Constitutia Romaniei
Persoanele cu handicap se bucură de protecţie specială.
Art. 140
Executarea silită a bunurilor mobile(
2) În cazul debitorului persoană fizică nu pot fi supuse executării silite, fiind necesare vieţii şi muncii debitorului, precum şi familiei sale:
e) obiectele necesare persoanelor cu handicap sau destinate îngrijirii persoanelor bolnave;
În întelesul Legii nr. 448/2006, republicată in 2008, persoanele cu handicap sunt acele persoane cărora, datorită unor afectiuni fizice, mentale sau senzoriale, le lipsesc abilitatile de a desfăsura în mod normal activităti cotidiene, necesitând măsuri de protectie, în sprijinul recuperării, integrării si incluziunii sociale.
Mentionez ca tatal este bolnav, batran ( 79 ani) si are ca singure venituri lunare: idemnizatia de handicap si pensie de C.A.P. (insumate ambele venuturi sunt in jurul a 500 lei), nu are alte bunuri mobile sau bunuri imobile.
Intrebari sunt urmatoarele:
2 ) In cazul unei popriri, indemnizatia de handicap grav locomotor gradul I a tatalui meu se considera indemnizatie cu destinatie speciala pentru ca-i " destinata unei afectatiuni speciale prevazute de lege" speciala si prevazute si de Constitutia Romaniei ?
3 ) In cazul unei popriri, "urmarirea nu poate depasi 1/2 din venitul lunar net al tatalui meu sau in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum", estimativ cam cum ar fi in acest caz?
4 ) In cazul unei popriri, se iau in calcul si veniturile mele sau ale nepotilor (caci mentionez ca tatal meu este separat cu banii si mancarea)?
Doamnelor, domnisoarelor si domnilor avocati, va multumesc anticipat si respectuos pentru raspunsurile date la cele 4 intrebari .
Pot fi executata silit eu sau nepotii? Cum se face poprirea?
Who is online
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest